The Road to America met de Tesla Model 3

Road to America met Tesla Model 3

Enige tijd geleden ben ik gaan rijden met een BMW i3 om te kijken of je plezier kunt hebben met een elektrische auto. De conclusie was dat dit zeker het geval is en daarom heb ik een vervolg hierop gemaakt met de Tesla Model 3.

De auto

De Tesla Model 3 behoeft eigenlijk geen introductie meer. Deze auto kom je tegen op iedere hoek van de straat, is uitgeroepen tot leaseauto van het jaar en iedereen kent wel iemand met zo’n auto. Ik ken ook iemand met zo’n auto en het toeval wil dat dit dezelfde persoon is die eerst de BMW i3 reed uit het vorige artikel.

De Tesla in kwestie is een zwarte Dual Motor Long Range uitvoering. Bij een Tesla Model 3 kun je vier opties aanvinken en geen van deze opties zit op deze auto. Geen 19 inch velgen, geen beige interieur, geen auto-pilot en geen trekhaak. Wel zijn de “doppen” van de standaard 18 inch velgen afgeschroefd en hierdoor komen de veel mooiere sportieve antracietgrijze velgen tevoorschijn. Op deze velgen zou met een volle accu volgens de WLTP-cijfers 560 kilometer gereden kunnen worden, na 4,6 seconden wordt de 100 aangetikt en de topsnelheid is 230 kilometer per uur.

Road to America Tesla Model 3 display touchscreen

De route

Voor de route was de keuze snel gemaakt. De Tesla is een Amerikaanse auto, dus leek het ons een goed idee om terug te gaan naar de ‘oorsprong’ van deze auto. De route begint in de buurt van Ravenstein en rijdt vervolgens langs de Maas naar het plaatsje America in Limburg. Als je zoekt op de route “Road to America” dan komt deze op verschillende websites tevoorschijn. De route is ongeveer 150 kilometer lang en ook gemakkelijk te volgen voor mensen zonder richtingsgevoel.

De ervaring

Ik had nog nooit in een Tesla Model 3 gereden, maar volgens de recensies zou het een erg goed rijdende auto moeten zijn. Na een dagje rijden met deze auto kan ik ook alleen maar zeggen dat dit zeker het geval is. De auto stuurt goed, zit goed, gaat snel en is voorzien van alle gemakken die je zoekt in een auto. Wat Tesla gewoon heel goed doet is de auto’s standaard voorzien van heel veel opties. Zaken als stoelverwarming, een groot scherm en een panorama dak zijn gewoon standaard op de Model 3.

De actieradius van ruim 500 kilometer, wat in de praktijk neerkomt op ruim 400 kilometer, is gewoon meer dan voldoende voor het dagelijks verkeer. Afhankelijk van de woon/werk afstand zou je een hele week kunnen rijden en hoef je slechts één keer te laden. Dit is vergelijkbaar met hoe vaak ik moet tanken met mijn benzineauto.

Road to America Tesla Model 3

Best wel snel

Wat altijd bijzonder blijft in een elektrische auto is het vermogen en het gemak waarmee dit vermogen geleverd wordt. In 4,4 seconden naar de 100 kilometer per uur is echt snel. Toch is de beleving niet te vergelijken met een auto op benzine die verglijkbare cijfers haalt. Daarmee zeg ik niet dat het saai is, zeker niet zelfs. Het is juist leuk om weg te rijden bij een rotonde om in de achteruitkijkspiegel te zien dat de Audi S5 langzaam uit het zicht verdwijnt.

Remmen kan beter

Het enige nadeel van de auto vond ik persoonlijk de remmen. De auto kan heel snel en doet dit ook heel gemakkelijk, maar stilstaan doet de Model 3 wat minder snel. Als je het ‘gas’ loslaat op lagere snelheden remt de auto zelf al erg sterk, het bekende recuperatief remmen waardoor energie wordt teruggewonnen. Als je echter op hogere snelheden rijdt, wat dus heel makkelijk gaat, en je drukt de rem vervolgens stevig in dan merk je dat de auto wat zoekende is. De Model 3 haalt de snelheden van een Porsche 911, maar hij biedt niet het vertrouwen van een 911 dat je weet dat de auto ook echt gemaakt is om deze prestaties te leveren.

SuperCharger

Onderweg zijn wij ook nog even gestopt bij een Tesla Supercharger Station. Dit vond ik persoonlijk een hele geinige ervaring, want zo’n oplaadpunt lijkt wel op een soort van sociale bijeenkomst. Tesla rijders komen en gaan en tijdens het laden zie je mensen gezellig in de auto koffiedrinken en een filmpje of serie kijken. Het infotainment systeem van de Model 3 biedt zoveel keuzes, dat je je echt niet hoeft te vervelen tijdens het laden. Kortom, ook met deze elektrische auto kun je lol hebben. Zowel tijdens het rijden als tijdens het stilstaan.

Road to America Tesla Model 3 Supercharger

Vorig artikelACM wil snel duidelijkheid over prijzen van opladen elektrische auto’s
Volgend artikelGeneral Motors onthult de GMC Hummer EV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in