Toyota en Hino gaan samen waterstoftruck ontwikkelen

Toyota en Hino gaan samen waterstoftruck ontwikkelen

Toyota Motor Corporation en vrachtwagenfabrikant Hino Motors gaan samen een vrachtwagen met brandstofcellen ontwikkelen. Deze vrachtwagen krijgt een actieradius van ongeveer 600 kilometer. De bedrijven combineren het brandstofcelsysteem van de Toyota Mirai met het lichtgewicht chassis van de Hino Profia.

Essentieel voor het milieu

De twee Japanse fabrikanten beschouwen de elektrificatie van vrachtwagens met brandstofcellen als een essentiële ontwikkeling voor het milieu. Alleen al in Japan zouden zware vrachtwagens verantwoordelijk zijn voor ongeveer 60 procent van de CO2-uitstoot van bedrijfsvoertuigen. Ze zeggen dat het noodzakelijk is om economische aspecten te combineren met duurzaamheid en praktische voordelen. Omdat vrachtwagens vaak voor langere afstanden worden gebruikt, zijn het bereik en het laadvermogen van doorslaggevend belang. Bovendien is het bij trucks niet wenselijk om lange pauzes voor laad- of tankbeurten in te lassen. Daarom geven de twee leveranciers de voorkeur aan brandstofcelaandrijving, mede vanwege de hoge energiedichtheid van waterstof.

Twee stacks van de volgende Mirai-generatie

De brandstofcelvrachtwagen die de bedrijven gaan ontwikkelen, heeft als basis de 25-tons Profia heavy-duty truck van Hino. Het chassis is speciaal aangepast voor gebruik als brandstofcelvoertuig. Dankzij de grote gewichtsbesparing moet hiermee een hoog laadvermogen en laadvermogen mogelijk zijn. De voortstuwing wordt verzorgd door een AC-synchrone elektromotor, welke zijn energie krijgt van twee brandstofcelstacks met polymeerelektrolyse technologie. Deze heeft Toyota al zijn ontwikkeld voor de volgende generatie van de Mirai. Voor de bufferslag van de door de brandstofcel opgewekte elektriciteit gebruikt men een lithium-ionaccu. De waterstoftanks worden speciaal voor deze truck ontwikkeld. Het bijvullen is een kwestie van enkele minuten. Het is de bedoeling dat de waterstoftrucks met één tankvulling tot wel 600 kilometer kunnen afleggen. De enige uitstoot die daarbij vrij komt, is waterdamp.

Al 15 jaar onderzoek in brandstofceltechnologie

Men verwijst ook naar het langdurige onderzoek van beide bedrijven, dat zij al meer dan 15 jaar doen. Al in 2003 presenteerden zij samen een brandstofcelbus. De bedrijven vinden allebei dat waterstof in de toekomst een belangrijke energiebron zal zijn. De brandstofceltechnologie zou in het vrachtvervoer een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van de bedrijven. Toyota wil bijvoorbeeld de uitstoot van het wagenpark tegen 2050 met 90 procent verminderen ten opzichte van 2010.

Waterstofvoertuigen

De eerder genoemde Toyota Mirai is het eerste in serie geproduceerde brandstofcelvoertuig ter wereld. Komend najaar brengt Toyota de tweede, sterk verbeterde generatie van de Mirai uit. Maar Toyota is niet de enige die trucks met brandstofcellen maakt. Zo brengt de Hyundai in Zwitserland de XCient Fuel Cell – de eerste in serie geproduceerde truck met brandstofcelaandrijving – op de weg. Deze gaat men daar in grote aantallen testen. In 2025 moeten hiervan zo’n 1600 in bedrijf zijn. Hyundai heeft in de vorm van de Nexo overigens ook nog een personenauto op waterstof. Ook de Amerikaanse startup Nikola gaat – samen met Iveco – trucks met brandstofcellen bouwen. Dat gaat in het Duitse Ulm gebeuren.

Vorig artikelDe Polestar 2 gaat in de verkoop én productie!
Volgend artikelElektrificatie Jaguar Land Rover gaat gewoon door

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in