Test Nio ET7 – Swappen of stekkeren?

Het leek in eerste instantie een tamelijk idioot idee; een elektrische auto ontwikkelen waar je de accu van kunt wisselen. Na een tijdje met de ET7 te hebben gestuurd en flink in de filosofie van NIO te zijn gedoken, denken we er behoorlijk anders over.

Binnen 5 minuten een volle accu

Meteen even over dat swappen. Wisselen gebeurt zo: je stuurt je NIO naar een Power Swap Station, waar er op dit moment vier van zijn. NIO plant een landelijk dekkend wisselnetwerk. Je parkeert je NIO dwars voor het wisselstation, dat eruitziet als een soort innovatieve wasbox. Vervolgens geef je via het bijzonder intuïtief functionerende bedieningsscherm de opdracht tot het wisselen van de accu. Daarna stuurt de NIO zelf de wisselruimte in. Je kunt gewoon blijven zitten, op de goed gevormde stoelen.

Tot 31 december kost het wisselen van een accu niets, daarna rekent NIO daar een klein bedrag voor, dat nu nog niet bekend is. Het verschil in energie tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ accu dien je ook af te rekenen. NIO laadt de verse accu tot 90 procent vol. Overigens krijgen NIO-gebruikers in Noorwegen twee swap-beurten per maand gratis. De hele exercitie duurt maximaal een minuut of vijf. Voorlopig heeft een personeelslid van NIO de supervisie bij elk swapstation, maar op termijn verloopt het kunstje geheel geautomatiseerd.

Test Nio ET7 accu swap

Better Place

Nou probeerde Renault ruim een decennia geleden met de Fluence dit concept ook al eens uit. De auto zelf was een draak, zag er overjarig uit en had een beroerd rijgedrag door de staande accu, die ongeveer midden in de bagageruimte was gepositioneerd. Een succes werd de auto niet en het accuwisselsysteem, dat in samenwerking met het Israëlische Better Place was ontwikkeld, stierf een roemloze dood. Waarom zou dit concept van NIO dan wel werken? Nou, om de eerste plaatst is natuurlijk niemand verplicht om er gebruik van te maken. Een ET7 laadt aan een snellader op 140 kW en aan een AC-punt op 11 kW. Niet perse een reden om je heil te zoeken bij een wisselaccu. Temeer je natuurlijk naar zo’n wisselpunt moet rijden. En ook al bereidt NIO dat wisselnetwerk in rap tempo uit, het moet wel heel toevallig zijn dat je zo’n spot bij jou in de straat aantreft.

Kies wat je nodig hebt

Maar bekijk het eens anders. Voor 72.900,- euro schaf je een NIO ET7 met een 75 kWh accu aan. Die haalt op maximale energie 445 kilometer actieradius. Da’s voor velen meer dan voldoende. Dat accupakket koop je niet, dat huur je, maandelijks voor 169 euro inclusief de btw. Heb je een dusdanige dagelijkse mobiliteitsbehoefte waardoor je meer rijbereik moet hebben, dan kun je kiezen voor een 100 kWh accu, die kost maandelijks 289 euro. De prijs van de auto blijft hetzelfde. En als je dan op een goed moment besluit om met je elektrische NIO naar Noord-Italië, Barcelona of ergens naar Scandinavië af te reizen, dan ‘swap’ (klinkt trouwens een tikkeltje ranzig, niet waar?) je gewoon de basisaccu voor een dikke unit. Hoe dik? Vanaf de tweede helft van dit jaar levert NIO een 150 kWh pakket. Met een dergelijk cellenpakket ben je in staat om zomaar een kilometer of 800 op een volle lading af te leggen. En heb je je trip erop zitten, dan wissel je terug naar een 75 kWh accu, en val je weer in het lagere maandelijkse tarief.

Overigens is dat niet de accu die je eerst ook onder de ET7 had zitten, of het moet heel toevallig zijn. Zie het accuwisselsysteem als het kratjessysteem van Heineken. Na het legen van alle flesjes lever je het kratje in en ontvang je een nieuwe, volle krat. Is een Heineken kratje beschadigd of besmeurd, dan gaat het uit de roulatie. Zoals ook gebeurt bij de accu’s van NIO. Dus een exemplaar met een gammele cel of één waarbij sprake is flinke degradatie, die gaat uit het wisselsysteem. Kortom, het swapconcept van NIO is zeker een aanvulling op de huidige e-mobility innovaties, afhankelijk van de behoefte van de rijder.

