Swindon lanceert elektrische ‘crate’ motor

Swindon Powertrain 'crate' motor elektrisch

Heb je plannen om zelf een auto te elektrificeren? Dan behoor jij tot degenen waarvoor het Britse bedrijf Swindon Powertrain deze elektrische ‘crate’ motor heeft ontwikkeld. Deze 80 kW-motor is namelijk speciaal bedoeld voor de ombouw van elektrische voertuigen.

Raphaël Caillé, directeur van Swindon Powertrain, vertelde het volgende aan het tijdschrift Autocar: “We zijn twee jaar geleden echt met het ontwerp begonnen. We zagen een kans op de markt: als je een autofabrikant bent en je wilt 10.000 of 100.000 elektrische voertuigen per jaar maken, zijn er genoeg leveranciers om mee te praten. Als je een elektrisch voertuig wilt maken en je kijkt naar een dozijn, honderd of zelfs duizend per jaar, dan was er tot nu toe geen enkele marktpartij om mee te praten”. Swindon zegt dat ze de motor hebben ontwikkeld omdat ze zagen dat zowel de enthousiaste doe-het-zelfmonteurs als de niche-OEM’s niet werden bediend door traditionele leveranciers. Zij moesten vaak hun toevlucht nemen tot de onderdelen van afgedankte elektrische auto’s.

Elektromotor voor iets meer dan 7 mille

De prijzen beginnen bij £6,400 (ruim 7.000 euro) voor de 80kW motor, te vermeerderen met de BTW. Swindon kan ook een transmissie en een differentieel leveren, alsmede verschillende opties voor koeling, omvormers en dergelijke. De motor weegt iets minder dan 50 kg en kan maximaal 10.500 toeren draaien. Hij is direct uit de krat klaar voor installatie. Swindon Powertrain denkt dat de motor vooral geschikt is voor het elektrificeren van sportwagens, terreinwagens, klassieke auto’s, kleine bedrijfsvoertuigen en recreatieve voertuigen zoals golfbuggy’s. De aandrijflijn is flexibel inzetbaar door verschillende installatiepunten en twee omvormeropties.

Leveringen in augustus

De leveringen aan de eerste klanten beginnen in augustus 2020. “Het is nu gemakkelijker dan ooit om een auto, vrachtwagen of zelfs quad om te bouwen tot een elektrische fiets”, zegt Raphaël Caillé. “Het is een nieuw, goed ontworpen systeem met een jarenlange garantie. Met leveringen die in augustus beginnen, zou dit wel eens het ideale moment kunnen zijn om een project te plannen.” Het bedrijf heeft de aandrijflijn ontwikkeld in samenwerking met elektromotorfabrikant iNetic en ingenieursbureau Code. De financiering kwam van het Niche Vehicle Network, een organisatie die meer dan 900 van de kleinste autoproductie- en engineeringbedrijven in Groot-Brittannië ondersteunt.

Steeds verder gediversifieerd

Swindon is van oudsher ontwerper en fabrikant van weg- en racemotoren en -onderdelen. In de jaren ’70 begon het bedrijf met het onderhoud van Formule 1 motoren en breidde het snel uit in andere takken van de autosport, waaronder rally- en toerwagens. Vanaf 2010 heeft het Britse bedrijf zich gediversifieerd naar de ondersteuning van de ontwikkeling van nieuwe aandrijflijnen voor wegvoertuigen, waaronder alternatieve aandrijflijnen en elektrificatie met faciliteiten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In 2018 werd verder gediversifieerd om de lifestyle Swind-divisie voor consumentenproducten te creëren en lanceerde het ook een hyperelektrische fiets, de Swind EB-01 en de E-Classic, een volledig ontworpen en geëlektrificeerde Mini.

Vorig artikelSixt lanceert deelautodienst met elektrische auto’s
Volgend artikelSubsidie voor koop of lease elektrische auto gaat definitief door!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in