emissievrij vrachtverkeer

Terugdringen CO2-uitstoot vrachtverkeer vraagt om betere laadinfrastructuur

De EU kan de CO2-uitstoot door vrachtwagens in tien jaar tijd met meer dan een vijfde (22%) terugdringen. Dan moet het volgens de Europese denktank Transport & Environment de belangrijkste steden te verplichten een oplaadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens te installeren.

Deze organisatie maakte een analyse van de gegevens over de vrachtwagenstromen in 173 steden en stedelijke gebieden. Daaruit is gebleken dat er in 2030 voldoende laders nodig zijn om het Europese goederenvervoer over de weg uitstootvrij traject te krijgen. Transport & Environment (T&E) zei dat de EU daarom volgend jaar al ambitieuze doelstellingen moet vaststellen voor laders voor elektrische trucks. De levering van deze laders zal een half miljoen elektrische trucks kunnen bedienen en ervoor zorgen dat 43% van de vrachtwagenritten in de EU tegen 2030 emissievrij zijn, zo blijkt uit de analyse. Steden en gemeenten zouden baat hebben bij schone en stille voertuigen die de bezorgingen en leveringen aan woningen en supermarkten verzorgen.

Investering valt mee

Uiteraard gaat dat gepaard met een forse investering. De 40.000 opladers in distributiecentra en openbare plaatsen vergen een investering van 28 miljard euro over 10 jaar. Dat is gemiddeld 2,8 miljard euro per jaar. Dat bedrag is vergeleken met de 100 miljard die de EU-landen jaarlijks uitgeven aan wegeninfrastructuur, niet zo heel groot.

Gebrek aan laadinfrastructuur belemmering voor transitie

Lucien Mathieu, vervoers- en e-mobiliteitsanalist bij T&E, zei: “Elektrische vrachtwagens zijn schoon, goedkoper in gebruik en nu al beschikbaar. Maar het gebrek aan een Europese oplaadstrategie en het ondermaats aanbod van Europese vrachtwagenfabrikanten houdt de markt tegen. De EU moet ambitieuze doelen stellen voor de uitrol van de infrastructuur en de Europese truckvloot emissievrij maken”.

Focus op elektrische en waterstoftrucks

T&E zei dat de herziening van de richtlijn inzake de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFID) volgend jaar alleen gericht zou moeten zijn op de infrastructuur voor elektriciteit en groene waterstof, zodat deze in overeenstemming is met de klimaatambities van de EU in het kader van de “Green Deal”.

Ook meer emissievrije voertuigen

Infrastructuur voor gasvrachtwagens, die tot vijf keer erger kunnen zijn voor luchtvervuiling dan diesel en de CO2-uitstoot niet terugdringen, moet bij wet worden uitgesloten en daarmee ook worden uitgesloten van EU-financiering. In 2022 moet de EU bij de herziening van de 2030-norm ook de vrachtwagenproducenten aansporen om de levering van emissievrije voertuigen te versnellen, met ambitieuzere doelstellingen voor de vermindering van de CO2-uitstoot.

Aanbod vergroten

Lucien Mathieu concludeerde: “Het vergroten van het aanbod van emissievrije vrachtwagens en het aanbieden van een laadinfrastructuur voor vrachtwagens opent de weg naar schone en stille leveringen in steden. Emissievrije voertuigen zullen de levenskwaliteit van miljoenen Europeanen verhogen met minder luchtvervuiling en geluidshinder.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven