Test Opel Corsa Electric: Helemaal niet verkeerd, maar (nog) geen prijspakker

Slechts wat kleine aanpassingen heeft Opel doorgevoerd aan de elektrische Corsa, om ‘m weer up to date te maken in het snel veranderende concurrentieveld der compacte middenklasser. BYD en MG leveren namelijk de aantrekkelijk geprijsde Dolphin en MG4.

Vergeet Citroën niet, zul je waarschijnlijk denken. Daar leveren ze binnenkort de ë-C3 voor 24.290,- euro. Wat zonder meer een nette prijs is, hetgeen de bereikbaarheid van een elektrische auto laat toenemen. Dat zijn andere prijzen dan Opel voor de Corsa Electric vraagt; leverbaar vanaf 37.999,- euro, voor de vernieuwde elektrische Corsa, met de nieuwe aandrijflijn. De beschikbaarheid van die nieuwe, nu 156 pk sterke elektromotor, met 51 kWh accu (leverancier is FDB) is klaarblijkelijk (nog) niet optimaal, vandaar dat Opel de vernieuwde Corsa ook met de oude aandrijflijn levert, vanaf 34.999,- euro. Dat betekent maximaal 136 pk en een van het Chinese Catl afkomstige 50 kWh accu.

Voor welke versie moet je gaan?

Neem de nieuwe 51 kWh variant. Niet zo zeer omdat je dan een fractioneel grotere accu hebt, maar vooral omdat de sychrone-elektromotor flink efficiënter is, ten opzichte van het oude elektrotorretje. Zo’n tien procent, wat de actieradius van 350 kilometer naar 400 kilometer laat groeien. Dat opgeteld bij meer vermogen en bovendien een iets prettiger aanvoelende aandrijflijn, maakt de Corsa Electric met de nieuwe aandrijflijn tot de beste keus. Maar het neemt allemaal niet weg dat 37.999,- euro een beste sloot geld is. Bij MG schaf je voor flink minder euro’s een iets grotere MG4 aan, en de BYD Dolphin staat zelfs op de stoep voor minder dan dertig mille. Een echte prijspakker kun je de nieuwe Corsa Electric dan ook niet noemen.

Maar er is meer. Althans, meer nieuws. Tijdens het evenement in Opel-city Rüsselsheim werd me verteld dat de opvolger van de Corsa geen Corsa meer gaat heten. Hoe wel is vooralsnog onduidelijk. De nieuwe designtaal lijkt vermoedelijk op die van de Opel conceptcar, Experimental. Er werd me ook verteld dat er een Opel in productie gaat met min of meer dezelfde aandrijflijn als die van de Citroen ëC3, zoals concerngenoot Fiat die aandrijflijn in de nieuwe Panda gaat leveren. En elektrische budget-Opel volgt dus ook. En precies dat is waar Opel meer naar toe moet; Duitse degelijkheid voor een acceptabele prijs. Voor je het weet heeft een bread-and-butter-merk als BYD die rol overgenomen.

Hoe rijdt de vernieuwde Corsa Electric?

Helemaal niet verkeerd. Hij weegt natuurlijk fors meer (+400 kg) dan een Corsa met een klassieke verbrandingsmotor en dat voel je aan de stevig afgestemde wielophanging. Opvallend is de prettige besturing, bovendien draai je aan een nieuw stuur. Het tien inch display laat zich op zich prettig bedienen en is keurig afleesbaar. Het is nog altijd niet het beste scherm in z’n klasse. Daarvoor zou het vlotter mogelijk reageren.

Andere verbeteringen?

Nee, verder veranderde Opel weinig aan de Corsa. Hij moet in deze hoedanigheid nog zeker een jaar of twee mee gaan. Laden doet de Electric aan 100 kW (DC) en 11 kW (AC), z’n topsnelheid bedraagt een begrensde 150 km/u. Zowel de technisch identieke elektrische Peugeot 208 als de Corsa met schone aandrijflijn, regenereren niet bijzonder stevig. Ook bij deze vernieuwde versie zou je een wat sterker afremmend effect bij een gas-los situatie wensen. De vernieuwde Corsa Electric staat vanaf eind oktober bij de Nederlandse dealers.

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelNieuwe Citroën ë-C3 zet de toon voor 2024
Volgend artikelToyota Kayoibako: een veelzijdig busje op een minstens zo veelzijdig platform

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in