Chinese merken hebben steeds meer belangstelling voor Turkije. Sinds 2021 groeit de Turkse EV markt heel snel, gedreven door subsidies en door de lokale EV-maker Togg. In 2024 was het marktaandeel van EV’s 10.1%, een stijging van 51.7% ten opzichte van 2023. Dat kwam neer op 99.489 elektrische auto’s. Het marktaandeel van EV + hybride (HEV, PHEV, EREV) was in 2024 29.5%. In december 2024 was het EV-marktaandeel zelfs al 16%.
De Chinezen komen: tarieven – geen tarieven – toch tarieven
Chinese merken zijn de laatste jaren in rap tempo naar Turkije gekomen, aangetrokken door de boom en de subsidies. In korte tijd pakten de Chinese merken 10% van de EV markt in Turkije. Dat ging allemaal wat te snel voor het land. In juni 2024 kwam de Turkse regering daarom met een importtarief van 40% op Chinese auto’s. Turkije wilde met de maatregel de lokale industrie beschermen, de handelsbalans met China verbeteren en investeringen in Turkije ondersteunen. Daartoe lanceerde Turkije ook stimuleringsprogramma’s van $4.5 miljard voor accu-productie en $5 miljard voor EV-productie.
Maar China was not amused en instrueerde de autofabrikanten helemaal niet te investeren in Turkije. Daarop trok Turkije de tarieven grotendeels weer in, bovendien zei Turkije dat Chinese automakers die investeren in Turkije helemaal geen tarieven meer hoeven te betalen. China was echter niet tevreden en stapte naar de WTO. In januari van dit jaar kwam Turkije plotseling met een extra tarief op Chinese benzine- en hybride auto’s. Volgens Turkije zou dit extra tarief de verkoop van EV’s bevorderen.
BYD heeft ondertussen de beloofde uitzondering gekregen omdat het een fabriek in Turkije gaat bouwen. Dit is vergelijkbaar met de situatie in Indonesië. Ook Chery en MG zijn aan het onderhandelen met de Turkse regering voor een eigen deal. De fabrieken zijn bedoeld voor productie voor de lokale markt en voor export naar de EU via een achterdeurtje: de Customs Union tussen de EU en Turkije.
Türkish Automobile Initiative Group (TOGG)
Turkije heeft één eigen EV-producent, TOGG, die met steun van de staat is opgezet. Het project wordt ondersteund door een consortium van grote Turkse industriële bedrijven. Maar er zit ook een Chinees smaakje aan. De accu’s komen namelijk van Farasis Energy, een Chinese accumaker uit Guangzhou. Togg en Farasis hebben een joint venture opgericht, Siro, die in Turkije accu’s gaat maken voor Togg en voor andere automerken.
BYD
BYD verkoopt zes modellen in China: de Dolphin, de Atto 3, de Seal U EV, de Seal U DM-i, de Seal en de Han. BYD heeft 25 dealers in Turkije. De fabriek van BYD komt in de provincie Manisa in het westen van Turkije. De investering is $1 miljard dollar voor een capaciteit van 150.000 EV’s en PHEV’s per jaar. De productie moet in 2026 beginnen. BYD gaat ook een R&D center opzetten.
Chery
Chery verkoopt tot nu toe alleen benzinemodellen in Turkije onder de Chery en Omoda merken, maar wil in de toekomst wel EV’s gaan bouwen in Turkije. De onderhandelingen over de fabriek zouden in de eindfase zitten. Volgens nog onbevestigde berichten komt de fabriek in de provincie Samsun aan de Zwarte Zee.
DFSK
DFSK is tegenwoordig 100% in handen van Seres. In Turkije verkoopt het bedrijf een mix van benzine, PHEV, en elektrische auto’s en bedrijfswagens onder de DFSK en Fengon merknamen. De EV’s zijn de E-Porter en de E-Com 5. De enige PHEV is de Fengon E5 SUV. DFSK heeft 22 dealers in Turkije.
Hongqi
Hongqi is nog voorzichtig in Turkije. Het beroemde merk heeft slechts twee dealers en daar is alleen de E-HS9 SUV te vinden. Veel meer lijkt er niet te gebeuren bij Hongqi. Het laatste nieuws op de website dateert van september 2023.
Leapmotor
Leapmotor is in hoog tempo aan het uitbreiden in Europa, maar in Turkije levert het merk tot nu toe alleen de kleine T03. Dit jaar lanceert Leapmotor de C10 SUV, met EV- en EREV aandrijflijnen. Leapmotor heeft 13 dealers in Turkije.
SAIC
SAIC verkoopt auto’s onder de MG- en Maxus merknamen. MG heeft een breed gamma aan modellen bij de Turkse dealer staan. Het is een mix van benzine, PHEV en EV. De EV’s zijn de MG4, de ZS EV en de Marvel R. De enige PHEV is de HS PHEV. MG maakt serieus werk van zijn lokale marketing, met Turkse modellen en gericht op een jong publiek. MG heeft 35 dealers in Turkije, de meeste van alle Chinese merken. Maxus levert vier elektrische bedrijfswagens in Turkije: de eDeliver 3, de gloednieuwe eDeliver 5, de eDeliver 7 (gemaakt door Naveco) en de eDeliver 9. Maxus heeft 17 dealers. SAIC onderhandelt met Turkse partijen over een lokale fabriek, maar de plannen zijn nog weinig concreet.
Skywell
Skywell, een merk van Skyworth, is ondertussen een bekende Chinese exporteur. Het merk heeft 15 dealers in Turkije. Maar Skywell verkoopt slechts één model, de volledig elektrische ET5 LR SUV. Skyworth heeft ook plannen om bedrijfswagens en een kleinere SUV naar Turkije te brengen.
Voyah
Voyah is in veel landen actief maar met de verkopen wil het niet echt vlotten. In midden 2024 zei het merk dat het de Free SUV, de Passion sedan en de Dream MPV in Turkije zou gaan verkopen. Maar het is er nog niet van gekomen en de website van Voyah is leeg.
Conclusies
Ondanks het zwalkende beleid van de Turkse regering komen Chinese automakers in hoog tempo naar Turkije toe, aangetrokken door de grote lokale markt, de subsidies, de stimuleringsfondsen en de mogelijkheid om te exporteren naar de EU. Het is echter onzeker of dat achterdeurtje open blijft want de EU heeft het trucje door. Maar zelfs dan zullen Chinese EV makers vermoedelijk in Turkije blijven met een focus op de lokale markt en exportlanden in de directe omgeving.