Nikola Motors elektrische truck

Transporteurs op weg naar zero-emissie

Volgens een recent onderzoek van het ING economisch bureau staan nu ook trucks aan de vooravond van elektrificatie. De ambitie is om vanaf 2025 30 tot 40 Nederlandse binnensteden emissievrij te maken. De batterij-elektrische trucks gaan hierbij een belangrijke rol spelen. Vanaf 2025 geldt tot 2030 in het kader van het Zero-emissie beleid nog een overgangsfase voor bakwagens van maximaal 5 jaar oud en trekkers van maximaal 8 jaar oud, die voor 2025 zijn aangeschaft. Daarna wordt zero emissie voor alle trucks in de steden verplicht.

In het rapport wordt de vraag behandeld op welk moment het beste in elektrisch kan worden geïnvesteerd. Het ING-onderzoek heeft zich daarom gericht op de propositie van de zware elektrische truck (> 16 ton), die op weg naar 2030 voordeliger wordt.

Actieradius voorlopig een randvoorwaarde voor elektrisch

De actieradius van elektrisch moet passen bij de werkzaamheden en uiteindelijk zijn de kosten doorslaggevend. Het onderzoek laat zien hoe de TCO (total cost of ownership) is opgebouwd, hoe deze zich bij het aantal kilometers per jaar ontwikkelt en wanneer deze aantrekkelijk wordt ten opzichte van diesel.

De eerste generatie elektrische trucks heeft een actieradius van 100-150 km. Dit zal de komende 10 jaar minimaal verdubbelen. Daarmee worden elektrische trucks voor steeds meer bedrijven een optie voor stedelijk en regionaal vervoer. Naarmate de actieradius

en laadsnelheid waarmee de truck wordt geladen toenemen, wordt inzet voor bedrijven makkelijker.

Hoe meer kilometers hoe aantrekkelijker elektrisch

Waar inzet van elektrische trucks een optie is, draait de keuze vooral om het kostenplaatje. Elektrisch is duurder in aanschaf maar goedkoper in gebruik. Bovendien zijn er eigen laadstations nodig. Hoe hoger de jaarlijkse kilometrage, hoe eerder elektrisch uit kan. Een elektrisch trekker is bij 60.000 kilometer per jaar naar verwachting pas tegen 2030 financieel aantrekkelijker dan een nieuwe diesel trekker. Bij 100.000 kilometer per jaar ligt het omslagpunt rond 2027.

De beschikbare aanschafsubsidie vanaf 2021 is gunstig voor de business case van elektrische trucks. Toch is rendabele inzet ook dan nog niet altijd mogelijk. Als de

subsidie na 2023 wordt doorgezet, wordt de elektrische trekker bij 60.000 kilometer per jaar vanaf 2028 financieel aantrekkelijk. Bij 100.000 km is dit al voor 2025.

Een substantieel deel van het Nederlandse truckpark komt regelmatig in steden. Ook met aanpassing van het logistieke systeem blijft dit nodig. Naar verwachting komt de afzet van nieuwe elektrische trucks traag op gang maar groeit deze naar 3.500 (25% van het totaal) in 2030.

Klik hier voor het volledige rapport (PDF)

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven