Toyota HD-kaarten autonoom rijden

Toyota werkt aan HD-kaarten voor autonoom rijden

De Japanse autofabrikant Toyota heeft nieuwe vorderingen gemaakt het gebied van autonoom rijden. Het eigen Toyota Research Institute – Advanced Development (TRI-AD) heeft nu kaarten met hoge resolutie ontwikkeld en met succes getest. Deze hebben een relatieve nauwkeurigheid van minder dan 50 centimeter.

Automated Mapping Platform

“Betrouwbare weginformatie op basis kaartgegevens op hoge resolutie is onmisbaar voor autonoom rijden. Het materiaal moet, vooral buiten de snelwegen, nog steeds worden uitgebreid”, vertelt een woordvoerder van TRI-AD. Het instituut gebruikt verschillende methoden om deze gaten te dichten en HD-kaarten te produceren die het hele gebied bestrijken. In samenwerking met andere partners houdt het instituut ook rekening met bijvoorbeeld gebouwinformatie die afkomstig is van camera’s van gewone voertuigen en satellietbeelden. Men maakt daarbij gebruik van voertuiggegevens uit het open ‘Automated Mapping Platform’. De fabrikant vertelt daar het volgende over: “Met de verzamelde informatie kunnen de kaarten ook sneller worden bijgewerkt. Bovendien kan het kaartmateriaal worden uitgebreid naar andere gebieden en worden de kosten voor installatie en onderhoud aanzienlijk verlaagd.”

Automatisch gegenereerde HD-kaarten van satellietbeelden

Samen met Maxar Technologies, een partner met ervaring in de ruimtevaartinfrastructuur, en de Japanse IT-dienstverlener NTT DATA, heeft het instituut HD-kaarten gemaakt met behulp van commerciële satellietbeelden met hoge resolutie. De benodigde informatie werd automatisch geëxtraheerd en auto’s, schaduwen en gebouwdeksels werden geanalyseerd en verwijderd. Met een nauwkeurigheid tot 25 centimeter bleken de kaarten bij een steekproef op 23 punten in Tokio en zes steden buiten Japan voldoende bruikbaar voor autonoom rijden.

Toyota HD-kaarten autonoom rijden dashcam

Weginformatie via Dashcams

Er werd ook een op camera’s gebaseerde HD-kartering uitgevoerd in samenwerking met het Amerikaanse kaartbedrijf Carmera. Voor dit doel werden de dashcams in gebruikt om belangrijke kenmerken van de weg vast te leggen. Hierbij moet je denken aan wegmarkeringen, verkeersborden en verkeerslichten. Volgens de fabrikant werd voor de belangrijkste navigatiefuncties een relatieve nauwkeurigheid van 40 centimeter bereikt. Dat wordt gezien als een grote vooruitgang voor pure cameraherkenning. De informatie kon niet alleen worden herkend en gevalideerd maar ook binnen enkele minuten in de updates worden ingevoerd. Het gebruik van voertuigcamera’s die overal ter wereld op grote schaal worden gebruikt, maakte het ook mogelijk om te schalen voor de volgende generatie kaarten.

Samenwerking met TomTom en HERE

TomTom en HERE waren ook betrokken bij de haalbaarheidsstudie. De verzamelde voertuiggegevens konden automatisch worden geïntegreerd in het kaartmateriaal van de twee aanbieders – in sommige gevallen zelfs in real-time. “We zijn een stap dichter bij een toekomst waarin geautomatiseerd rijden een veiligere en meer toegankelijke technologie voor iedereen wordt”, aldus Mandali Khalesi, Vice President van Automated Driving Strategy and Mapping bij TRI-AD.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven