De overbelasting van het elektriciteitsnet in Nederland wordt langzaamaan een steeds groter probleem. Denk daarbij bijvoorbeeld aan nieuwe bedrijven die geen, of een beperkte stroomaansluiting kunnen krijgen. Of zelfs nieuwbouwhuizen die aangesloten kunnen worden op het net.
Nu de verkoop van elektrische auto’s steeds meer in de lift zit, brengt dit eveneens een extra belasting van het stroomnet met zich mee. Met name omdat de vraag naar snelladers hiermee ook groeit. Deze snelladers vragen echter een behoorlijk capaciteit, waardoor plaatsing van een nieuwe installatie niet altijd mogelijk is. Tango heeft hiervoor nu een oplossing gevonden.
Batterij voor je batterij
Tango, bekend van de tankstations, heeft ook een uitgebreid netwerk van snelladers. Soms onder de naam Tango, maar bijvoorbeeld ook onder de naam van het moederbedrijf Q8. Zij liepen dus ook tegen het probleem aan dat het niet altijd meer mogelijk is om een aansluiting te krijgen voor snellader. Hierdoor is het bedrijf de samenwerking aangegaan met het Duitse ADS-TEC Energy. Dit Duitse bedrijf heeft namelijk een zeer compacte batterij ontwikkeld en in samenwerking met Tango in een snellader geplaatst. De batterij dient dan als buffer, om zo het stroomnet niet onnodig te belasten. In de praktijk claimt Tango hiermee tot 320 kW te kunnen snelladen.
Verspreid over België en Nederland
Op dit moment heeft Tango al vijf van zulke snelladers geplaatst, verspreid over Nederland en België. Deze zijn te vinden in Brunssum, Elsloo, Maassluis, Vaassen en het Belgische Wommelgem. Tegen het einde van dit jaar moeten er nog eens zeven snelladers bij tankstations extra geplaatst worden, verspreid over beide landen.
Geert De Mil, Manager Fast Charging Technology, Systems and Insights:
“Dit opent de deur naar snellaadstations op veel meer plekken. De installatie is vaak een grote uitdaging. Op veel plaatsen in onze regio is de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk beperkt en was een snellaadstation tot nu toe niet mogelijk. We zijn daarom op zoek gegaan naar een oplossing waarbij we minder afhankelijk zijn van het lokale stroomnetwerk. Zo kunnen we ook op locaties met een beperkt stroomnet snellaadstations plaatsen, zonder dure investeringen in netverzwaring of een transformatorcabine.”