Mooi comfortabel

Dat rijden in de ET7 is misschien wel de grootste openbaring. Wat is de ET7 mooi comfortabel. Hij is stil, je zit er heerlijk in, de besturing is licht, maar nauwkeurig en de rest van de componenten laten zich gewoon erg prettig bedienen. Geen auto waar je langdurig moet wennen aan bepaalde bedieningselementen, zoals we ervaren met de duurtest Hyundai Ioniq 5. Hoewel de ET7 in betrekkelijk korte tijd is ontwikkeld door NIO, hebben de engineers overduidelijk alle vrijheid en tijd/budget gekregen om er iets echt goeds van te maken.

Zelf rijden

We kunnen in Nederland helaas te beperkt van de autonome eigenschappen proeven; er mag hier nou eenmaal nog niet zo veel op dit gebied. Dat wat de NIO wel mag, doet ‘ie goed. Qua ruimte is het evenmin behelpen, althans, op de voorstoelen en op de achterbank kom je weinig te kort. Met name de beenruimte achterin is ronduit vorstelijk. Door de liftback-achtige vorm (de ET7 lijkt qua shape wat op de vorige Audi A7), dat in werkelijkheid een sedan is, is de achterklep wat klein uitgevallen; zowel de toegang als de bagageruimte (363 liter) zelf zijn niet indrukwekkend groot. Prettig is de snaar strakke afwerking. Het interieur imponeert met mooie materialen en een naadloze pasvorm van alle verschillende delen.

Relaxte vermogensafgifte

Natuurlijk valt het karakter van de ET7 in verschillende standen te zetten, zoals bij zo’n beetje elke elektrische auto. Van comfortabel tot een soort van sportief. De lekkerste vonden wij de minst dynamische setting. Je voelt in deze karaktersetting dat de ET7 zijn 650 pk gedoseerd beschikbaar stelt. Dus geen wervelvernietigende acceleratie; best fijn eigenlijk. Overigens maak je in het Nederlandse straatbeeld vooralsnog flink de blits met de dik 650 pk sterke ET7. Door de boven de voorraamstijl aangebrachte ogen en sensoren, ten behoeve van het autonoom rijden, denken mede weggebruikers nogal eens dat er een justitieel voertuig nadert. Handig, gaan de voorgangers tenminste aan de kant.

Interessante nieuwkomer

Kijken we even naar de concurrentiepositie van de ET7 dan kunnen we concluderen dat de ET7 niet pers als prijspakker is neergezet. Net zo min als Tesla die rol heeft aangenomen. De ET7 concurreert met een Model S. Ofschoon de NIO zelfs met ‘aankoop accu’ minder kost (NIO ET7 75kWh 84.900 euro), maar ook minder extreme prestaties en minder rijbereik heeft. Een Mercedes EQE dan? De basisversie daarvan kost een goede tachtig mille, maar heeft ‘slechts’ 292 pk. Een Audi Q8 e-tron zit qua prijs ook in deze categorie, maar beschikt over minder state of the art techniek. We kunnen, kortom, stellen dat NIO een bijzonder interessante nieuwkomer is, en dan niet alleen vanwege de ‘swap mogelijkheid’. Puur als elektrische auto biedt de ET7 sterke eigenschappen, eigenlijk stelt de ruim vijf meter lange Chinees op geen enkel gebied teleur. En het leuke aan de ET7 is: je hebt altijd gezelschap in de auto. Hoe dat zit, zie je in de video van de NIO ET7.

 

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelYouon: van e-bike naar h-bike
Volgend artikelPower2Drive Europe is dit jaar groter dan ooit

1 REACTIE

  1. Er komt een Europees EU wisselstation Net. Overal in de EU Swapstations. Ik hoop dat de eerste snelweg met NIO Swapstations de Route du Soleil wordt naar Costa Blanca Spanje. Dan kan ik Elektrisch Heen en Weer van Groningen naar Alicante. Swap Swap Swap. Nooit in de Laadfile. Nooit Batterij problemen. Snel en Handig. Een opmerking. De Swapstations moeten Roll on Roll off worden. RoRo. Niet achteruit inparkeren. Als je de Peage betaalt hoef je ook niet achteruit inparkeren, betalen en weer verder. De betaalstations van de Peage zijn ook Roll on Roll off. inrijden, betalen en weer verder. Nou dat was het. NIO Wisselbatterijen laden met Stroom van Zonneparken langs de Snelweg. Dag en Nacht rijden op Zonnestroom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in