zondag, 7 augustus, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsTesla maakt voertuigen waarschijnlijk geschikt voor bi-directioneel laden

  Tesla maakt voertuigen waarschijnlijk geschikt voor bi-directioneel laden

  Tesla is volgens Electrec heel stiekem bezig om Model 3, en waarschijnlijk ook Model Y, geschikt te maken voor bi-directioneel laden. Dit zou in de toekomst een aantal onderscheidende nieuwe functies mogelijk moeten maken.

  Bi-directioneel laden

  De komst van elektrische auto’s en het ‘gasloos’ maken van gebouwen zal de vraag naar elektriciteit waarschijnlijk doen toenemen. Gelukkig kunnen elektrische auto’s ook een aantal voordelen bieden door de stroombelasting te helpen stabiliseren. Elektrische voertuigparken zouden miljarden kunnen besparen door het beschikbaar stellen van de acculading en V2G-functies, blijkt uit een onderzoek. Het zou het elektriciteitsnet in staat stellen om de vraag en aanbod hernieuwbare energie te stabiliseren.

  Op zich kan slim laden alleen al heel veel helpen door de piekbelastingen te verminderen. De auto wordt dan alleen opgeladen wanneer er minder vraag naar elektriciteit is. De studie toont echter ook aan dat V2G-technologie, die het ook mogelijk maakt om stroom terug te sturen naar het net met een bidirectionele lader, een nog grotere impact zou hebben. De mogelijkheid om te controleren wanneer een EV wordt opgeladen, is heel eenvoudig te realiseren. Daarvoor hoeft de EV alleen maar aangesloten te zijn op een slim oplaadstation of over een internetverbinding te beschikken.

  Voor- en nadelen

  Verschillende autofabrikanten zoals Honda en Nissan zijn al een tijdje bezig met de V2G-technolgie. Maar marktleider Tesla is tot nu toe altijd terughoudend geweest in het inzetten van bi-directioneel laden. Zowel Elon Musk als medeoprichter en voormalig CTO Straubel hebben hun bezorgdheid geuit over het mogelijk maken van bi-directioneel laden. Dit vanwege de mogelijkheid van versnelde accudegradatie.

  Effect nu nog gering

  Ook achtten zij het effect vanwege de nu nog geringe grootte van het elektrische wagenpark vrij gering. Tesla reageerde onlangs op de vraag van de Texaanse elektriciteitscommissie over de manier waarop elektriciteitsbedrijven elektrische voertuigen moeten benaderen. Hierbij vatte de autofabrikant zijn visie op V2G als volgt samen:

  “De voordelen van Vehicle to Grid kunnen veel efficiënter worden herkend wanneer de inzet van EV’s op grote schaal plaatsvindt dan in de early adopter-fase. Tegelijkertijd moet bij elke discussie over de mogelijkheden van EV-gerelateerde technologieën als eerste principe worden erkend dat de ervaring en de bereidheid van de klant om deel te nemen van essentieel belang is. Er kan zeker een kans zijn voor toekomstige projecten en programma’s die zich richten op geavanceerde technologische integratie, zoals de uiteindelijke samenvoeging van EV’s in de toekomst voor het leveren van netwerkdiensten op de groothandelsmarkten. In elke omgeving is het belangrijk om te onthouden dat EV’s in de eerste plaats transportmiddelen zijn voor klanten. Er is ook een mogelijkheid om eerst de stationaire opslagactiva te evalueren om soortgelijke netdiensten te kunnen leveren vanuit het perspectief van de groothandelsmarkt voor elektriciteit.”

  Deze reactie is natuurlijk niet al te bemoedigend. Maar ze bevestigen in ieder geval wel dat het interessant wordt zodra het EV-wagenpark groot genoeg is, wat nu het geval begint te worden.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Nooit meer een lekke band met de Michelin X Tweel

  Iedere fietser heeft wel eens een lekke band gehad. Dit ongemak behoort nu tot het verleden, want Michelin komt met een nieuw soort band, dat niet lek te krijgen is. Speciaal voor cargobikes, dus ideaal voor een probleemloze pakket- en maaltijdbezorging.

  e-Videos