TOGG modellen elektrische sedan

TOGG wil auto’s ook naar Duitsland en de rest van Europa exporteren

Het nieuwe Turkse automerk TOGG is, net als het Poolse Izera, voornamelijk uit nationale belangen ontstaan. Ondanks diverse inspanningen van de Turkse overheid is er niet in geslaagd om een zelfstandige autofabrikant op te richten. Het nieuwe TOGG-project moet daar eindelijk verandering in brengen.

Prestigeobject

Het project is mede bedoeld om de groeiende economische macht van het land te demonstreren. Samen met de nieuwe luchthaven van Istanbul is het een van de door de Turkse president Erdogan gewenste prestigeobjecten. TOGG is de naam van een consortium waar vijf grote industriële bedrijven in deelnemen. Dit zijn de Anadolu Group, vrachtwagenproducent BMC (ooit onderdeel van de British Motor Coperation), de Kok Group, Turkcell en Zorlu Holding. De CEO is Gürcan Karakas, een voormalig directielid van Bosch. COO Sergio Rocha werkte vroeger voor GM in Korea.

Fabriek in 2022 gereed

Men investeert de komende 13 jaar meer dan drie miljard euro in TOGG. In de fabriek worden exact 4.323 banen gecreëerd. Hoe men op dat aantal komt, is ons niet bekend. De Turkse regering wil ook belastingkortingen toekennen. Verder beloofde de Turkse regering om 30.000 voertuigen aan te schaffen bij TOGG. Dat zou qua afzet natuurlijk een aardige basis opleveren. De fabriek in Bursa moet begin 2022 klaar zijn en heeft een productiecapaciteit van maximaal 175.000 eenheden per jaar. Naast de voertuigen gaat men ook de accu’s lokaal produceren.

Eerste exportland is Duitsland

Men wil de auto’s van TOGG ook exporteren. Vanwege de grote Turkse gemeenschap in Duitsland, is de Bondsrepubliek Duitsland als eerste exportmarkt aangewezen. Hier zal men de modellen van TOGG kort na de marktintroductie in Turkije aan gaan bieden. Daarna gaat het bedrijf ook auto’s aan Frankrijk en Italië leveren.

TOGG modellen SUV elektrisch

Modellen

TOGG presenteerde eind 2019 de eerste modellen, die in 2022 op de markt zulen komen. Het betreft een compacte elektrische SUV en een sedan. Volgens insiders beginnen de prijzen bij 22.000 euro. Men maakt gebruik van een modulair platform, dat een volledig eigen ontwikkkeling is. Het is schaalbaar voor verschillende voertuigklassen.

Bereik 300 of 500 kilometer

De eerste twee modellen zijn verkrijgbaar met twee verschillende accupakketten, die goed zijn voor een bereik van 300 of 500 kilometer. TOGG vermeldt geen waarden voor laadprestaties en accucapaciteit. De  oplaadtijd tot 80 procent zou “minder dan 30 minuten” zijn. Er moet een “state of the art” accubeheersysteem komen en de accupakketten worden voorzien van een vloeistofkoeling.

Met een of twee motoren

Er komen ook twee aandrijvingsvarianten, waarbij de versie met achterwielaandrijving een 147 kW elektromotor heeft. De variant met vierwielaandrijving krijgt twee motoren, die samen goed zijn voor 294 kW. De 147 kW-versie zou in 7,6 seconden naar 100 km/u moeten accelereren, met twee motoren dat binnen 4,8 seconden kunnen. Het is niet bekend of alle aandrijvingsvarianten kunnen worden gecombineerd met alle accupakketten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven