HPCVC-standaard voor opladen bedrijfsvoertuigen

Touwtrekken om nieuwe HPCVC-standaard voor opladen bedrijfsvoertuigen

CharIN, het initiatief achter de CCS-laadstandaard werkt aan de High Power Commercial Vehicle Charging Task Force (HPCVC). Dit moet de nieuwe standaard voor het opladen van de accu’s van elektrische bedrijfsvoertuigen worden. Hiermee kunnen de accupakketten worden opgeladen met een vermogen van één tot drie megawatt.

HPCVC moet dé standaard worden

De accupakketten van elektrische trucks zijn uiteraard een stuk omvangrijker dan die van elektrische personenwagens. Bovendien is er vanwege de planning van ritten en rijtijden een voortdurende tijdsdruk. Trucks die alleen voor ritten in een bepaalde omgeving worden ingezet, hebben vaak genoeg aan een enkele lading om de hele dag te kunnen rijden. Maar dat geldt niet voor elektrische trucks die voor de lange afstand worden ingezet. Een hybride aandrijflijn kan dan een alternatief zijn maar dan is er uiteraard geen sprake van geheel emissievrij rijden. Daarom moeten de accu’s van elektrische trucks die voor langere afstanden worden ingezet, heel snel kunnen worden opgeladen.

Laden met 3 megawatt

Dat snelle laden is dan ook het doel van de beoogde HPCVC-standaard. Deze gaat veel verder dan de CCS1 (VS) en CCS2 (Europa) die hooguit 500 kW laadvermogen bieden. Ook de nieuwe GB/T-standaard met maximaal 900 kW is niet voldoende om de accupakketten van bedrijfsvoertuigen te laden. De nieuwe HPCVC-standaard moet werken met een laadspanning van 1500 volt en een laadstroom van 2000 Ampère, oftewel 3 megawatt. Een minuut laden moet bij de gemiddelde elektrische truck dan een rijbereik van 31 kilometer geven. Dat is heel wat meer dan de huidige 500 kW CCS-standaard waarmee volgens CharIN per minuut maximaal 5,2 kilometer kan worden opgeladen.

Vijf voorstellen voor nieuwe laadstandaard

Er zijn inmiddels vijf voorstellen van CharIN-leden ingediend. Hieronder een van Tesla. De Californische pionier op het gebied van elektrische auto’s heeft er uiteraard een commercieel belang bij dat haar Megachargers de standaard worden. Dit kan de verkoop van de Semi-trucks alleen maar bevorderen. Met de Megachargers zou de accu van de Tesla Semi binnen 30 minuten tot een bereik van ruim 600 kilometer kunnen worden opgeladen. Maar er zijn nog meer voorstellen, afkomstig van ABB, paXos, Stäubli en de Volkswagen-dochter Electrify America. Dit zijn geen van allen voertuigfabrikanten. Hardwareproducent ABB levert onder meer snellaadpalen, paXos is een advies- en projectmanagementdienstverlener uit Keulen, Electrify America is door VW opgericht om een snellaadnetwerk in de VS op te zetten terwijl Stäubli is gespecialiseerd in laadaansluitingen.

Keuze zou al gemaakt zijn

Volgens geruchten zou er al een standaard gekozen uit de vijf inzendingen. De winnende inzending wordt echter pas later bekendgemaakt omdat er intern nog wat discussies zijn. Tesla zou een goede kans maken aangezien het bedrijf met haar Supercharger-netwerk bewezen heeft dat het een hoogwaardig laadnetwerk op kan zetten. Aan de andere kant is de werkgroep opgericht door Duitse autofabrikanten en is ook gevestigd in Duitsland. Bovendien kan het feit dat Tesla een voertuigfabrikant is, ook een beletsel zijn. Onderstaand een presentatie van Rustam Kocher, Electric Mobility Ecosystem Leader bij Daimler Trucks North America, over de vooruitgang die is geboekt bij het opstellen van de standaard.

Andere initiatieven

Overigens is Tesla niet de enige voertuigfabrikant die een eigen laadnetwerk voor elektrische trucks op wil zetten. Ook Daimler zou aan een eigen laadsysteem werken. Daarbij zou er sprake zijn van een laadcapaciteit van tot 3 Megawatt. Voor wagenparkexploitanten en transportbedrijven is het echter belangrijk dat er een universele standaard is. Dan kunnen chauffeurs bij meer laadpunten terecht en kunnen de trucks ook gemakkelijker worden uitgewisseld.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven