vrijdag, 9 juni, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsTesla is in Grünheide begonnen met de preproductie

  Tesla is in Grünheide begonnen met de preproductie

  Begin deze maand heeft de deelstaat Brandenburg een nieuwe deelvergunning afgegeven, waarmee Tesla het volume van de testproductie op kan voeren. Dat houdt in dat de preproductie in Tesla’s nieuwe Gigafactory in Grünheide eindelijk is begonnen.

  Als het Elon Musk had gelegen, draaide de fabriek al op volle toeren om de Europese markt van in Europa vervaardigde exemplaren van de Model Y te voorzien. Maar het gaat bij Berlijn niet zo vlot als hij had gehoopt. Tal van omstandigheden vertraagden de bouw. Met name het verkrijgen van de benodigde vergunningen kost aanzienlijk meer tijd dan gepland.

  Beperkingen

  Met de nieuwe deelvergunning mag Tesla in Grünheide maximaal 2.0000 voertuigen bouwen. Er zijn nog meer beperkingen. Zo mag Tesla in Grünheide maximaal 6.000 onderdelen per week produceren, met een totaal maximum van 26.000 onderdelen. Ook mag men de onderdelen lakken en in de eindassemblage gebruiken. Er mogen 500 voertuigen per week worden gebouwd, met een maximum van 2.000. Het gaat hier om een preproductie. In de deelvergunning staat namelijk dat “het gebruik van de tijdens de fabriekstests geproduceerde onderdelen en carrosserieën voor de productie van verkoopbare voertuigen is niet toegestaan.”

  Het schijnt dat Tesla de noodzaak van verdere tests rechtvaardigde door te zeggen dat de noodzakelijke productiekwaliteit nog niet was bereikt. De autofabrikant gaf aan dat er “aanzienlijke kwaliteitsgebreken” aan de afgewerkte onderdelen en carrosserieën werden geconstateerd, en dat die dus afwijken van de fabrieksspecificaties. Daarom hebben de autoriteiten de in oktober afgegeven productievergunning voor 250 voertuigen verlengd tot de genoemde 2.000 voertuigen.

  In bovenstaande video van Tobias Lindh is duidelijk te zien dat de bouw van de fabriek nog lang niet gereed is, maar zich wel in een heel vergevorderd stadium bevindt. Op ongeveer 10:00 kun je zien dat er aardig aantal eenheden van de Model Y zijn gebouwd en op een opslagterrein staan. Ook is te zien dat men met de geproduceerde auto’s de nodige ritjes op het fabrieksterrein maakt.

  De omvang van de fabriek, zoals die op de video te zien is, is enorm. De commerciële waarde van de 2.000 voertuigen van de preproductie illustreert dat eens te meer. Ze kosten per stuk ongeveer 60 mille, dus we hebben het hier over een bedrag van ongeveer 120 miljoen euro aan voertuigen die alleen maar voor tests kunnen worden gebruikt.

  Vergunning waarschijnlijk eind januari rond

  Volgens de Tagesspiegel en Finanzen.net is het afgeven van een nieuwe deelvergunning een teken dat het nog steeds zeer waarschijnlijk is dat Tesla binnenkort de algemene goedkeuring zal krijgen. Men zegt dat de bezwaren van burgers en milieuorganisaties “er niet op wijzen dat het project aanzienlijke belemmeringen voor goedkeuring ondervindt”, aldus de mededeling. De Groene Liga heeft – uiteraard – bezwaar aangetekend tegen de nieuwe deelvergunning. Men vermoedt dat de  nieuwe productie en tests zullen worden gebruikt om de immissies en emissies van de Gigafactory in te regeren “zodat er überhaupt een vergunning kan worden afgegeven”. De Tagesspiegel meldt dat men verwacht dat de algemene vergunning op zijn vroegst eind januari zal worden afgegeven.

  Foto: screenshot Youtube/Tobias Lindh

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  De Porsche Mission X moet grenzen verleggen

  Porsche heeft de Mission X onthuld, een volledig elektrisch hypercar-concept dat de sportauto van de toekomst moet belichamen. De Porsche Mission X biedt een combinatie van adembenemend design en geavanceerde technologie. Een auto waarmee Porsche de grenzen van de prestaties van elektrische auto’s wil verleggen.

  e-Videos