donderdag, 9 februari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsTogg start dit voorjaar met de eerste leveringen

  Togg start dit voorjaar met de eerste leveringen

  Eigenlijk was het de bedoeling dat de nieuwe Turkse autofabrikant Togg begin dit jaar zijn eerste elektrische auto’s af zou leveren. Helaas is er de nodige vertraging ontstaan. Maar niet al te veel, men kan de eerste voertuigen gelukkig nog dit voorjaar afleveren.

  Vertraging

  De vertraging in de planning is vooral te wijten aan de coronapandemie en problemen in de toeleveringsketen. Maar komen voorjaar kan men alsnog de eerste voertuigen afleveren. Togg is de eerste (en enige) Turkse fabrikant van elektrische voertuigen. De elektrische auto start-up is opgezet door een groot consortium van Turkse bedrijven en organisaties en wordt geleid door Mehmet Gürcan Karakaş.

  De voertuigen van Togg zullen worden geproduceerd in een nieuwe fabriek in de Bursa regio. Deze kwam eind oktober gereed. “Het is een ‘groene’ productiefaciliteit in het noordwesten van Turkije aan de Zee van Marmara. We hebben er een oppervlakte van 1,2 miljoen vierkante meter en zullen in het begin 175.000 voertuigen per jaar kunnen produceren,” vertelt Karakaş, “tegelijkertijd heeft de installatie een modulair ontwerp en kunnen we haar te allen tijde gemakkelijk uitbreiden.”

  De productie zal directe werkgelegenheid bieden aan meer dan 4.000 mensen – en indirecte werkgelegenheid aan meer dan 20.000 mensen in de regio. Voor dit jaar heeft men een productiecapaciteit tot 20.000 voertuigen gepland.

  Twee doelstellingen

  Het Turkse bedrijf maakte dit jaar wederom zijn opwachting op de CES in Las Vegas. Daar vertelde Karakaş dat Togg niet alleen elektrische auto’s wil bouwen: “Toen we vier jaar geleden het initiatief namen om ‘meer dan alleen een auto‘ te bouwen, hadden we twee strategische doelstellingen. De eerste was de ontwikkeling van een wereldwijd concurrerend merk voor mobiliteitstechnologie met Togg. Ons tweede doel was het creëren van een open en toegankelijk ecosysteem rond onze slimme apparaten en digitale producten, waarbij de gebruiker centraal staat.”

  Ecosysteem

  Dat mobiliteitsecosysteem van Togg wordt de komende weken gelanceerd. Het is de afgelopen vier jaar ontwikkeld rond het digitale ‘Trumore’ cloud-platform. Karakaş: “We hebben deze infrastructuur versterkt met blockchain. We hebben het platform ontworpen om overal ter wereld en in elke cloud te werken. Trumore is een platform dat geld verdient voor zijn gebruikers, hen rondrijdt, hen vermaakt en voortdurend evolueert.”

  Togg begint nog dit jaar met de aanleg van een snellaadnetwerk in Turkije. Dat moet in eerste instantie 1.000 laadstations omvatten.

  Pre-orders zijn ‘gegamificeerd’

  Men werd tijdens de ontwikkeling van het ecosysteem zo enthousiast over Trumore, dat men besloot om Trumore ook in het aankoopproces van de elektrische voertuigen van Togg te integreren. Men besloot vervolgens om hiermee het pre-order proces te ‘gamificeren’: “We hebben een wedstrijd ontworpen die we zullen uitvoeren op ons digitale platform Trumore om onze C SUV op de markt te brengen. We zullen de deelnemers verschillende missies geven om te voltooien.” Kortom: wie succesvol is in de online spellen krijgt zijn auto eerder dan de anderen.

  Voertuigen

  Vorig jaar presenteerde Togg op de CES een elektrische fastback. Maar niet lang daarna werd duidelijk dat het eerste voertuig dat bij Togg van de productieband rolt, een elektrische cross-over in het C-segment zal zijn. Kopers kunnen kiezen voor verschillende accupakketten. Deze bieden de fraai uitziende auto een bereik van 300 tot 500 kilometer. Ook kunnen ze kiezen voor achterwielaandrijving, waarbij ze over één 147 kW elektromotor beschikken, of voor vierwielaandrijving die door twee van deze motoren wordt verzorgd.

  Elektrische cross-over van Togg

  De prijzen van die laatste uitvoering zullen bij zo’n 50 mille beginnen. Karakaş ziet de auto als een mogelijke concurrent voor bijvoorbeeld de Skoda Enyaq Coupé. Later zal Togg ook de eerder genoemde elektrische hatchback uitbrengen, alsmede een elektrische sedan. Ook zijn er plannen voor een SUV in het B-segment en een elektrische bestelwagen.

  Over twee jaar naar Europa

  Uiteraard zal Togg de eerste voertuigen aan klanten in Turkije afleveren. Eind 2024 / begin 2025 wil men uitbreiden naar Europa. Ook Togg zal de Scandinavische landen dan als ‘springplank’ gebruiken.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Rose Reveal Plus: een e-bike die eruitziet als een gewone racefiets

  Bij de meeste e-bikes zie je al van afstand dat het geen normale fiets is. Niet iedereen is daar erg van gecharmeerd. Daarom heeft het Duitse Rose Bikes de Reveal Plus ontwikkeld. Een elektrische racefiets die qua uiterlijk amper te onderscheiden is van een normale racefiets. Je zou er bijna mee kunnen valsspelen.

  e-Videos