Tesla Supercharger-stations in Nederland

Tesla opent zes nieuwe Supercharger-stations in Nederland

Er zijn in Nederland het afgelopen jaar ongelooflijk veel exemplaren van de Tesla Model 3 verkocht. Daardoor zijn er ook steeds meer laders nodig. Laden onderweg doen Tesla-rijders bij voorkeur bij het Supercharger-netwerk van Tesla. Daar wordt het steeds drukker. Goed nieuws: er komen zes Supercharger-stations bij.

Supercharger-netwerk

De Amerikanen hebben van het begin af aan flink in het Supercharger-netwerk geïnvesteerd. Dat begon al in 2012, toen er nog amper Tesla’s reden. Binnen korte tijd was er in de Verenigde Staten een uitgebreid laadnetwerk uitgerold. Niet veel later was ook onder andere Europa aan de beurt.  Tesla beloofde dat het in 2020 mogelijk zou moeten zijn om elektrisch geheel Europa te doorkruisen. Dat is nu nog niet het geval als je alleen van Superchargers gebruik wilt maken. In het westen van Europa kom je een heel eind maar verder naar het oosten en zuiden zul je nu nog geen enkele Supercharger vinden.

Superchargers komen nu in heel Europa

Maar daar komt snel verandering in. Tesla gaat dit jaar in Europa namelijk honderden nieuwe Supercharger locaties openen. Niet alleen in de landen waar het elektrisch rijden al aardig is ingeburgerd, zoals in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook landen waar tot op heden geen Superchargers staan, krijgen dit jaar de eerste Superchargers. Dit zijn de Balkan-landen, de Baltische staten, Wit-Rusland en Rusland.

Nieuwe Supercharger-stations in Nederland

Maar ook Nederland krijgt er een aantal Supercharger-stations bij. We hebben er hier al 23. Het grootste Supercharger-station van Nederland heeft 32 snelladers. Dit bevindt zich vlak bij de kruising van A4 en A9 bij Badhoevedorp. Komend jaar wordt dit aantal uitgebreid met nog eens zes locaties:

 • Bergen op Zoom
 • Delft
 • Klazienaveen
 • Markelo/Holten (A1)
 • Veghel
 • Winschoten

Zijn die zes locaties wel genoeg?

Gezien de enorme stijging van het aantal Tesla’s in Nederland, wagen wij het te betwijfelen of deze uitbreiding wel voldoende is. Rond de feestdagen viel het ons op dat het behoorlijk druk was bij diverse Tesla Supercharger-stations. Het is natuurlijk zo dat veel nieuwe eigenaren van een op de valreep geleverde Model 3 er die dagen op uit trokken om van hun nieuwe elektrische auto te genieten. Maar al die auto’s gaan nu ook voor zakelijk gebruik de weg op. We kunnen ons voorstellen dat er hier en daar daadwerkelijk rijen ontstaan. Daarom zijn wij benieuwd hoe druk het bij de Superchargers is en vooral ook wat onze lezers doen om de drukste stations en momenten te vermijden.

Update: ook een Supercharger bij Assen!

Met dank aan onze oplettende lezers: Tesla heeft net voor de kerst 14 Superchargers geplaatst bij het Van der Valk Hotel aan de Balkenweg 1, in Assen. Dit is de eerste Supercharger-locatie in Drenthe en vlakbij de A28 Zwolle – Groningen.

4 Comments

 • Frits Peek| 06/01/2020 bij 21:46

  HeeroV, Superchargers in Assen, dat is geweldig nieuws! De stiekemerds! Ik had geen idee dat ze die daar aan het bouwen waren. Ik rij er toch wel regelmatig langs (dus niet in december) en dacht dat zou een mooie plek zijn voor Superchargers. Et Voilá! Dat scheelt een slok op een borrel. Bedankt voor het delen. Ja, “ABETTERROUTEPLANNER.COM” is inderdaad super handig. Gebruik het altijd. Alleen de setting “Reference speed” vind ik lastig om het zo in te stellen dat je de juiste reistijden en dus aankomst en vertrektijden krijgt. Maar voor de rest een prima tool.

 • HeeroV| 04/01/2020 bij 21:54

  Superchargers bij vanderValk Assen is sinds de kerstdagen open!
  Maar afgelopen week vanuit Assen via Duitsland, Zwitserland naar de Franse Alpen (Valmeinier)
  De meeste Tesla Supercharger bezet door Nederlanders met soms wachtrijen tot 8 Tesla’s.
  Gelukkig zijn de IONITY superchargers bijna altijd leeg! En laden sneller tot 350kWh, en je hoeft niet te delen. Ook is “ABETTERROUTEPLANNER.COM” handig voor alle soorten laders!
  Maar ik denk dat het in de voorjaarsvakantie wel wachten wordt bij de SuperChargers!

 • Bas van der Weerd| 03/01/2020 bij 20:33

  Frits, dat is inderdaad merkwaardig. Misschien heeft Tesla daar ergens wel een locatie op het oog. Maar dat wil nog niet zetten dat het daar ook mogelijk is. Ik weet van iemand van Ionity dat het soms vaak knap lastig is omdat je van ontzettend veel factoren afhankelijk bent.

 • Frits Peek| 03/01/2020 bij 18:11

  Onbegrijpelijk dat Tesla er niet voor kiest om de stad Groningen te voorzien van Superchargers. Als je van Zwolle naar Groningen gaat en terug dan gaat dat niet zonder helemaal tot 100% de accu op te laden in Zwolle. En door de drukte aldaar wordt je aanraden om tot 80% te laden dus dat schiet niet op. Dus moet je op de terugweg eerst naar Drachten of bijladen bij Fastned vlak bij Groningen. Erg onhandig allemaal. Daarbij krijgt NB er nog een supercharger bij. NB is de provincie met de meeste Superchargers.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven