Tesla’s Chinese Gigafactory heeft eerste auto’s gebouwd

Tesla Model 3 gemaakt in Gigafactory China

Tesla wil volgend jaar bij Berlijn beginnen met de bouw van de eerste Europese fabriek. De productie van deze fabriek moet al in 2021 zal beginnen. Dat zo’n ambitieus schema mogelijk is, bewijst Tesla met de nieuwe fabriek in China. Daar worden binnen een jaar na het begin van de bouw al de eerste auto’s geleverd.

Eerste lokaal gebouwde Tesla’s

Vandaag hebben de Tesla-medewerkers de productie van de eerste vijftien in China gebouwde exemplaren van de Model 3 gevierd. De bouw van Tesla’s Gigafactory 3 is echt verbluffend snel gegaan. De grond voor de te bouwen fabriek werd pas in oktober 2018 overgedragen. De eerste steen werd in januari 2019 gelegd. Vervolgens werd er in een recordtijd een enorme hypermoderne autofabriek gebouwd. De fabriek draait nog niet op volledige capaciteit. De Gigafactory wordt namelijk in fasen gebouwd zodat de volledige jaarlijkse productiecapaciteit van 500.000 eenheden pas over enkele jaren wordt bereikt.

Auto’s én accu’s uit China

Tot nu toe heeft Tesla auto’s geproduceerd in de belangrijkste fabriek van Tesla in Fremont, Californië. Deze werden zowel voor de VS als voor de internationale markten gebouwd. In Gigafacory 1, in Nevada, worden ook accu’s en aandrijvingen geproduceerd. De Gigafactory 3 in China is de eerste die buiten Tesla’s thuismarkt is gebouwd. In de toekomst zullen daar niet alleen elektrische auto’s maar ook de bijbehorende accu’s worden geproduceerd. Dankzij de lokale productie zal Tesla zijn auto’s in China zonder hoge invoerrechten en dus veel goedkoper kunnen aanbieden. Uiteindelijk zal de fabriek in ‘s werelds grootste markt voor elektrische auto’s een jaarlijkse capaciteit van 500.000 voertuigen hebben.

Zal de bouw van de Duitse Gigafactory net zo snel gaan?

Het valt nog te bezien of de bouw van de Duitse Gigafactory van Tesla net zo snel zal kunnen starten als de Chinese. In China kunnen dergelijke projecten extra snel van de grond komen omdat de Chinese regering processen behoorlijk kan bespoedigen. Dat is in het democratische Europa wel even anders. De start van de bouw hangt af van het goedkeuringsproces. Het koopcontract voor de grond is al rond en wordt volgens de huidige informatie uiterlijk begin januari ondertekend. In de Duitse Gigafactory produceert Tesla aanvankelijk alleen de nieuwe Model Y. Later bouwt Tesla daar ook de Model 3. Ook in Duitsland moet de Gigafactory uiteindelijk een productiecapaciteit van 500.000 eenheden per jaar bereiken.

Vorig artikelWebasto Live laadstations nu beschikbaar op E-Flux backoffice
Volgend artikelElektrische eKäfer van eClassics straks ook in Nederland te koop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in