Tesla Semi in productie in Gigafactory Nevada

Tesla eindelijk aan de slag met de productie van de Semi

Het is alweer even geleden, de onthulling van de Tesla Semi. Het lijkt erop dat de elektrische vrachtwagen van de Californische autofabrikant eindelijk in productie gaat. Dit maken we op uit het feit dat Tesla een aantal vacatures plaatste die met de productie van de Semi te maken hebben.

Tesla Semi

Tesla presenteerde de Semi al in 2017, tegelijk met de tweede generatie van de Roadster. Volgens Tesla krijgt de Semi een actieradius van meer dan 800 kilometer en een vanafprijs van 180.000 dollar. Een versie met een kortere actieradius van bijna 500 kilometer is verkrijgbaar vanaf ongeveer 150.000 dollar. De Tesla Semi wordt een trekker voor een oplegger, geschikt voor een combinatie van maximaal 36.000 kg.

Sinds de onthulling van de Semi is er veel gebeurd waarbij Tesla de focus legde op de productie van de echte volumemodellen, de Model 3 en Model Y.  Maar nu streeft Tesla er kennelijk toch naar om de productie van de Semi op gang te krijgen. Elon Musk kondigde enkele maanden geleden al dat Tesla de Semi, net als de Cybertruck, in Texas zal gaan bouwen.

Productie Semi niet in Texas maar Nevada?

Electrek ontdekte dat Tesla onlangs nieuwe vacatures plaatste voor een kwaliteitscontrolemanager en een procestechnicus voor de productielijnen van de Semi in de Gigafactory in Nevada. Inderdaad, Nevada, dus niet in Texas. Geen twijfel over mogelijk: ” Tesla Gigafactory 1 is looking for a manager to provide Operational & Technical Leadership for quality engineers for the Semi-Truck production lines.” Locatie: “Sparks, Nevada”. Wie op de website van Tesla bij de openstaande vacature op ‘semi’ zoekt vindt vier vacatures, allemaal in Sparks in Nevada.

Vorig jaar kocht Tesla een tweede gebouw in de buurt van de Gigafactory in Sparks. Toen beweerden bronnen al dat dit gebouw bedoeld is voor de productie van Semi trucks. Is Tesla van gedachten veranderd en gaat het de Semi in Nevada bouwen, in plaats van in Texas? Het is nog te vroeg om dat met zekerheid te zeggen. Maar het lijkt er in ieder geval op dat er ten minste enkele grotere delen van de Semi in Nevada worden gebouwd, en niet alleen onderdelen.

Dit jaar nog?

Ook mogen we aannemen dat Tesla ernaar streeft om de productie van de Semi ergens in 2021 op gang te brengen. De nieuwe Gigafactory in Texas is nog in aanbouw. De Gigafactory in Freemont zit ook al vol met de productie van andere modellen. Nevada lijkt dan de enige beschikbare optie te zijn.

Alleen is deze Gigafactory normaal gesproken bedoeld voor de productie van accupakketten en andere onderdelen voor elektrische voertuigen. Het kan dus ook zijn dat het alleen om onderdelen voor de Semi gaat. Maar het “engineers for the Semi-Truck production lines” duidt er toch op dat het echt om een productielijn van de Semi gaat.

De Gigafactory in Nevada levert accupakketten voor alle voertuigen die Tesla in de andere Gigafactories bouwt, met uitzondering voor Gigafactory Shanghai. Als Nevada zowel de Semi-truck zelf als de accupakketten daarvoor bouwt, zou het de eerste keer zijn dat men daar complete voertuigen bouwt.

Grote order

Het feit dat Tesla nu eindelijk met de Semi aan de slag gaat, kan ook komen doordat daar afspraken met klanten over zijn gemaakt. Zo mocht Tesla afgelopen november zijn grootste order voor de Semi tot nu toe noteren. Het in Texas gevestigde Pride Group Enterprises, dat vooral actief is in het leasen van vrachtwagens, plaatste een eerste bestelling van 150 Semi-trucks met een optie om dat aantal te verhogen tot 500.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven