De bouw van de nieuwe Gigafactory in Grünheide bij Berlijn nadert zijn voltooiing. Als het aan Elon Musk ligt, start men er eind dit jaar met de productie. Maar zo eenvoudig ligt het helaas niet. Het project is immers behoorlijk omstreden. Wie weet verspeelt Tesla hier heel veel credits. Té veel?
Krom verhaal
Het is ergens ook een ontzettend krom verhaal. Een autofabriek die milieuvriendelijke, emissievrije auto’s wil produceren gaat een fabriek bouwen die deels in een waterwingebied staat en kapt daar ook nog eens honderden bomen. Stel je voor, een fabriek waar meer dan 12.000 mensen komen te werken bij een dorpje met nog geen 9.000 inwoners. Het kan niet anders of de Gigafactory moet ook een enorme impact hebben op de directe omgeving. En die impact zal niet altijd positief zijn.
Zoektocht naar personeel
Maar Tesla moest en zou de nieuwe Gigafactory dicht bij een grote stad bouwen. Logisch, je hebt voor zo’n fabriek ook een heleboel personeel nodig, waarvan een groot deel hoog opgeleid. De ligging vlak bij een stad als Berlijn biedt de beste kansen om dat personeel te vinden. Maar, zoals Musk afgelopen zaterdag tijdens de eerste open dag in Grünheide vertelde, is het vinden van personeel nog steeds een flinke uitdaging.
Net als in Nederland is het ook bij onze oosterburen momenteel heel moeilijk om aan personeel te komen. Daarbij komt dat Duitsers nog steeds liever voor een Duitse dan voor een Amerikaanse opdrachtgever werken. En het zou natuurlijk ook kunnen dat Tesla zich door het kappen van dat bos ook niet bepaald geliefd heeft gemaakt. Wie weet zitten de Duitse arbeiders en technici er daarom niet echt om te springen om voor Tesla te gaan werken.
Wachten op definitieve milieuvergunning
Maar ook al wil Musk dat de Gigafactory bij Berlijn in december de eerste auto’s af gaat leveren, het is maar de vraag of dat gaat lukken. De definitieve milieuvergunning is nog steeds in behandeling. Er zijn honderden bezwaren, die de gehele procedure flink kunnen vertragen.
Het feit dat de fabriek gedeeltelijk in een waterbeschermingsgebied wordt gebouwd werkt natuurlijk niet mee. Maar ook is men bevreesd dat de autoproductie teveel water aan de regio zou onttrekken. Musk ontkent dat: “Onze fabriek gebruikt heel weinig water”. Hij benadrukt nogmaals de missie van Tesla om zo snel mogelijk over te stappen op hernieuwbare energie en klimaatbescherming.
De voor- als tegenstanders van het project verwachten nu dat de vergunning in de komende weken zal worden verleend. Maar het zou me niet verbazen dat iemand bang is voor overhaaste beslissingen en de zaak tot volgend jaar doorschuift.
County Fair
Afgelopen zaterdag hield Tesla een open dag in Grünheide, “County Fair” genaamd. Een prachtige manier om wat credits terug te winnen. Duizenden mensen konden een kijkje nemen in de fabriek. Ze konden met vooraf gereserveerde tickets ook een proefrit maken met de Tesla Model Y, die in Grünheide zal worden geproduceerd. De bezoekers keken hun ogen uit naar de robots die al in testmodus draaien. Het was er druk, maar de aanloop zorgde niet voor grote problemen.
Geen vrienden
Maar hoe je ook wendt of keert, Tesla heeft in Grünheide niet alleen maar vrienden heeft gemaakt. Eerder het tegendeel. Gecombineerd met het feit dat Duitsers qua automerken behoorlijk chauvinistisch zijn en de Duitse autofabrikanten met een enorm elektrisch offensief bezig zijn, zal dit de verkoop van Tesla’s in Duitsland geen goed doen.
Maar hopelijk ben ik veel en veel te pessimistisch. Want ik ben en blijf fan van Tesla. Maar ook van Lucid, Polestar, Rivian, Fisker, Sion, e.Go en al die andere startups die hun nek uitsteken voor een emissievrije toekomst. ?