Svolt gaat accu’s in het Duitse Saarland bouwen

sVolt accufabriek Saarland Duitsland

Er is van diverse kanten gepleit voor het opzetten van een Europese accuproductie. Die gaat er ook wel komen, maar de vraag is of die de Aziatische hegemonie wel kan doorbreken. Die Aziatische accuproducenten, zoals Svolt, gaan namelijk ook accufabrieken in Europa bouwen.

Zo gaat at uit Svolt kondigde de Europese accufabriek al aan op de IAA 2019. Die plannen worden nu dus concreet. Men heeft gekozen voor het Duitse Saarland, waar het Chinese bedrijf tot wel twee miljard euro in de fabriek investeert, waarmee men zo’n 2000 banen zal creëren. Men plant een capaciteit voor accu’s en accupakketten voor 300.000 à 500.000 elektrische auto’s per jaar. De opdrachtgever voor beide projecten is Strukturholding Saar GmbH. De Duitse staat en de federale overheid zullen een garantie voor de projecten bieden.

Twee locaties in Saarland

Tijdens de online persconferentie maakte Svolt ook duidelijk waar de fabriek komt. Eigenlijk zijn het twee fabrieken, namelijk een fabriek waar de accucellen worden gemaakt en een fabriek voor het samenstellen van de accupakketten. De accucellen gaat Svolt in Überherrn produceren, deze nieuw te bouwen fabriek op een terrein van 840.000 m² krijgt een capaciteit van 24 GWh per jaar. Die capaciteit wordt in fasen van ieder 6 GWh opgebouwd. De accupakketten zullen worden geassembleerd in een bestaand fabrieksgebouw in het nabijgelegen Heusweiler.

sVolt accucel productie fabriek Überherrn

Productie start in 2022

Je zou zeggen dat je eerst accucellen moet hebben voordat je ze tot accupakketten kunt assembleren maar het gereedkomen van de fabrieken gaat net andersom. De bouwwerkzaamheden beginnen volgens de planning in het voorjaar van 2021. De assemblagefabriek wordt in 2022 volledig in gebruik genomen, de accucellenfabriek in 2023. Maar men verwacht de eerste accucellen evengoed al in 2022 te kunnen produceren. De locatie zijn waarschijnlijk vooral gekozen vanwege de directe ligging aan de grens met Frankrijk.

Svolt

Svolt is een spin-off van de Chinese autofabrikant Great Wall Motors. Het bedrijf is gevestigd in de Chinese provincie Jiangsu, ongeveer 200 kilometer van Shanghai. Svolt is sinds 2018 onafhankelijk van Great Wall Motors en produceert lithium-ionaccu’s en accusystemen voor elektrische auto’s en andere vormen van energieopslag.

Kobaltvrije accu’s

Het bedrijf gaat er prat op dat het de eerste fabrikant ter wereld was die nikkelrijke, kobaltvrije accucellen tot een productierijp product kon ontwikkelen. De eerste kobaltvrije accucellen zijn volgens Svolt in 2021 beschikbaar. Svolt belooft dat elektrische auto’s met deze cellen een actieradius van bijna 900 kilometer zullen halen. De accucellen zijn naar verwachting 5 tot 15 procent goedkoper dan conventionele lithium-ionaccu’s en hebben naar verwachting een levensduur van 15 jaar.

Svolt assemblage productie accupakketten fabriek Heusweiler Duitsland

Vorig artikelSeres 3 komt volgende maand naar Europa
Volgend artikelDe Mini Vision Urbanaut lijkt meer op rijdende huiskamer dan op een auto

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in