Elektrische taxi's draadloos laden Oslo oplossing

Taxi’s in Oslo worden binnenkort draadloos opgeladen. Wordt draadloos laden dé oplossing voor alle EV’s?

In Oslo wordt het project ‘ElectriCity’ opgestart, met als doel het ontwikkelen van een infrastructuur voor het draadloos opladen van taxi’s. Het is de bedoeling dat de te ontwikkelen laadinfrastructuur overal ter wereld te gebruiken is.

Het moet het eerste hoogspanningsnetwerk voor draadloos oplaadbare elektrische taxi’s ter wereld worden. Doordat de te ontwikkelen laadinfrastructuur vrijwel overal ter wereld toepasbaar zal zijn, zal dit de wereldwijde acceptatie van elektrische auto’s bevorderen.

Acceptatie

Dit juichen wij uiteraard toe maar zijn ook van mening dat de mensen evengoed moeten accepteren dat elektrisch rijden veel voordelen heeft maar dat er met betrekking tot de actieradius en laden altijd wat compromissen nodig zullen zijn. Het is de komende jaren immers volstrekt onmogelijk om elektrische auto’s net zo snel op te laden als dat je normaal gesproken de tank volgooit. Als het grote publiek dat leert te accepteren, wordt er een hele grote stap in de acceptatie van de elektrische auto gezet.

Mogelijkheden te over

Maar natuurlijk zien wij ook wel in dat draadloos laden veel nadelen van elektrisch rijden op zou kunnen lossen. De mogelijkheden zijn immers bijna onbegrensd. Wat zou er ook mooier zijn dan dat er op ontelbaar veel plaatsen draadloze laadstations in de grond zijn geplaatst. Niet alleen op parkeerplaatsen, maar bijvoorbeeld ook bij verkeerslichten. p die manier kan een elektrische auto overal op de route wat stroom ‘oppikken’? Zou dat niet fantastisch zijn?

Deelnemers

Behalve de stad Oslo nemen ook autofabrikant Jaguar Land Rover, taxionderneming Cabonline/NorgesTaxi AS, laadpuntbeheerder Fortum Recharge en het Amerikaanse techbedrijf Momentum Dynamics deel aan dit project. Fortum Recharge verzorgt de installatie en elektrificatie van het project. Dit bedrijf onderkende bij de Oslose taxichauffeurs de behoefte om de accu van hun elektrische taxi op een efficiënter manier op te laden. Daarom riep het bedrijf de hulp in van Momentum Dynamics om de draadloze laadinfrastructuur te integreren. Vervolgens ging het project verder en besloot Jaguar Land Rover om 25 Jaguars I-PACE aan Cabonline te leveren. De elektrische SUV is geschikt gemaakt voor de draadloze oplaadtechnologie van Momentum Dynamic. Technici en ingenieurs van beide bedrijven zijn betrokken bij het testen van de technologie. Cabonline meldde zich voor het beheer van de taxivloot als onderdeel van Oslo’s ElectriCity-project.

Efficiënt laden

Taxi’s moeten 24/7 inzetbaar zijn en maken in de praktijk dan ook heel veel uren. Vanwege die inzetbaarheid is het belangrijk dat taxichauffeurs tijdens hun dienst geen uren aan de laadpaal moeten staan. Daarom zijn er bij een aantal taxistations laadplateaus van 50-75 kW geïnstalleerd. Hiermee kunnen de taxichauffeurs hun auto draadloos opladen terwijl ze in de wachtrij staan voor hun volgende rit. Het draadloze, ondergrondse systeem schakelt automatisch in en uit. Er zal er gemiddeld gedurende 6-8 minuten extra stroom per laadsessie worden geladen, met een maximum van 50 kW. Een taxi staat in de praktijk meerdere keren per dag in die wachtrij. Daar wordt hij dus iedere keer weer opgeladen en blijft hij steeds 24/7 inzetbaar.

Emissievrij (taxi)vervoer

Oslo wordt de eerste grote stad ter wereld met een netwerk van draadloos inductief werkende laadstations voor elektrische taxi’s. Op die manier wil Oslo het taxivervoer in de stad al tegen 2024 emissievrij maken. Maar Noorwegen wil nog veel verder gaan. De Noorse regering heeft bepaald dat alle nieuwe auto’s die vanaf 2025 in dat land worden verkocht, emissievrij dienen te zijn.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven