TomTom introduceert speciale API’s voor EV’s

TomTom introduceert speciale API’s voor EV’s

De status van de accu en dus ook de actieradius van een EV dien je altijd in de gaten te houden. Anders zou je zomaar met een lege accu komen te staan. Daarom is het wel zo handig als het navigatiesysteem gekoppeld is aan de laadstatus en de gegevens van de beschikbare laadpunten. Speciaal hiervoor heeft TomTom twee nieuwe API’s ontwikkeld.

Ontwikkelaars kunnen TomTom’s softwareontwikkelaarsets (SDK’s) en interfaces (API’s) gebruiken voor hun elektrische mobiliteitstoepassingen. Via de nieuwe interfaces kunnen ze gebruik maken van gegevens als de actuele laadstatus van de accu en de beschikbare laadstations met geschikte aansluitingen.

Long Distance EV Routing API

Met behulp van de nieuwe Long Distance EV Routing API kan er een route worden gepland waarbij rekening wordt gehouden met het opladen van de accu. Het algoritme berekent de route, inclusief de tussenstops voor het laden van de accu, en geeft uiteraard ook de verwachte aankomsttijd (ETA) inclusief de laadtijd weer. TomTom heeft hierbij de nadruk op het optimaliseren van de reistijd gelet. Wie alleen bij bepaalde aanbieders wilt laden vanwege het laadtarief moet wellicht een andere planning maken.

EV Charging Stations Availability API

De tweede nieuwe interface, de EV Charging Stations Availability API, geeft informatie over het al dan niet beschikbaar zijn van een laadstation, rekening houdend met het type aansluiting. Zo kan de chauffeur voor aankomst worden geïnformeerd of er een laadstation beschikbaar is of niet. Dit kan ook voorkomen dat bijvoorbeeld een Nissan Leaf met een Type 2 en CHAdeMO verbinding wordt naar een laadstation met alleen een CCS-aansluitingen wordt gestuurd.

TomTom introduceert speciale API’s voor EV’s

Angst voor lege accu

“De toekomst van mobiliteit is verbonden, gedeeld, geautomatiseerd en zeker elektrisch”, zegt Anders Truelsen, Managing Director TomTom Enterprise. “Deze elektrische revolutie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de angst voor een lege accu, die een nieuwe generatie locatietechnologie vereisen”.

2 Comments

 • Willem Tjaffer| 25/08/2019 bij 08:58

  Dag mevrouw of mijnheer ‘almeerder’
  Zou uw suggestie alleen voor ouderen gelden ?

 • almeerder| 22/08/2019 bij 13:10

  dit zou ook voorscootmobiels en fietsen een handige optie zijn. zo voorkom je vervelende situaties van ouderen die niet zo kunnen inschatten nav de geplande rit de accu’s voldoende geladen zijn. vooral de accu’salmeer dan jaartje oud zijn . of weken hun vervoermiddel niet bereden is..

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven