Tribus Movitas elektrische stadsbussen

Tribus demonstreert twee bijzondere elektrische bussen

De Utrechts onderneming Tribus demonstreert twee elektrische bussen op de VDV Elektro Buses Conference, die momenteel in Berlijn wordt gehouden. Dat klinkt op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat de elektrische bussen van Tribus toch wel afwijken van wat de meest voorkomende elektrische bussen.

Ten eerste is er de Movitas, dat is een compacte stadsbus. De meeste elektrische bussen die momenteel op de markt komen, zijn van een normaal formaat of zelfs groter. Daarnaast is er ook een elektrische minibus op basis van de Volkswagen VW e-Crafter. Deze minibus is ook rolstoeltoegankelijk gemaakt.

Innovator

Tribus staat naar eigen zeggen als innovator bekend in de markt. Het bedrijf bewees vorig jaar haar innovatietalent toen het ontwerp van de stadsbus Movitas de finale behaalde van de prestigieuze Dutch Automotive Innovation Award.

Movitas stadsbus

De Movitas (bovenste foto) is al eerder aan de branche getoond op de Busworld 2019 maar is nu verder doorontwikkeld. Het hele concept van de elektrische Movitas is in eigen beheer ontwikkeld. Het is een modulaire bus waardoor afnemers kunnen kiezen uit drie lengtes; 8,20 m, 8,95 m en 9,70 m. Tribus heeft getracht om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Zo is er een lichtgewicht constructie voor de Movitas ontwikkeld en gebruikt de speciale warmtepomp de restwarmte van de aandrijflijn voor de vloerverwarming. Ook de accupakketten zijn modulair. Ze bevinden zich batterijpakketten in de vloer en aan de achterzijde. Ze kunnen onderweg of bij het depot worden opgeladen.

VW e-Crafter minibus

Voor de ontwikkeling van deze rolstoeltoegankelijke minibus voor M1 personenvervoer hebben Tribus en Volkswagen Nederland hun krachten gebundeld. Het project bleek een groot succes, daarom is Tribus ook toegetreden tot het Premium Partner-netwerk van Volkswagen. De VW e-Crafter biedt plaats aan 8 zitplaatsen. Er zijn maximaal 2 rolstoelplaatsen beschikbaar. De actieradius bedraagt in de praktijk maximaal 150 km. Opladen van de e-Crafter kan bij het depot, maar ook onderweg. Hij kan aan de snellader in 45 minuten tot 80% worden opgeladen. De elektrische rolstoelbus is door Tribus uitgerust met een lichtgewicht vloer- en stoelsysteem met twee geïntegreerde vastzetsystemen voor rolstoelen. Uiteraard is er aan de achterzijde ook een elektrische rolstoellift. De instap is verlaagd en biedt zo een comfortabele toegang voor wandelende passagiers. Deze Volkswagen e-Crafter rolstoelbus wordt overigens al verkocht, het eerste exemplaar is geleverd aan Noot Personenvervoer.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven