Tesla Battery Day accucellen productie goedkoper

Tesla gaat zelf tot 50 procent goedkopere accucellen maken

De presentatie van Tesla’s Battery Day was een hele zit gisteravond, maar wel de moeite waard. Tesla CEO Elon Musk verklaarde na de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering hoe Tesla de prijzen van elektrische auto’s dankzij nieuwe accu- en productietechnologieën aanzienlijk kan verlagen.

Auto van 25.000 dollar komt in zicht

Het streven is een elektrische auto voor 25.000 dollar, omgerekend iets meer dan 21.000 euro zonder belastingen. Musk benadrukte dat Tesla nog tijd nodig heeft om de geplande vooruitgang te realiseren. Maar over drie jaar zou het al zover kunnen zijn. Een elektrische auto die qua aanschaf en verbruikskosten goedkoper zou zijn dan een met verbrandingsmotor zou natuurlijk voor een enorme omslag kunnen zorgen. Dat zou de transitie naar elektrisch rijden enorm kunnen versnellen.

Betere, aanzienlijk goedkopere accucellen

De Tesla-CEO beschreef een nieuwe generatie accucellen die krachtiger, duurzamer en de helft goedkoper zouden zijn. De “4680” accucellen zijn cilindrisch van vorm. Ze zijn met een diameter van 46 mm en een lengte van 80 mm iets groter dan de huidige accucellen. Maar ze hebben volgens Musk een aanzienlijk hogere energiedichtheid. Maar het grootste voordeel van de nieuwe technologie is de aanzienlijk lagere kostprijs. Dit weet Tesla onder meer te realiseren door het gebruik van het schaarse en dure kobalt te reduceren. Ook de winning van kobalt is controversieel zodat ook dat probleem straks uit de wereld is. Bovendien gaat Tesla samen met Panasonic ook accu’s recyclen in de Gigafactory in Nevada zodat de schaarse grondstoffen optimaal worden benut.

Eigen wereldwijde accuproductie

Tesla wil de accucellen zelf gaan maken. Dat is natuurlijk een flinke streep door de rekening van onder anderen Panasonic, waar Tesla momenteel mee samenwerkt. De massaproductie van de nieuwe, accucellen zou over twee tot drie jaar mogelijk moeten zijn. Op dit moment heeft Tesla al een pilot voor de productie draaien. Uiteindelijk wil Tesla de accu’s over de gehele wereld produceren, in of vlak bij de fabrieken waar de auto’s worden gebouwd. Niet alleen om de transportkosten maar ook om het traject van het aankopen van grondstoffen en onderdelen tot het aan de klant afleveren van een auto, zo kort mogelijk te houden. Het heeft enorme voordelen voor de cashflow als je auto’s afkunt leveren binnen de termijn waarin je de toeleveranciers moet betalen.

Tesla Battery Day accucellen goedkoper accu's

Productie groeit tot 3000 GWh per jaar

Tesla gaat in eerste instantie een nieuwe productielijn installeren in de belangrijkste fabriek, in Fremont. Men verwacht tegen het eind van 2021 een jaarproductie van 10 GWh te bereiken. Men wil  de productie van de accucellen massaal opvoeren tot deze tegen 2030 maar liefst 3000 GWh per jaar bedraagt.

Zelf kijken?

Ook als je niet al te technisch bent aangelegd, is het echt de moeite waard om het verhaal over de goedkopere accu te maken. Musk (hakkelend als altijd) en zijn medewerker maken namelijk op een prachtige manier duidelijk op welke manier zij tot de ontwikkeling van de goedkopere accu zijn gekomen en wat er allemaal bij komt kijken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven