Tesla schrijft eindelijk zwarte cijfers

Althans, in het afgelopen kwartaal. Want na meerdere recordverliezen op rij heeft Tesla vriend en vijand verrast met een winst van 312 miljoen dollar (ruim 270 miljoen euro) op een omzet van 6,8 miljard dollar (bijna 6 miljard euro).

Daarmee snoert Tesla-topman Elon Musk (in ieder geval voorlopig) de sceptici de mond. De 47-jarige Canadese Amerikaan van Zuid-Afrikaanse afkomst hield al vanaf begin dit jaar vol dat zijn bedrijf eind 2018 winstgevend zou zijn. Iets dat analisten en beleggers met een flinke korrel zout namen na de steeds verder oplopende verliezen in eerdere kwartalen.

Want om de winst van 312 miljoen dollar in perspectief te plaatsen: in juli, augustus en september vorig jaar verloor Tesla nog 619 miljoen dollar (ruim 540 miljoen euro). Rode cijfers die in de kwartalen daarna alleen maar roder werden. Om de lijst af te maken: in Q4 2017 leed Tesla 675 miljoen dollar (591 miljoen euro) verlies, in Q1 2018 maar liefst 784 miljoen dollar (686 miljoen euro) en in Q2 2018 een slechts marginaal betere 743 miljoen dollar (651 miljoen euro).

Beschuldiging van beursfraude

Het goede nieuws komt op een uitstekend moment voor Tesla. De fabrikant is de afgelopen maanden in opspraak geraakt door vooral de strapatsen van topman Musk. Zo beschuldigde hij een Britse duiker (die betrokken was bij de redding van een Thais voetbalteam uit een grot) zonder bewijs van pedofilie en werd hij door de Amerikaanse beurswaakhond aangeklaagd wegens beursfraude. Dit na zijn misleidende tweet over het van de beurs willen halen van Tesla. Musk moest een schadevergoeding van 20 miljoen dollar betalen en legde zijn voorzitterschap neer.

Betrouwbaarheidsonderzoek

Minder goed nieuws komt in de vorm van het jaarlijkse onderzoek van Consumer Reports. De Amerikaanse consumentenorganisatie onderzocht de betrouwbaarheid van 500.000 nieuwe auto’s in de Verenigde Staten en plaatst Tesla onderaan de lijst, net boven Cadillac en Volvo. De Model S werd vorig jaar met de score ‘Above Average’, maar moet het nu doen met een ‘Below Average’-beoordeling. De Model X wordt onveranderd gewaardeerd op ‘Much Worse Than Average’. Problemen met vooral de ‘Falcon Wing’-deuren spelen de elektrische SUV parten.

1 Commentaar

 • Ad van der Meer| 25/10/2018 bij 17:31

  Beetje een zurige toon, waar een beetje meer waardering voor het merk Tesla en de CEO Elon Musk, naar mijn mening, op zijn plaats zouden zijn.
  Als je dan toch het SEC verhaal er nog bij haalt, waarom dan niet de crashtests van de Model 3? Waarom niet het feit dat de Tesla Model 3 met afstand meer verkoopt dan welke concurrent in zijn klasse dan ook? Waarom dan niet vermelden dat ondanks de foutjes die er bij Tesla insluipen, de klanttevredenheid hoger is dan bij welk ander merk ook?

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven