Togg SUV volgend jaar ook in West-Europa verkrijgbaar

Togg T10X SUV

Er komt binnenkort een nieuwe elektrische SUV op de markt van een merk dat we hier nog niet kennen. Niet uit China dit keer, maar uit Turkije. De Togg T10X is het eerste model van de nieuwe gelijknamige fabrikant. Deze elektrische SUV zal naar verwachting eind 2024 ook in West-Europa beschikbaar zijn.

Achterwiel- en vierwielaandrijving, twee accupakketten

Uiteraard zal de Togg T10X eerst in eigen land te koop zijn. Bij de lancering in Turkije zal er een achterwielaangedreven versie met 160 kW motor beschikbaar zijn. Eind oktober volgt er een krachtigere vierwielaangedreven versie. Naar verwachting zal de Togg T10X eind 2024 ook in West-Europa verkrijgbaar zijn.

De Turkse autofabrikant trapt af met twee varianten waarvan de naam in West-Europa wellicht niet altijd even prettige herinneringen oproept. Dit zijn namelijk de V1 en V2, welke beschikbaar zullen zijn met een 52 kWh accupakket waarmee ze een actieradius van 314 kilometer (WLTP) moeten halen. De V2-variant met achterwielaandrijving is ook verkrijgbaar met een 89 kWh accupakket. Daarmee zou een WLTP-actieradius van 523 kilometer mogelijk moeten zijn.

Aan de snellader kunnen beide varianten worden opgeladen met snelheden tot 150 kW. Dat houdt in dat de 52 kWh accu in minder dan 30 minuten van 20 naar 80 procent kan worden opgeladen. De laadtijd/snelheid van de 89 kWh accu is niet vermeld.

Pininfarina en tulpen

Het ontwerp van het exterieur van de Togg T10X is deels op tulpen geïnspireerd. Dit omdat de tulp een belangrijk symbool uit de Anatolische cultuur is, wat onder meer de vorm van de grille verklaart. Het exterieurontwerp is overigens in samenwerking met Pininfarina tot stand gekomen.

Enorm 29-inch touchscreen

In het interieur zien we zowel een 12-inch instrumentenscherm als een enorm 29-inch touchscreen, waardoor bestuurders gemakkelijk informatie kunnen vinden en bedienen. Het bevat ook een display in het midden voor het aanpassen van de klimaatinstellingen en andere functies. Er is zelfs een ingebouwde camera waarmee bestuurders via stemcommando’s selfies kunnen maken en direct kunnen delen via sociale media. Het infotainmentsysteem omvat ook een app-winkel met verschillende toepassingen, waaronder de eigen navigatie-app Trumore Go.

Verder is het voertuig is voorzien van 19-inch lichtmetalen velgen, kunstlederen bekleding in zwart of crème, verwarmbare en elektrisch verstelbare voorstoelen met geheugenfunctie en verwarmbare achterstoelen. Het voertuig heeft ook een elektrisch bedienbare achterklep, adaptieve cruise control, een 4G-verbinding en een WiFi-hotspot voor internettoegang. Op het gebied van veiligheid heeft de Togg T10X zeven airbags en tal van rijhulpsystemen, waaronder een functie voor autonoom rijden van niveau 2 met verkeersbordherkenning.

Prijs lijkt niet echt concurrerend

Het standaardmodel van de Togg T10X met de V2-uitrusting kost 1.050.000 Lira (ruim 52 mille) terwijl de variant met de grotere accu 1.215.000 Lira moet kosten, oftewel ruim 60 mille. De vraag is of die prijs concurrerend genoeg is om in een steeds sterker bezette markt voldoende aftrek te vinden.

Vorig artikelFastned wint aanbesteding voor ‘snelwegrustplaatsen van de toekomst’
Volgend artikelElektrische BMW i5 Sedan en Touring aangekondigd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in