Topman Nikola stapt op

Nikola Motor fraude Hindenburg

Nikola Motor is de afgelopen weken nogal in opspraak gemaakt omdat het door Hindenburg Research van fraude is beschuldigd. De Amerikaanse fabrikant van elektrische en waterstoftrucks, maakte bekend dat bestuursvoorzitter Trevor Milton in verband daarmee opstapt.

Truck was nog niet functioneel

Hindenburg Research beweert dat de elektrische aandrijflijn van de elektrische en waterstoftrucks nog niet functioneel is, terwijl het in een promotiefilmpje wel een rijdende truck liet zien. Hierbij maakte Nikola van een simpele truc: zwaartekracht. Nikola liet de vrachtwagen van een licht hellend vlak afrollen. Omdat Nikola sinds dit jaar een beursgenoteerd bedrijf is, doen ook de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en de Amerikaanse justitie onderzoek naar de vermeende fraude.

Om de belangen van Nikola niet onnodig te schaden, stapt oprichter Milton nu vrijwillig op. Hij wordt opgevolgd door Stephen Girsky, een voormalig directeur van investeerder General Motor. Milton verklaarde zondagnacht dat hij zich tegen de aantijgingen van Hindenburg zal verdedigen. Nikola verklaarde ook dat het bedrijf nooit heeft gezegd dat de truck in de promotiefilm op basis van zijn eigen aandrijving voortbewoog.

Aandelen

Milton heeft overigens 35% van de aandelen van Nikola Motor. Door die beursnotering en de optimistische vooruitzichten was de Amerikaanse start-up zelfs even meet waard dan Ford. Maar inmiddels is de waarde van de aandelen van Nikola door de aantijgingen van Hindenburg flink gedaald. De vraag is ook in hoeverre Hindenburg Research belang bij de beschuldiging van fraude heeft. Het bedrijf is namelijk actief als shortseller.

Vorig artikelEnovate lanceert eerste model
Volgend artikelNieuwe Opel Mokka-e begin volgend jaar leverbaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in