Waar Volvo met de EX90 gaat voor een familie-SUV, daar weet Polestar op dezelfde technische architectuur er een heerlijk sturende auto van weten te maken. Wacht nog even met het bestellen van je Porsche Macan.
Dubbele testrit: Polestar 3 en 4
We reden gelijktijdig met de Polestar 3 en de 4, in de omgeving van Madrid. Mooi efficiënt, qua tijd, maar het toonde ook direct het verschil tussen beide auto’s op passende wijze aan. Dacht je misschien dat de 3 een verhoogde 4 is, dan heb je het faliekant mis. De 4 deelt zijn techniek met de Zeekr 001, deze 3 gebruikt dezelfde aandrijflijn en modemplaat als de Volvo EX90. Dat betrekt een 111 kWh batterij met een systeemvermogen van maximaal 517 pk, in de performance versie. De niet-performance komt aan 489 pk, ook voldoende natuurlijk. Overigens komt er later een basisversie, met alleen een elektromotor voor de achterwielen, zonder torque vectoring systeem en eveneens zonder luchtvering. Wel met de dikke accu; in een variant met een kleinere batterij is niet voorzien. Wat die uitgeklede versie gaat kosten is vooralsnog onduidelijk, maar vermoedelijk minder dan 80 mille.
Tweekamer luchtvering
De versie waarvan nu de uitlevering in Nederland is gestart, met bovengenoemde technische zaken, kost 86.950,- euro. Het moet uitwijzen hoe de Polestar 3 met schroefveren rijdt, maar de tweekamer luchtvering maakt van de testauto een bijzonder goed rijdende SUV. De boel weegt toch een niet geringe 2579 kilo, de nauwkeurig afgestemde veer-demper karakteristiek houdt de auto evenwel goed in balans, ook als je serieus aan de gang gaat. Op de slingerwegen in het heuvelgebied achter Madrid hebben we echt stevig doorgereden met de 3, dusdanig dat onze medepassagier er zelfs misselijk van werd. Behalve dat de Brembo-remmen middels wat geur lieten weten aan het werk te zijn, gaf de Polestar geen krimp. Geweldig hoe het torque vectoring systeem de achterzijde de bocht in drukt. Volgens Polestar is er geen andere elektrische auto waar een dergelijk systeem op zit. Hoewel er elektrische auto’s zijn met twee elektromotoren voor de achterwielen, waarbij elke motor een individuele krachtsafgifte kan genereren, met hetzelfde resultaat als dit tandwielensysteem dat van de tekentafel van Borg Warner komt. Het bewijst dat het Polestar menens is om Porsche in de toekomst het vuur aan de wielen te leggen.
We moeten de auto’s één op één vergelijken, om te kunnen kiezen, maar het kijkt er sterk op dat deze Polestar 3 een serieuze opponent is van de nieuwe elektrische Porsche Macan. Zijn besturing voelt in de ‘zwaarste’ stand zowaar wat gewichtig aan, het relatief dikke stuur ligt goed in de hand, en je zit op formidabele stoelen. Voor het gevoel had ik wel een centimeter of twee lager willen zitten. Maar omdat de Polestar 3 een SUV is, zonder de daarbij behorende extreme hoogte, komt het dak gevoelsmatig wat dichtbij. Aan binnenruimte overigens verder geen gebrek, maar dat kan ook niet anders bij een elektrische SUV van bijna vijf meter lang, met een wielbasis van 2,99 meter.
Van het niveau Zuid-Duitsland
De muziekliefhebber komt ook lekker aan zijn trekken in de Polestar 3. Het systeem van Bowers & Wilkins omvat ontelbare speakers, tot zelfs in de hoofdsteunen geplaatst. Heerlijk. Minder fijn is de instelling van de spiegels en het stuur; je moet diep het digitale menu in, beetje zoals bij Tesla het geval is. Overigens ook om bepaalde veiligheidssystemen te deactiveren. Hoewel je de boel ook in voorkeurswidgets kunt plaatsen. Maar soms zijn een paar fysieke knoppen in een interieur best fijn. De afwerking van het gehele interieur is van het niveau Zuid-Duitsland. Met de wetenschap dat veel zaken verantwoord zijn geproduceerd, met groene energie, een bekende afkomst van het leer dat eventueel in het interieur is gebruikt en een well to wheel (van de bron tot de recycling) waar een lage C02-uitstoot aan hangt, kun je de criticasters van elektrische auto’s gemakkelijk de mond snoeren.
De obligate cijfers die bij een EV horen: laden aan een snellader gaat tot 250 kW, op de 111 kWh batterij kom je op papier 625 kilometer ver en het gemiddeld energieverbruik bedraagt 22,8 kWh per 100 kilometer. Prima prestaties. Ga je echter voor de grootste actieradius, dan moet je wachten op de versie met single motor, die later dit jaar aan het programma wordt toegevoegd. We kunnen niet anders concluderen dat Polestar een bijzonder lekker rijdende performance SUV heeft weten te ontwikkelen, waarmee het merk meteen flink meer bestaansrecht krijgt; van one model brand, naar een merk dat een modellengamma heeft. Hoe de Polestar 4 rijdt, dat leest u op 1 juli, op e-Drivers.com, in verband met het geldende embargo.
Zou hier ook de door Europa voorgestelde import heffing op komen?
Volvo Cars maakt het Polestar 2 model in de Taizhou-fabriek in China en de fabriek in Charleston (South Carolina) gaat samen met een fabriek in China de Polestar 3 maken volgens wikipedia ….