Tesla Model Y rij-impressie: mooier, stiller en razendsnel – maar FSD heeft werk nodig

De vernieuwde Tesla Model Y is nu te bestellen in Nederland. Hebben de updates gewerkt? Tijd voor een rij-impressie. De testauto was een Model Y Long Range AWD met FSD, uitgevoerd in Stealth Grey met 19-inch Crossflow velgen en een zwart interieur. De totale aanschafprijs is 62.790 euro. Ik reed de Model Y samen met @electricfelix, een bekende snellaadblogger op TwitterX. 

Uiterlijk

tesla model y test 2 | e-Drivers.com

Tesla tekende een nieuwe voorkant voor de Model Y, met een design dat deels geïnspireerd is door de Cybertruck. Het meest opvallend is de doorlopende strip voor de dagrijlichten, de echte koplampen zitten lager in de bumper. De motorkap heeft een strakker en cleaner ontwerp waardoor de auto lager lijkt.

tesla model y test 3 | e-Drivers.com

Verder kreeg de Y nieuwe wielen en een bijzonder “indirect reflecterend achterlicht”, waarbij het eigenlijke achterlicht schijnt op een reflecterend oppervlak op de achterklep. De Model Y ziet er een stuk moderner uit en kan zo weer een paar jaar mee.

Stil interieur

tesla model y test 5 | e-Drivers.com

Het eerste wat opvalt aan boord van de nieuwe Y is de stilte. Het is mogelijk om een goed gesprek te fluisteren, zo rustig is het in de cabine. Af en toe wat windgeruis, vooral van de spiegels, en soms het geluid van banden, maar dat blijft op de achtergrond. Het interieur is rammelvrij en de bouwkwaliteit staat op een hoog niveau.

Het nieuwe 15.4 inch touchscreen is kraakhelder. Vanuit iedere hoek is het scherm perfect afleesbaar. De Google Maps navigatie is indrukwekkend, met een haarscherp satellietbeeld dat bovendien allerlei interessante informatie en tips over de omgeving kan laten zien. De nieuwe sfeerverlichting is erg mooi. De lichtbalk loopt over het dashboard en de deuren, en kan verschillende kleuren weergeven. Het nieuwe 8 inch scherm achterin is een perfecte koter-afleider voor lange ritten, met standaard apps voor Netflix en YouTube.

Knipperhendel

tesla model y test 7 | e-Drivers.com

Een van de meest besproken functies van de nieuwe Y is de nieuwe richtingaanwijzerhendel aan de linkerkant van de stuurkolom. Het hendeltje is klein maar fijn, en werkt al met een lichte druk omhoog of omlaag. Nuttig, en beter dan knoppen op het stuur, zoals bij de Model 3. Toch blijft het bijzonder dat Tesla een hendel heeft ontworpen die maar een functie heeft.

Typisch Tesla

De nieuwe Y werd wel geplaagd door typische Tesla problemen: de deuren bleven een keer dicht en we werden buitengesloten, het scherm liet opeens beelden van de achteruitrijcamera zien tijdens het rijden en de ruitenwisser maakte uit het niets een slag over de voorruit, op een kurkdroge dag.

Oh jee – FSD

tesla model y test 10 | e-Drivers.com

De testauto was voorzien van Full Self-Driving Capability, een optie van 7.500 euro. Het systeem werkt geweldig op de snelweg en op overzichtelijke wegen. Af en toe moet de bestuurder het stuur aanraken, maar verder doet de auto alles zelf. Het blijft fascinerend om de auto te ‘zien’ rijden, zeker met de fantastische graphics op het scherm

We reden echter ook op de N201 van Zandvoort naar Heemstede. Dit is een smalle provinciale weg met rotondes en verouderde markering. Daar had het systeem veel moeite mee. Het verwarde de gebroken lijnen van een afslagstrook met de rijstrook en maakte plotseling een ruk naar links. Bij rotondes ging de auto hard op de rem staan en moest de bestuurder direct overnemen. Ook heeft FSD nog steeds problemen met snelheden, op 50 km/u wegen bleef het bijvoorbeeld lang vasthouden aan 30. Bovendien remde de auto een keer voor een groen licht. FSD geeft mij geen volledig vertrouwen. Enhanced Autopilot is een betere en goedkopere optie. Dat kost 3800 euro en is met name bedoeld voor gebruik op de snelweg.

Lekker trappen en hard remmen

De Model Y Long Range AWD heeft een vermogen van 378 kW (514 pk) en een koppel van 493 Nm, en dat merk je. Een lichte druk op het stroompedaal en de auto schiet vooruit. Op de  N200 van Haarlem naar Bloemendaal aan Zee was het lekker trappen met de Model Y, de auto ligt als een blok op de weg, blijft mooi vlak in de bochten en lijkt altijd vermogen over te hebben. Het vervelende piepje dat waarschuwt bij de maximumsnelheid kan gelukkig met een klik worden uitgezet. Tesla claimt een topsnelheid van 201 km/u en een sprint van 0-100 in 4.8 seconden.

tesla model y test 13 | e-Drivers.com

Het regeneratieve remsysteem staat standaard op het niveau ‘Standaard’, een enigszins misleidende term want dat is de maximale hoeveelheid regeneratief remmen. Bij gas los gaat de auto flink in de ankers, veel te heftig naar mijn zin. Het niveau ‘Verminderd’ werkte beter; voorspelbaarder en met een rustiger rem-karakter. Tesla geeft een bereik op van 586 kilometer. Dat heb ik met deze korte rij-impressie niet kunnen testen, maar het gemiddelde verbruik was zo laag dat 500 kilometer makkelijk haalbaar moet zijn. Het maximum snellaadvermogen is 250 kW.

Conclusies

De update van de Model Y heeft gewerkt. De auto ziet er weer mooi modern uit, het interieur is fluisterstil en het scherm werkt heel goed. De Y heeft meer dan genoeg vermogen en bereik. De typische Tesla probleempjes worden vermoedelijk wel opgelost met een OTA update. Het enige echte probleem met de Model Y is FSD, dat op dit moment niet goed genoeg werkt buiten de snelweg. Niet aanvinken dus en 3700 euro besparen. Of de nieuwe Y weer zo’n succes wordt als het uitgaande model is nog even afwachten. Tesla heeft te maken met de onvoorspelbare Elon-factor en er is nu veel meer concurrentie uit Zuid-Korea, Frankrijk en China.

tesla model y test 15 | e-Drivers.com

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in