vrijdag, 19 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsTest Aiways U6: extravagante eigenzinnige nieuwkomer uit China

    Test Aiways U6: extravagante eigenzinnige nieuwkomer uit China

    We hebben in de Aiways U6 gereden, de gloednieuwe e-SUV van het Chinese automerk dat pas in 2017 werd opgericht. Na de Aiways U5, is de U6 het tweede model op de markt. De U6 is groter, ruimer uitgerust, heeft betere specificaties en oogt (veel) extravaganter dan zijn voorganger. Het sportieve lijnenspel van de U6 lijkt een mix van de Polestar 2 en een Škoda Enyaq Coupé iV. Daarmee vergeleken is de Aiways U6, gezien zijn rijke uitrusting en specificaties, goedkoop. Maar is het ook een goede koop?

    Dat de Aiways U6 een jongere auto is dan de U5 is duidelijk te zien aan het interieur. De cockpit oogt veel moderner. Achter het tweespaaks stuurwiel met fysieke bediening kijk je op een klein in het dashboard geïntegreerd display voor rijrelevante informatie. Het display en de resolutie zijn overigens veel beter dan het drieluik in de U5.

    Royaal in ruimte en in materiaalkeuze

    Het interieur van de Aiways U6 is stijlvol driekleurig in blauw, wit en rood. De combinatie met de exterieurkleur “geel” (er is ook mintgroen, zwart en wit) vind ik heel geslaagd. Verder maakt het interieur gebruik van aangename kunstleren materialen die zowel visueel als qua textuur indruk maken. Extra vermakelijk is de geïntegreerde sfeerverlichting die 360 verschillende verlichtingsscènes kan creëren. Zoals gebruikelijk bij Aiways, is de afwerking van het interieur ook uitstekend. De voorstoelen, met geïntegreerde hoofdsteunen, bieden comfortabel zitgemak. Achterin is er een overvloed aan beenruimte beschikbaar, waardoor de U6 goed in staat is om zelfs lange passagiers goed te herbergen – ondanks een zeven cm lagere carrosserie hoogte in vergelijking met de U5 en een schuin aflopend dak. De standaard glazen dakconstructie zonder openingsmogelijkheid zorgt ervoor dat er waardevolle extra centimeters hoofdruimte beschikbaar zijn.

    De bagageruimte van de Aiways U6 is iets kleiner dan die van de hatchbackbroer, met een inhoud van 472 tot 1.260 liter. De achterbank kan in twee delen worden neergeklapt om een iets aflopende laadruimte te creëren. Tapijt is ook aanwezig op de zijwanden om krassen te voorkomen.

    Op de middenconsole valt het dominante 14,6-inch touchscreen op, dat is uitgerust met de nieuwste software en functies zoals Apple CarPlay (alleen met kabel) en Android Auto (ook draadloos). Hoewel de fabrieksnavigatie ontbreekt, kunnen bestuurders laadplanning in hun routebegeleiding opnemen met de hulp van de programmeurs van de PUMP app, waarmee Aiways samenwerkt. In de toekomst zal het navigeren via de app, die communiceert met de interfaces in de auto, ook het voorverwarmen van de accu mogelijk zijn. Momenteel kan dit alleen worden gedaan via het touchscreen.

    Sommige functies in de menu’s vereisen meerdere handelingen om te werken en soms zijn er lange laadtijden om een commando om te zetten in een functie, zoals het wijzigen van de rijmodus. De softwareontwikkelaars werken eraan om dit te verbeteren voordat de voertuigen aan klanten worden geleverd.

    Het linker derde deel van het scherm is permanent gereserveerd voor de displays van de boordcomputer en de rijassistenten. Naast een adaptieve cruise control biedt de U6 ook hulp bij het wisselen van rijstrook na een druk op het stuurwiel. Bij het manoeuvreren helpen een 360-gradencamera en sensoren aan beide uiteinden van de 4,80 meter lange carrosserie.

    De middelgrote Sport Coupé SUV blijft onveranderd op het MAS-platform (More Adaptable Structure) gebouwd worden, terwijl een door CATL geleverde lithium-ion batterij met een opslagcapaciteit van 63 kWh onder de bodem rust. Met een standaardverbruik van 16 kWh per 100 kilometer, zou dit in theorie moeten leiden tot een actieradius van 400 kilometer.

    Maar hoe rijdt de Aiways U6?

    Over het rijden kunnen we kort zijn: goed. Verrassend goed zelfs. Wanneer je na het instappen het rempedaal intrapt en Drive inschakelt, begint de motor vanzelf met starten. In tegenstelling tot de draaischakelaar van de U5, heeft de U6 een grote stoere hendel op de middenconsole, dat doet denken aan de stuwkrachthendel in een vliegtuig.

