Tesla gaat zelf accu's produceren die goedkoper zijn met langere levensduur

Tesla bezig met goedkopere accu’s met aanzienlijke langere levensduur

Tesla heeft plannen om ook zelf accu’s te gaan produceren. Inderdaad, dat is geen verrassing meer. Elon Musk heeft het daar al vaker over gehad. Maar de accu’s waar Tesla mee bezig schijnt te zijn, zijn waarschijnlijk aanzienlijk goedkoper. Bovendien hebben die accu’s volgens de berichten in de media een levensduur van maar liefst 1,6 miljoen kilometer.

Elektrische auto’s even duur als fossiele auto’s

Dat die lagere prijs een uiterst aangename verrassing is, dat moge duidelijk zijn. Tesla wil dankzij nieuwe accu’s de prijzen van de auto’s op het niveau van vergelijkbare modellen met verbrandingsmotor willen brengen. Dat zou de marktinvoering van de elektrische auto’s wel eens een enorme boost kunnen geven. Maar wat moet je nu met een accupakket dat aanzienlijk langer meegaat dan de levensduur van de auto zelf?

Beter voor het imago, ideaal voor V2G en hergebruik

Als de nieuwe accu’s van Tesla inderdaad 1,6 miljoen kilometer mee zouden gaan, heeft dat best wel zijn voordelen.

1) Imago

Ten eerste omdat er nog steeds heel veel mensen bij de aankoop van een elektrische auto twijfelen of de accu’s lang genoeg hun capaciteit behouden. Een levensduur van meer dan een miljoen kilometer zal die mensen ongetwijfeld over de streep trekken.

2) Hergebruik

Als de accu’s van een afgeschreven elektrische auto nog bruikbaar zijn, kunnen ze bijvoorbeeld prima worden hergebruikt voor andere doeleinden. Zo is er in de Johan Cruyff Arena bijvoorbeeld een energieopslag gerealiseerd met de accu’s van afgedankte exemplaren van de Nissan Leaf. Op die manier worden de veelal schaarse en kostbare grondstoffen van de accu’s optimaal benut.

3) Vehicle to Grid

En over een paar jaar zijn er steeds meer slimme laders waarbij elektrische auto’s deel van een ‘vehicle to grid’- systeem uitmaken. Hierbij stellen zij de energie in hun accu beschikbaar om te helpen pieken in de vraag naar elektriciteit op te vangen. Zo helpen ze mee aan het balanceren van de vraag en aanbod van energie. Hierbij kan het gebeuren dat de accu’s van de EV’s gedurende de periode dat ze aan een V2G gekoppeld zijn, meerdere keren worden ontladen en geladen. Dat betekent dus dat de accu’s zonder dat de auto daadwerkelijk rijdt, een aantal extra laadcycli te verduren krijgen. Dan is het helemaal niet verkeerd dat een accu die extra laadcycli ook gewoon aankan zodat je je als eigenaar daar niet druk om hoeft te maken.

Marktinvoering rond de jaarwisseling

Het persbureau Reuters, dat met dit nieuws komt, verwijst naar insiders. Deze melden dat Tesla een goedkope, duurzame accu introduceert. De nieuwe accu’s moeten eind 2020 of begin 2021 in serie geproduceerde voertuigen worden gebruikt. In eerste instantie gaat het hierbij om Model 3, en dan met name voor de Chinese markt,

Samenwerking met CATL

Tot nu toe werkte Tesla nauw samen met het Japanse elektronicabedrijf Panasonic. Daarmee exploiteert het de gezamenlijk gefinancierde “Gigafactory 1” in de Amerikaanse staat Nevada. Maar de nieuwe accu’s heeft Tesla in samenwerking met de toonaangevende accuproducent CATL ontwikkeld.

Terafactory

Tesla heeft grote plannen op het gebied van accuproductie. Er is volgens het bericht van Reuters zelfs sprake van fabrieken die maar liefst dertig keer groter zijn van Gigafactory 1. Daarom wordt er in dit geval van Terafactory’s gesproken. Dankzij sterk geautomatiseerde processen wil Tesla de personeelskosten verminderen en het productievolume aanzienlijk verhogen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven