zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsToyota gaat overstag en kondigt tientallen elektrische modellen aan

  Toyota gaat overstag en kondigt tientallen elektrische modellen aan

  Toyota, de autofabrikant die veel liever auto’s met een hybride aandrijflijn of brandstofcellen bouwt, ging schoorvoetend over op het bouwen van elektrische auto’s. Met de aankondiging van maar liefst dertig elektrisch modellen zet Toyota toch opeens een grote stap richting elektrische mobiliteit.

  De ’Media Briefing on Battery EV Strategies’ van vanochtend was wat dat betreft best wel verrassend. Akio Toyoda, president van ’s werelds grootste autofabrikant, kondigde niet alleen een groot aantal elektrische modellen aan. Hij beschreef de elektrische aandrijvingstechnologie zelfs als “een van de meest veelbelovende opties”.

  En dat was niet het enige. Toyoda vertelde namelijk ook dat het Japanse bedrijf elektrische auto’s wil ontwikkelen die aan verschillende behoeften van klanten over de hele wereld voldoen. Dit in tegenstelling tot redelijk recente uitspraken waarin men vertelde dat men die elektrische voertuigen voornamelijk voor de Europese en Chinese markt zou ontwikkelen.

  “Het tijdperk van elektrische auto’s is een kans en een kans voor meer diversiteit en meer plezier. Een elektrische auto voor jou, een elektrische auto voor mij en een elektrische auto voor iedereen,” aldus Toyoda. De Japanse autofabrikant wil vanaf 2030 wereldwijd 3,5 miljoen volledig elektrische voertuigen per jaar verkopen.

  Enorme diversiteit aan modellen

  Tijdens de ’Media Briefing on Battery EV Strategies’ werd duidelijk dat men zich niet alleen tot bepaalde segmenten wil beperken. Men toonde foto’s van een groot aantal modellen, die blijkbaar al in een redelijk vergevorderd stadium zijn, in bijna alle segmenten. Van een compacte stads-SUV tot een grote stationwagen en van een fraaie sportwagen tot een bestelwagen en pick-up. Uiteraard zijn dat niet alleen modellen die onder de merknaam Toyota op de markt worden gebracht. Er komt ook zeker een handvol elektrische modellen van Lexus. Dit gaat verder dan een elektrisch offensief, je zou misschien beter van een modellenoffensief kunnen spreken.

  Men zal voor een aantal van die nieuwe modellen ook een nieuwe architectuur ontwikkelen. Men heeft daardoor bijvoorbeeld al de nieuwe E3-architectuur in voorbereiding. Maar Toyota zal ook gewoon een aantal bestaande modellen gaan elektrificeren.

  Grotere efficiëntie zodat kleinere accu volstaat

  Toyota heeft al eerder een elektrische SUV aangekondigd. Deze bZ4X is de eerste door Toyota ontwikkelde elektrische auto. Deze komt volgend jaar op de markt en staat op een nieuw elektrisch platform dat men samen met Subaru ontwikkelde. In die nieuwe bZ-reeks (beyond Zero) wil Toyota ook een kleinere SUV ontwikkelen. Deze moet bijzonder efficiënt zijn. Hierdoor kan men volgens Toyota met kleinere accu’s volstaan wat uiteraard volume, gewicht en geld scheelt.

  Toyoda lichtte dit als volgt toe: “Waar het om gaat is in hoeverre we de totale energie-efficiëntie van een voertuig kunnen verhogen, d.w.z. hoeveel minder energie een voertuig nodig heeft om te rijden. Als we met alles rekening houden, mikken we voor dit voertuig op een stroomverbruik van 125 Wattuur per kilometer, wat het hoogste zou zijn in de klasse van compacte SUV’s.”

  Lexus: luxe, elektrisch én dynamisch

  Het leveringsprogramma van ‘premium’ merk Lexus zal in de toekomst niet alleen luxe auto’s bevatten, maar ook meer dynamische elektrische auto’s. Lexus zal zich zelfs voornamelijk op volledig elektrische auto’s richten, kondigde Toyoda aan. In 2030 moet er in ieder segment dat Lexus bedient, een volledig elektrisch model beschikbaar zijn. Men zal tegen die tijd in Europa, Noord-Amerika en China uitsluitend nog maar elektrische auto’s aanbieden. Tegen 2035 moet dat wereldwijd het geval zijn. Als voorbeeld voor die meer ‘dynamische’ auto’s haalde Toyoda het geplande RZ-model aan. Deze krijgt volgens de topman een acceleratie van 0 tot 100 km/u in ruim minder dan drie seconden terwijl de actieradius meer dan 700 kilometer bedraagt.

  Eigen accuproductie

  Ook gaat Toyota investeren in een eigen accuproductie. De eerder aangekondigde investering van zo’n 11,5 miljard euro gaat men verhogen tot ongeveer 16 miljard euro. Hiermee wil men zelf geavanceerde, hoogwaardige en betaalbare accu’s ontwikkelen en bouwen.

  CO2-neutraal

  Een ander aandachtspunt is het veiligstellen van de aanvoer van grondstoffen en de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen, waarbij men gebruik maakt van zonne- en windenergie. Tegen 2035 moeten alle fabrieken van Toyota CO2-neutraal zijn.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos