woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsTesla levert de eerste “Europese” exemplaren van de Model Y af

Tesla levert de eerste “Europese” exemplaren van de Model Y af

Vandaag kan Tesla eindelijk de eerste auto’s afleveren die zijn gemaakt in de splinternieuwe “Gigafactory Berlin-Brandenburg”.  De bouw van de fabriek is wat later gereedgekomen dan de bedoeling was, maar nu kan Tesla zijn Europese klanten eindelijk in Europa gebouwde auto’s leveren.

Ruim een half jaar vertraging

De fabriek bij Berlijn produceerde al een tijdje auto’s, maar uitsluitend voor testdoeleinden. Het was namelijk wachten op de definitieve goedkeuring van de instanties. De goedkeuring voor de productie van serievoertuigen kwam begin deze maand binnen, waardoor de fabriek ongeveer twee jaar na de start van de bouw daadwerkelijk in bedrijf kan worden genomen. Eigenlijk wilde Tesla de fabriek afgelopen zomer al in gebruik nemen. Helaas was er nogal wat vertraging in de bouw, mede door de nodige wijzigingen tijdens het bouwproces en diverse protesten van aanwonenden en milieuactivisten. Ook de bureaucratie speelde een grote rol in het traag toekennen van de vergunning.

Duurzaam en efficiënt

De nieuwe fabriek in Brandenburg is volgens Tesla de meest geavanceerde, duurzame en efficiënte fabriek van de Amerikaanse autofabrikant tot nu toe. Het is een enorm complex, gevestigd op een terrein van 300 hectare (net zo groot als bijna 450 voetbalvelden). Daar staan verschillende productie-units, die een totale oppervlakte van meer dan 227.000 m² hebben. Op dit moment werken er volgens Tesla meer dan 3.000 werknemers. Dat aantal zal in de komende maanden met “duizenden” toenemen. Er zullen in Grünheide, als de fabriek op volledige capaciteit draait, tot wel 12.000 mensen werken.

Ook accucellen

Men zal er dan niet alleen tot wel tot 500.000 auto’s per jaar maken, maar ook tot 50 GWh aan accucellen. Volgens Tesla wordt de nieuwe Gigafactory Europa’s “eerste productielocatie voor elektrische voertuigen en accu’s op dezelfde plaats”. Tesla geeft geen actuele informatie over wanneer de productie van accucellen in Grünheide van start zal gaan. Ook is niet bekend op welke termijn men de definitieve uitbreiding van de voertuigproductie wil realiseren.

De fabriek is, zoals gebruikelijk bij Tesla, “sterk verticaal geïntegreerd”. Ook beschikt de nieuwe fabriek over verschillende innovaties, zoals ‘s werelds meest geavanceerde lakstraat. Deze moet volgens Tesla een “ongeëvenaarde kleurcomplexiteit en -diepte” mogelijk maken.

Europese Tesla Model Y Performance

Model Y Performance

Die mogelijkheden benut Tesla in het begin nog niet ten volle. De Tesla Model Y Performance – voorlopig het enige model dat men daar maakt – zal in eerste instantie alleen in wit en zwart worden geleverd. De andere kleuren volgen in de komende maanden. Maar vandaag kon Tesla dus de eerste dertig klantenvoertuigen afleveren. Daarmee beleefde de Model Y Performance ook zijn Europese première.

Tot dusver leverde Tesla in Europa alleen de in China gebouwde Long Range versie. De Tesla Model Y Performance is een stuk sneller dan de in Shanghai gebouwde variant. Zo heeft hij een topsnelheid van 250 km/uur en kan hij in 3,7 seconden naar de 100 km/u accelereren. Qua uiterlijk onderscheidt hij zich door de kleine koolstof achterspoiler, de 21 inch Überturbine velgen en verlaagde wielophanging.

De eerste Nederlandse leveringen van de Tesla Model Y Performance, die vanaf zo’n 70 mille verkrijgbaar is, beginnen voor het einde van de maand.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos