Test MG4 Electric – De auto die Volkswagen had moeten hebben

Een Chinese auto was een decennia geleden goedkoop, doch van inferieure kwaliteit. Deze MG4 komt uit China, kent een scherpe prijs, maar is allesbehalve van bedenkelijke kwaliteit. Wat kost ‘ie dan? Welnu, de MG4 heeft een vanafprijs van 30.785,- euro.

Aantrekkelijk geprijsd

Neem even een duik in de e-drivers.com prijslijst en je zal al snel concluderen dat er weinig vergelijkbaars voorhanden is, voor een overeenkomstige prijs. Een Nissan Leaf biedt een ongeveer gelijke hoeveelheid binnenruimte, maar kost meer. Renault vraagt voor de Zoe ook meer, maar de Fransman biedt minder binnenruimte. En de Volkswagen ID.3 kost zo maar tien mille meer dan deze MG4, terwijl de proporties ongeveer gelijk zijn. Kortom, zoek je een aantrekkelijk geprijsde elektrische auto, ga dan niet voorbij aan deze MG.

Neem de Comfort-variant

Addertje onder het gras misschien? Nou, enigszins wel, want de versie die je eigenlijk moet hebben is de duurdere Comfort-variant. Daar zit 3-fase laden op, tegen een 1-fase onboard laadsysteem voor de basisversie, hetgeen tegenwoordig behoorlijk uit de tijd is. Die MG4 Comfort heeft V2L, dus je kunt dingen zoals een elektrische bbq aansluiten of je laptop laden via de accu van de MG. Daarnaast heeft de Comfort een 64 kWh accu, tegen 51 kWh voor de basis-Chinees, meer snellaad-vermogen (tot 135 kW) en een 204 pk elektromotor tussen de achterwielen, tegen 170 pk voor de instapper. MG vraagt voor die interessantere koop 34.285,- euro. Da’s geen reusachtig verschil gezien wat je er allemaal meer voor krijgt. Het merendeel van de kopers kiest dan ook voor een Comfort. Onze testauto was een MG4 Luxury, die de technische specs heeft van een Comfort, maar rianter in z’n spulletjes zit. Deze kost 36.285,- euro. Een Cupra Born en een elektrische Renault Mégane kosten overigens ook flink meer.

Achterwielaandrijving

De MG4 Electric heeft een aantrekkelijk ontwerp, dat zowel functioneel als ook voorzichtig sportief oogt. Altijd zijn LED-koplampen en achterlichten aanwezig. De lange wielbasis (2,71 meter) creëert een volwassen interieur, met afdoende ruimte voor vier inzittenden. Hoewel de achterpassagiers enigszins met de benen opgetrokken zitten. Voorin zit je prima in de MG4, op goede stoelen. Opvallend is de design-overeenkomst binnenin met de Volkswagen ID.3. Of is dat toch niet zo opvallend? SAIC Motor heeft namelijk al vrij lang een overeenkomst met Volkswagen, zo faciliteert SAIC de Chinese productie voor Volkswagen. Die overeenkomst gaat verder dan flink wat gelijkenissen in het interieur en in dashboardcomponenten. Kijk eens naar de lay-out van de aandrijflijn. De elektromotor van de MG4 zit tussen de achterwielen, net als bij de ID.3. Dus achterwielaandrijving, dat overigens zorgt voor een lekker dynamisch rijgedrag. Op nat wegdek en een beetje enthousiaste beweging op het gaspedaal voel je de achterwielen speels met de ondergrond omgaan. Kortom, voor de liefhebber van sportief autorijden is de MG4 geen verkeerde keus. En da’s best bijzonder; voordelige auto’s blinken zelden uit in een speels rijkarakter.

Fietsendrager achterop

Achter de MG4 mag een aanhanger die maximaal 500 kilo weegt. Handig dus voor mensen die er graag met een paar fietsen op uit gaan. Op papier kom je 450 kilometer ver op de 64 kWh (netto 61,7 kWh) accu. In de praktijk ligt dat zomers ergens net onder de 400 kilometer. Een nette score voor een auto die voornamelijk gekozen zal worden om de kilometers mee in Nederland af te leggen. Ga je ermee op een trip door Europa, weet dan dat je aan een snellader niet hoger dan 135 kWh laadt. MG heeft de topsnelheid van de Electric begrensd op 160 km/h.

Vijf sterren op de Euro NCAP

Concluderend kunnen we stellen dat de MG4 een hartstikke interessante aanbieding is. Zijn prijs is goed, de prestaties eveneens, aan de bouwkwaliteit mankeert weinig, net als met de garantievoorwaarden. Op de vijf sterren score tijdens de Euro-NCAP veiligheidstest valt ook niks aan te merken.

Een auto derhalve die kan concurreren met gekende elektrische tegenhangers uit Korea, Duitsland, Japan en Frankrijk. Dan zie je toch dat de Chinezen de kwaliteit en de performance van hun auto’s bijzonder snel op het standaard niveau hebben gebracht, maar dat ze gelijktijdig de arbeids- en ontwikkelingskosten flink laag hebben kunnen houden.

Da’s een combinatie die voornamelijk de Europese concurrentie vooralsnog, maar waarschijnlijk ook in de toekomst, niet weet te maken.

 

Tekst: Werner Budding
Cameraman: Rob Steltman

 

Vorig artikelLiveWire ONE nu ook op de Europese markt
Volgend artikelMorris JE gaat volgend jaar in serieproductie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in