    Op het centrale beeldscherm kun je kiezen uit de rijmodi ECO -Normal -Sport. In Sport modus doet Aiways er flink wat sambal bij want de U6 voelt veel sneller aan dan de 218 pk doet vermoeden. Dit komt door de perfecte manier waarop het vermogen wordt opgebouwd, waardoor het gevoelsmatig lijkt alsof de U6 gemakkelijk kan concurreren met andere EV’s met veel meer vermogen.

    Op de weg geeft de motor de bijna 1,8 ton zware Aiways U6 meer dan genoeg kracht om vooruit te komen. Onder ideale omstandigheden kan de auto vanuit stilstand in 6,9 seconden naar 100 km/u accelereren (U5: 7,8 seconden). De topsnelheid is begrensd op 160 km/u. Dit is minder dan wat de carrosserie, met zijn aerodynamische flappen en spoilerlippen, visueel belooft, maar toch ruim voldoende voor dagelijks gebruik. De vering van de Aiways U6 is wel aan de stevige kant. Steviger dan die van de U5, die meer gericht is op comfort. In snelle bochten blijft de auto goed op de weg liggen, maar de ongevoelige besturing kan een nadeel zijn.

    Zijn er ook minpunten?

    Ja, de besturing van de auto voelt niet erg dynamisch en geeft te weinig feedback, vooral in het midden. Dit kan resulteren in hoekig bochtenwerk. Zelfs met verschillende rijmodi, waaronder de sportstand, blijft dit een probleem.

    Op lage snelheden zijn er ook nog wat punten van irritatie te vinden: de vele waarschuwingspiepjes. Wanneer je te dicht bij de wegmarkering zit, de snelheidslimiet overschrijdt of wanneer de camera’s en sensoren denken dat je een auto in de dode hoek niet hebt gezien, gaan er alarmbellen af. Goed voor de veiligheid maar te veel van die piepjes lijken eerder averechts te werken.

    Een ander minpunt is de pedaal-stand waarbij de auto maximaal energie terug kan winnen tijdens het rijden. Het is echter niet mogelijk om uitsluitend met het gaspedaal te rijden. Om volledig tot stilstand te komen moet het rempedaal worden ingedrukt vanaf ongeveer 15 km/u.

    Verrassend verbruik

    Tijdens de testrit in Portugal, waarbij we veelal in de bergen rond de metropool Lissabon werd gereden, werd een stroomverbruik van 17 kWh per 100 kilometer gemeten door de boordcomputer. Dat is verrassend gunstig, want in het dagelijks leven in Nederland kan het stroomverbruik aanzienlijk worden verminderd. Een latere duurtest in Nederland zal moeten uitwijzen hoeveel dat precies kan worden. Aiways belooft een laadvermogen van 90 kW aan de snellader, wat overeenkomt met het vermogen van zijn broer, en ook 11 kW (driefasen) met wisselstroom. Dat verzet de bakens niet echt.

    Prime uitvoering

    Aiways biedt de U6 alleen in de Prime-uitvoering aan, die zeer rijk is uitgerust. De prijs is € 48.950,-. Er zijn geen opties beschikbaar en de carrosseriekleurkeuze is gratis. De Prime-uitvoering omvat onder andere een warmtepomp voor een stabiel bereik in de winter, een automatische klimaatregeling met twee zones, elektrisch verstelbare en verwarmde voorstoelen, sfeerverlichting en LED-lichtpunten die knipperen bij het openen van een deur om naderend verkeer te waarschuwen, vooral in het donker.

    Conclusie

    Ondanks een eindeloze discussie over de zin en onzin of het nou een SUV of coupé is, betekent de nieuwe Aiways U6 een grote stap voorwaarts. De extravagante en eigenzinnige uitstraling zal voor veel kopers de doorslaggevende factor zijn. Daarnaast ziet de cockpit er moderner en verfijnder uit dan in de U5, en is de infotainment software stabieler. En de kleine bugs zouden snel verholpen moeten zijn.

    De afwerking en ruimte staan op een hoog niveau, en de prestaties van de elektrische aandrijving zijn volledig toereikend voor dagelijks gebruik. Ondanks de goede uitrusting is de prijs van € 48.950 euro helaas geen overheersend verkoopargument voor de nieuwe Chinees. Het is dus maar goed dat de U6 ook veel andere kwaliteiten biedt.

    Tekst: Marc Verweij

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos