Een rode Model Y wordt de miljoenste Tesla

Tesla levert miljoenste auto af

Een rode Model Y welke op 15 maart zal worden geleverd, is de miljoenste auto die Tesla ooit heeft geproduceerd. Na Model S en X heeft met name de komst van Model 3 de verkoopcijfers wereldwijd een impuls gegeven. De verwachting is dat Model Y de cijfers nogmaals een boost zal geven.

Met het wereldwijde succes van Model 3 – ook in Europa en China – heeft Tesla onlangs zelfs de grote Chinese autofabrikant BYD kunnen inhalen. Maar die heeft natuurlijk te lijden heeft onder de zwakke Chinese economie en het coronavirus. Ondertussen blijft Tesla haar capaciteiten uitbreiden.

Tesla streeft naar een miljoen eenheden per jaar

Eind dit jaar moet de productiecapaciteit in bijvoorbeeld Gigafactory 3 in Shanghai al zijn gestegen tot zo’n 250.000 voertuigen per jaar. Volgens het Amerikaanse magazine Electrek moet de capaciteit van de belangrijkste Amerikaanse fabriek in Fremont tegen die tijd zelfs zijn toegenomen tot 500.000 voertuigen. Als we daar vanaf de zomer van 2021 ook nog de Europese Gigafactory 4 in Brandenburg aan worden toevoegen, die mogelijk wordt uitgebreid tot 250.000 eenheden per jaar, dan heeft Tesla een totale productiecapaciteit van een miljoen auto’s per jaar. Bovendien is er hier en daar ook al sprake van nóg een Gigafactory.

Donkere wolken

Met zo’n enorme productiecapaciteit zal het heuglijke feit van die één miljoen gebouwde auto’s al snel in de vergetelheid raken. Het eerstvolgende streefpunt zal dan vijf miljoen auto’s zijn. Niets lijkt het succesverhaal van Tesla in de weg te staan. Maar er zijn toch wat donkere wolken. Die hebben niets te maken met het coronavirus. De vertragende wereldeconomie én de opkomst van de concurrentie zullen Tesla uiteindelijk toch enigszins in de kaart gaan spelen.

Concurrentie

Gelukkig voor Tesla gaan Daimler met de EQC en BMW met de iX3 voorlopig niet de Amerikaanse markt op. Beide modellen worden daar namelijk later dan gepland geïntroduceerd. Maar er is nog een grote mogelijke concurrent: Volkswagen geeft momenteel vol ‘gas’ op het gebied van e-mobiliteit en is ook hard bezig om een grote producent van EV’s te worden. De ID.3 – het eerste model van de nieuwe elektrische lijn van Volkswagen – lijkt weliswaar geen directe concurrent voor Tesla te worden maar de tweede telg uit de ID-lijn is dat des te meer. De VW ID.4 is een SUV die je misschien niet direct naast de Model Y kunt zetten maar ongetwijfeld een sterke troef zal zijn. Volkswagen heeft aangekondigd de ID-lijn snel uit te bouwen en deze ook Noord-Amerika te zullen produceren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven