Test Nio EL7: alternatief voor ‘de Duitse drie’?

Ze hebben de gang er lekker in bij Nio, twee weken geleden reden we met de ET7, volgende maand zijn we bij de lancering van de ET5. En nu komt Nio met de EL7, de SUV-variant op basis van de ET7.

Een fullsize SUV, met een elektrische aandrijflijn, uiteraard. Nio is een geëlektrificeerd merk, zoals veel van die andere Chinese nieuwe merken. Toch moet je Nio meer zien als een mondiale brand. Zowel de innovatieve techniek als het design komt tot stand in hippe kantoren in Zuid-Duitsland en in Amerika. Het merk zelf is geregistreerd in China. Er komt meer aan. In april al rijden we met de ET5, de tegenhanger van de Tesla Model 3 en de Volkswagen ID.7. En later dit jaar volgt er een fraaie shooting brake-achtige auto op basis van die ET5. Hoewel het merk hartstikke jong is, er pas enkele tientallen exemplaren van op Nederlands kenteken staan, kunnen we wel stellen dat Nio een serieus nieuw automerk is.

Hoge kwaliteitstandaard

Bij de ET7 waren we danig onder de indruk van de bouwkwaliteit en de (gerecyclede) kunststoffen waar het interieur uit is opgebouwd. Deze EL7 doet daar niks voor onder. Mocht je nog ergens de gedachte hebben dat auto’s uit China van inferieure kwaliteit zijn, vergeet het. Er zijn tal van Europese merken die de kwaliteitstandaard van Nio bij lange na niet halen. Bovendien weten ze daar in China bijzonder goed hoe je een fijn bedienbare interface kunt ontwikkelen. De hele menustructuur achter het goed afleesbare beeldscherm werkt dusdanig simpel dat het zich eenvoudig laat bedienen.

Convertible

Aan ruimte geen gebrek in de EL7. Uiteraard ontbreekt een middentunnel, dus de vloer van de vierwielaangedreven SUV is mooi vlak. Er zit standaard een glazen dak in de Nio. Waarvan het grootste deel te openen is. Je kunt dus een soort halve convertible creëren. Een glazen dak vraagt altijd een relatief dikke lijst die het raam vastklemt, deze zit gelukkig de hoofdruimte niet in de weg. De bagageruimte zou meer dan 600 liter meten, en de breedte van die ruimte bedraagt meer dan een meter. Onder de dubbele vloer bevinden zich tal van opbergmogelijkheden.

Ruzie met Audi

Oorspronkelijk had Nio de naam ES7 bedacht voor de hoge variant van de ET7, maar daar is Audi vóór gaan liggen. Audi vindt dat S7 van hun is, en een E daar voor verandert er weinig aan. In China mag Nio de auto wel als ES7 in de markt zetten. Standaard heeft elke EL7 luchtvering. Speciaal voor deze versie heeft Nio gekozen voor een hoogte regeling van maximaal negen centimeter. Gemeten vanaf de laadstand. In die stand maakt de EL7 een kniebuiging, zodat je gemakkelijk zware zaken in de bagageruimte kunt plaatsen. Zet je de luchtvering op de hoogste stand, dan ontstaat er flink wat bodemspeling, die een rit over pokdalige ondergrond mogelijk maakt – soort off-road modus.

Taalcursus bij de nonnen

Opvallend in de EL7, net als ook bij de ET7, is het hoge comfortniveau. Zowel afrolgeluid als rijwind blijven mooi buiten het interieur. De soepele aandrijflijn, de gemakkelijke bediening en het comfortabele rijkarakter maken van de Nio EL7 een auto waarin je heerlijk gerieflijk je kilometers maakt. Wel blijft Nomi vanaf het dashboard altijd meekijken en daar waar je even niet oplet begint ze ook te zeuren. Sommigen vinden het leuk, het meedenkende poppetje op het dashboard. Vooral op kinderen heeft Nomi een grote aantrekkingskracht. Mocht je er op een goed moment klaar mee zijn, weet dan dat je haar kunt uitschakelen, in het menu. Er zijn zelfs een soort sokken in omloop die je over het digitale poppetje kunt trekken, als een muilkorf. Overigens werkt Nio permanent op basis van data en feedback van klanten aan het verbeteren van alle digitale zaken, dus ook aan de kwaliteiten van Nomi. Vooralsnog spreekt Nomi alleen Engels, maar ze schijnt op taalcursus te zijn bij de nonnen in Vught. Met een beetje geluk spreekt en begrijpt ze later dit jaar goed Nederlands.

Concurrent voor de Duitse drie

Nio vraagt ongeveer vijf mille extra voor de EL7 ten opzichte van de ET7. Da’s een realistische meerprijs, voor een flinke toename van de binnenruimte en betere functionaliteiten. Net als bij de ET7 zijn er drie mogelijkheden om de EL7 de jouwe te maken; volledig leasen, volledig kopen of een mix van beide. In het laatste geval koop je de auto (76.900,- euro) en huur je de accu voor 169 euro per maand. Voor dat bedrag krijgt de auto een 75 kWh accu, de 100 kWh accu kost 289 euro per maand. Maar je kunt natuurlijk swappen, oftewel de accu wisselen. Dus weet je dat je een tijdje flinke ritten op het programma hebt staan, dan kun je de 75 kWh accu laten wisselen (geheel automatisch, duurt vijf minuten) voor een 100 kWh exemplaar. Of later dit jaar zelfs een 150 kWh accu, daarmee haal je vermoedelijk ruim 800 kilometer rijbereik. Overigens weegt de 150 kWh accu niet tweemaal zo veel als de 75 kWh. Nio laat nog niet alle specs los, maar het zou hier gaan om een semi solid state batterij, die een veel grotere energiedichtheid heeft. Heb je niks met leasen, huren of subscribe, dan kun je voor 88.900,- euro de EL7 met 75 kWh accu aanschaffen. Daarmee is de Nio niet perse concurrerend geprijsd. Het merk positioneert zichzelf dan ook niet als prijspakker. Veel meer als belevingsmerk. Je gaat dan ook niet naar de Nio-dealer, maar naar een Nio House. Nio ziet zichzelf als een opponent van merken als BMW, Audi en Mercedes. En da’s nogal wat. Maar gezien het indrukwekkende afwerkingsniveau, de fraaie rij-eigenschappen en het revolutionaire swapsysteem, kun je er gerust vanuit gaan dat consumenten van dit Duitse trio bij een volgend kooptraject van een elektrische auto Nio gaan meenemen in de keuzemogelijkheden.

Tekst Werner Budding, camera Rob Steltman

Vorig artikelUniforme aansluitmodule moet aanleg laadinfrastructuur versnellen en vereenvoudigen
Volgend artikelHongqi E702 onthuld als futuristische EV met geavanceerde zelfrijdende technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in