Tesla gaat tweede Gigafactory bij Shanghai bouwen

Tesla Gigafactory in Shanghai

Tesla is van plan haar productiecapaciteit voor de Tesla Model 3 en Model Y flink uit te breiden. De Amerikaanse autofabrikant wil namelijk een tweede productielocatie bouwen in Shanghai. Deze nieuwe Gigafactory moet jaarlijks zo’n 450.000 nieuwe Tesla’s gaan produceren.

Export hub

De nieuwe productielocatie verrijst vlak naast de al bestaande Tesla Gigafactory in Shanghai. Tezamen zullen de twee fabrieken jaarlijks meer dan 1.000.000 Tesla’s produceren. Daarmee vormen ze samen, volgens Tesla, ‘s wereld grootste “automobile export hub”. De Model 3 en Model Y’s die hier van de band rollen zullen onder andere geëxporteerd worden naar Duitsland en Japan. Uiteraard is een significant deel van de daar te bouwen EV’s bestemd voor de alsmaar groeiende Chinese markt.

Chinese overheid

Dat de keuze van Tesla wederom op China en Shanghai valt is ergens opvallend te noemen. Het Amerikaanse bedrijf heeft namelijk veel last van de strikte Covid-maatregelen van de Chinese overheid. Zo was het onlangs genoodzaakt om de productie in de fabriek in Shanghai maar liefst 22 dagen stil te leggen. Aan de andere kant is de keuze goed nieuws voor Tesla-rijders. De in China geproduceerde Tesla’s scoren wat betreft assemblage kwaliteit namelijk aanzienlijk hoger dan de in de Verenigde Staten geproduceerde Tesla’s.

Helft van alle Tesla’s

Een heel groot deel van alle Tesla’s wereldwijd wordt momenteel gebouwd in de al bestaande fabriek in Shanghai. Zo werden hier vorig jaar in totaal 484.130 Tesla’s gebouwd, ofwel zo’n 51,7% van alle Tesla’s wereldwijd. Of dit aandeel groter zal worden met de nieuwe productielocatie is nog onduidelijk, aangezien dit niet de enige nieuwe Tesla fabriek zal zijn. Zo opende onlangs een Gigafactory bij Berlijn, de eerste Tesla productielocatie op het Europese continent, haar deuren. Ook deze locatie zal Tesla op den duur zo’n 500.000 auto’s per jaar gaan produceren.

Razendsnel

In februari kwamen de eerste berichten binnen dat in maart al de eerste schop in de grond zou worden gezet. Helaas gooiden de Covid-maatregelen weer eens roet in het eten. Wanneer de start van de bouw nu zal zijn is onbekend, maar Tesla kennende zal dit niet lang op zich laten wachten. De bestaande fabriek in Shanghai werd immers binnen ongeveer een jaar uit de grond gestampt.

 

Vorig artikelNext.E.Go Mobile presenteert de e.Wave X, de opvolger van de e.Life
Volgend artikelLucid komt inderdaad dit jaar naar Europa, maar eerst met duurste modellen

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in