autonome Lexus LS

Toyota gaat autonome Lexus testen in Brussel

Wie straks in Brussel rondrijdt, moet niet verbaasd zijn als daar opeens een autonoom rijdende Lexus LS langs komt rijden. Toyota Motor Europe begint daar namelijk een pilot met autonoom rijden op de openbare weg.

Na succesvolle simulaties en tests in een afgeschermde omgevin, zal Toyota nu de in eigen beheer ontwikkelde technologie gaan testen in een echte stedelijke omgeving: het centrum van Brussel. Daar zal een aangepaste Lexus LS de komende 13 maanden herhaaldelijk een vaste route voltooien.

Computer moet menselijk gedrag leren begrijpen

In Brussel is ook Toyota’s Regionale Expertisecentrum voor Computer Visie – waar computers hun omgeving ‘zien en begrijpen’ gevestigd. Het hoofddoel van deze pilot is het bestuderen van complex en onvoorspelbaar menselijk gedrag en de impact die dit heeft op geautomatiseerde rijsystemen. Het inspelen op de complexiteit en diversiteit van de bevolking van een stedelijke omgeving zoals Brussel is een goede manier om de computers het menselijk gedrag te helpen begrijpen. Er zijn al eerder met succes een aantal proeven uitgevoerd op de openbare weg in Japan en de VS.

Safety Driver en Operator

De auto waarmee de pilot wordt gedaan is een Lexus LS. Het betreft een gewone in serie geproduceerde auto. Het enige verschil is het pakket met sensoren, waaronder lidar, radars, camera’s en een uiterst nauwkeurig positioneringssysteem op het dak. In de auto zal een Safety Driver, die op elk moment kan ingrijpen en het AD-voertuigcontrolesysteem kan overrulen, vergezeld worden door een Operator die het hele systeem controleert. Uiteraard zijn er maanden van grondige voorbereiding aan vooraf gegaan.

L3Pilot

Het autonoom rijdende voertuig zal ook worden gebruikt voor het verzamelen van gegevens voor het Europese “L3Pilot-project”, waar Toyota samen met 34 andere partners, waaronder grote autofabrikanten, automobielleveranciers, onderzoeksinstituten en overheden aan meewerkt. De L3Pilot is een vierjarig Europees project dat in 2017 van start is gegaan en gedeeltelijk door de Europese Commissie wordt gefinancierd. Het project maakt de weg vrij voor grootschalige AD-tests in het veld van ongeveer 1000 bestuurders in 100 auto’s in 10 landen in Europa. In dit kader zal TME zich concentreren op onderzoek naar het menselijk gedrag en de veilige werking van systemen in complexe en diverse stedelijke omgevingen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven