Superior Continuous Torque-elektromotor moet de verbrandingsmotor definitief doen vergeten

Mahle Superior Continuous Torque-elektromotor

De verbrandingsmotor, al jaren de standaard in auto’s, heeft zijn beste tijd gehad. Fabrikant Mahle wil dat proces nog eens versnellen. Het bedrijf komt met de ‘Superior Continuous Torque’-elektromotor. Met zo’n naam trek je natuurlijk de aandacht, en de verwachtingen voor deze torque-elektromotor zijn dan ook hooggespannen.

Rijden als met een verbrandingsmotor

Mahle heeft zichzelf als doel gesteld, om een elektromotor te ontwikkelen die op dezelfde manier rijdt als een verbrandingsmotor. Waar de prestaties van andere elektromotoren teruglopen als ze te warm worden, kan de Superior Continuous Torque-elektromotor wel tegen een stootje. Mahle heeft een nieuw koelconcept bedacht waardoor deze motor ook bij hogere temperaturen optimaal functioneert. Daarnaast is de torque-elektromotor kleiner, lichter en efficiënter dan die van de concurrentie. Ook belangrijk: de motor wordt gebouwd zónder het gebruik van zeldzame aardmetalen.

Elektrisch rijden als norm

Met de nieuwe elektromotor wil Mahle het elektrisch rijden met allerlei voertuigen verbeteren. Zo is de motor geschikt voor motorfietsen, auto’s, bedrijfswagens, bouwmachines en zelfs tractoren. Mahle wil met de nieuwe motor dus een totaalleverancier op het gebied van elektrische aandrijvingen zijn.

Bijzonder aan de ‘Superior Continuous’-motor is het ‘continuous’-gedeelte. Het zorgt ervoor dat de motor voor dagelijks gebruik geschikt is. Dat puzzelstukje is wat nog ontbrak, zegt Martin Berger, Head of Group Research and Advance Development bij Mahle.

De motor is zo ontworpen dat deze efficiënt en slijtagevrij kan werken. De Super Continuous Torque-elektromotor werkt standaard met Neodymium-magneten. Mahle werkt ook aan een variant zonder die magneten. Die neemt dan wel iets meer ruimte in beslag.

Mahle Superior Continuous Torque-elektromotor

Continuous output

De Superior Continuous Torque-elektromotor moet een continue vermogen van 90 procent van zijn piekvermogen kunnen leveren. Daarvoor gebruikt Mahle een geïntegreerd oliekoelsysteem. De gegenereerde afvalwarmte kan worden gebruikt in het totale systeem van het voertuig, bijvoorbeeld om het accupakket te verwarmen. Dankzij het compacte ontwerp maakt de fabrikant minder materiaalkosten en profiteert het van gewichtsvoordelen. Dat werkt weer door in de kostprijs.

Efficiënt en slijtagevrij

Mahle koos bij het ontwerp voor een permanent bekrachtigde motor. Dat type motor maakt een zeer compact ontwerp mogelijk, waardoor er geen energie naar de rotor hoeft te worden overgedragen als bekrachtigingsstroom. Daar komt bij dat de motor licht is en daarmee het laadvermogen in bedrijfsvoertuigen en het bereik in motorfietsen en personenauto’s vergroot.

Vorig artikelIAA Transportation 2022 in het teken van elektrificatie, waterstof en last mile
Volgend artikelStartup Green Caravan komt met laadhub op zonne-energie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in