Het leek een wanstaltig ding, toen we twee jaar geleden de eerste foto’s van de Hongqi E-HS9 zagen. Nu we er een paar dagen in hebben gereden, moeten we onze mening bijstellen.
Hongqi, wat is dat eigenlijk voor merk? Misschien ken je de vierkante staatslimousines wel, waar Chinese regeringsleiders zich in laten vervoeren. Dat zijn modellen gemaakt door Hongqi, dat hoort bij het grote FAW, First Automobile Works. Het is opgericht in 1958, en produceerde als eerste Chinese versies van Russische praal limousines. Later bouwde het merk in licentie onder meer modellen van Audi, met een eigen logo. En nog later ging Hongqi over op het bouwen van zelf ontwikkelde auto’s. De Hongqi E-HS9 is eveneens een eigen ontwikkeling. Overigens betekent Hongqi ‘rode vlag’; da’s een weinig bescheiden verwijzing richting de Chinese communistische partij.
Chinese luxe, van een Rolls-Royce designer
Het voormalige Stern dat tegenwoordig Hedin heet, neemt de verdeling in Nederland voor zich. De E-HS9 is een moddervette SUV, voorzien van een elektrische aandrijflijn, vierwielaandrijving, luxe, beetje kitsch, véél binnenruimte, enorme afmetingen en een flinke prijs. De basisprijs bedraagt 83.590,- euro. Voor dat geld krijg je een SUV met een 84 kWh accu, die op papier een kleine 400 kilometer rijbereik heeft. De dikste versie, waar wij mee rijden, heeft een 99 kWh accu en kost 103.590,- euro. Daar zit nog een variant tussen, met dezelfde accu en iets minder uitrusting, die staat voor 94.590,- euro in de prijslijst. Dat zijn, kortom, prijzen die passen bij merken als BMW, Audi, Mercedes en Tesla.
Laten we meteen met de deur in huis vallen. Duik je in de laadspecificaties, merkhistorie, imago, eventueel restwaarde, dan kunnen we niet anders stellen dan dat de Hongqi flink geprijsd is. Voor iets meer dan negentig mille heb je een Mercedes EQE SUV in het grind naast je huis staan, om eens iets te noemen. Maar goed, het zou natuurlijk kunnen dat je gewoon zwaar verliefd bent op het uiterlijk van de E-HS9. Rolls-Royce designer Giles Taylor heeft de Hongqi getekend, en daar zijn ze maar wat trots op in China. Nou moet elke designer in staat zijn om een SUV te tekenen die overeenkomsten heeft met een Rolls-Royce, maar het verhaal erachter is vooral goed. Een onbekend Chinees automerk dat staatslimousines bouwt, haalt een gekende designer weg bij het meest voorname automerk ter wereld, en krijgt de gelegenheid zijn eigen Rolls-Royce Cullinan-achtige SUV te bouwen. En da’s deze Hongqi E-HS9. Maar eigenlijk lijkt de auto veel meer op een full-size Amerikaanse SUV, zoals de Lincoln Navigator.
Met 2.700 kilo in 5 seconden naar de 100 km
Misschien had Hongqi wat meer energie in de laadperformance kunnen stoppen, in plaats van de link trachten te leggen met Rolls-Royce. Aan een snellader komt de E-HS9 niet voorbij de 120 kW, en da’s vrij mager. Bovendien sta je nogal eens aan zo’n HPC-punt, want met een testverbruik van 33,2 kWh per 100 kilometer slurpt de 2700 kilo zware SUV de energie er in een rap tempo doorheen. Maar goed, wat wil je. Dat gewicht is al niet gering, het frontaal oppervlak evenmin. De enorme voorzijde heeft een knaap van grille, met daar overheen getrokken een verchroomd sieraad dat in lengte richting het voorraam wijst. Daarin is overigens rode verlichting verwerkt, als sympathieke verwijzing naar China’s rode vlag. Binnenin kom je die rode verlichting eveneens tegen. Die grille is niet echt noodzakelijk; ergens diep in de catacomben van de HS9 hangt een elektromotor, net als tussen de achterwielen. Bij elkaar leveren die 551 pk, wat de Hongqi in iets minder dan 5 seconden naar 100 km/h moet laten snellen. Fijn is de wijze hoe het vermogen vrij komt. Heerlijk soepel, en zodra je flink accelereert, komt de imposante voorzij lichtjes omhoog, als de neus van een vol gas varende speedboot. Het regenereren verloopt minder indrukwekkend. Alleen in de standje Eco wint de aandrijflijn energie van betekenis terug, maar het gekke is, ga je van je gaspedaal af, dan duurt het een aantal seconden alvorens je een remmende werking ervaart. Je kunt de Hongqi dan ook niet echt op de one-pedal drive manier rijden. Bovendien voel je soms een soort kleine siddering door de aandrijflijn gaan als je stevig van het vermogen proeft.
“Fijn is de wijze hoe het vermogen vrij komt. Heerlijk soepel, en zodra je flink accelereert, komt de imposante voorzij lichtjes omhoog, als de neus van een vol gas varende speedboot.”
Het verbruik is misschien wel even indrukwekkend als het uiterlijk. Wij reden onze testkilometers niet heel wild, hielden ons aan de maximale snelheden en kwamen toch aan 33,2 kWh per 100 kilometer. Daarmee ben je vlot door de 99 kWh accu-inhoud heen, in drie uur en 300 kilometer verder om precies te zijn. Nee, qua energieverbruik en laadmogelijkheden zet deze Hongqi geen nieuwe maatstaven. Waar het gaat om afwerking en materiaalkeuzes maakt de SUV meer indruk. Het interieur zit prachtig in elkaar, er is veel leer gebruikt, mooi fineer en de pasvorm van dat alles is ronduit netjes. Aan ruimte evenmin een gebrek. In de meest luxe versie staan op de tweede zitrij twee enorme zetels. Voorin zit je trouwens ook heerlijk, beter dan thuis. En helemaal achterin kun je ook nog twee kinderen kwijt, op de derde zitrij.
In totaliteit heeft deze Hongqi weinig overeenkomsten met een Rolls-Royce, veel meer met een Lincoln Navigator. Zijn rijgedrag doet wat Amerikaans aan, lekker comfortabel, zonder dat de boel overmatig overhelt, ondanks het forse gewicht. Waarom een Hongqi aanschaffen? Misschien omdat je graag iets uit te leggen hebt, omdat je het leuk vindt in een opvallende auto te rijden. Opvallend is de Hongqi zeker, en het verhaal van zijn Chinese afkomst vindt bij toehoorders vermoedelijk ook gretig aftrek. Daar moet je in geval van de duurste variant wel even ruim een ton in euro’s voor aftikken.
Tekst Werner Budding, camera Rob Steltman