Compleet doorontwikkeld
De nieuwe Toyota Mirai ziet er een stuk minder ‘apart’ uit en is langer, breder en lager. Ook heeft Toyota het gehele aandrijfsysteem nog verder doorontwikkeld. “Dankzij het volledig vernieuwde brandstofcelsysteem, de intelligente ruimteverdeling en de efficiëntere aerodynamica heeft de nieuwe Mirai een totaal bereik van ongeveer 650 kilometer – en het enige wat hij op deze lange afstand uitstoot is water in de vorm van stoom,” vertelt Toyota. Tijdens de ontwikkeling werd elk aspect van het voertuig geoptimaliseerd, zodat het de klanten ‘emotioneel aanspreekt’ zowel wat betreft de vermogensontwikkeling en prestaties als de manier waarop de auto rijdt en eruit ziet. De gebruiksmogelijkheden zouden natuurlijk nog verder zouden zijn verbeterd als Toyota er een hatchback van zou hebben gemaakt. Het model leent zich er prima voor. Een gemiste kans, al is het maar de vraag of het technisch ook wel mogelijk is. De Mirai is in technisch opzicht immers geen standaard modelletje.
Groter bereik
Volgens Toyota was het voornaamste doel van de nieuwe Mira om het bereik ten opzichte van de eerste generatie te vergroten. Dat was toen beter dan dat van de meeste volledig elektrische auto’s maar die hebben natuurlijk een enorme inhaalslag gemaakt. Ook heeft Toyota veel aandacht aan de inrichting van het interieur besteed. De Mirai heeft als basis het modulaire GA-L-platform, dat een aanzienlijk effectievere benutting van de ruimte toelaat. Ook zijn de prestaties verbeterd, al zijn die nog steeds allesbehalve indrukwekkend. Het maximale vermogen van het systeem neemt toe van 114 tot welgeteld 128 kW. Toyota heeft ook het gedrag bij koud weer verbeterd. In de toekomst werkt de brandstofcel al bij temperaturen van 30 graden onder nul.
Ruimer
Toyota heeft de wielbasis met 140 mm vergroot tot 2920 mm, de spoorbreedte werd 75 mm groter. De hoogte van het voertuighoogte is 65 mm minder en is nu 1470 millimeter. De lagere daklijn heeft, net als de doorlopende onderzijde van de carrosserie, een positief effect op de luchtweerstand. Verder groeide de achterste overhang met 85 millimeter. Daardoor is de nieuwe Mirai een flinke auto geworden, hij is maar liefst 4975 millimeter lang.
Dankzij het gebruik van het GA-L-platform was er een plaatsbesparende positionering van de brandstofcelunit en de aandrijfcomponenten mogelijk. Daardoor biedt de nieuwe Mirai plaats aan maximaal vijf passagiers. Bovendien biedt de nieuwe architectuur ook ruimte voor drie in plaats van de vorige twee waterstoftanks. De grootste van de drie T-vormige tanks bevindt zich in de lengte in het midden onder de voertuigbodem, terwijl de twee kleinere tanks zich dwars onder de achterbank en de bagageruimte bevinden. De betere aerodynamica en grotere tankinhoud (nu 5,6 kg) zorgen voor een flink verbeterde actieradius ten opzichte van zijn voorganger.
Aandrijflijn
Door de nieuwe architectuur bevindt de brandstofcel zich voortaan onder de motorkap. De lithium-ion-accu is compacter dan de nikkel-metaalhydride-accu van zijn voorganger en bevindt zich boven de achteras. Hierdoor heeft de Mirai volgens Toyota een keurige 50/50 gewichtsverdeling. Toyota claimt dat de rijstabiliteit vergelijkbaar is met die van een voertuig met voorwielaandrijving.
Optimistisch
Uiteraard zijn de Japanners optimistisch over de kansen voor de nieuwe Mirai. Niet iedereen zal waterstofauto’s een kansrijke toekomst toedichten. Maar dan nog best wel eens meevallen. Later deze week zullen wij dat in een column nader toelichten. Toyota verwacht dat de verkoop de verkoop van de vorige generatie met een factor tien zal overtreffen. De productie moet deze maand starten, maar er zijn nog geen leverdata bekend.