subsidie elektrische auto particulieren koop lease nieuw gebruikt

Subsidie voor koop of lease elektrische auto gaat definitief door!

In de Staatscourant is zojuist bekendgemaakt dat de subsidieregeling voor de aanschaf van particulieren definitief doorgaat. Particulieren krijgen een subsidie van 4000 euro bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto en 2000 euro voor de aanschaf van een gebruikte elektrische auto.

Koop of lease, nieuw of gebruikt, het maakt niet uit

De subsidieregeling, die per 1 juli van kracht is, geldt zoals verwacht ook voor particulieren een elektrische auto willen gaan rijden door middel van private lease. Dat mag een nieuwe of gebruikte auto zijn. Het maakt dus niet uit of je least of koopt, en of hem om een nieuwe of tweedehands EV gaat. Onderstaand vertellen we je de hoofdlijnen. Alle in’s en out’s – ook over de subsidiemogelijkheden voor ondernemers – publiceren we binnenkort uitgebreid in een apart dossier.

Hoogte subsidie wordt afgebouwd

Door middel van deze subsidieregeling wil de overheid de aanschaf en lease van volledig elektrische personenauto’s in de kleinere en compacte middenklasse door particulieren stimuleren. De regeling geldt voor de komende vijf jaar, waarbij nog niet alles vaststaat. Wat wel duidelijk is, is dat de hoogte van de subsidie in het geval van nieuwe auto’s geleidelijk wordt afgebouwd. De € 4.000 geldt voor 2020 en 2021. In 2022 wordt er € 3.700 subsidie verstrekt. Een jaar later is de subsidie € 3.350, in 2024 krijg je € 2.950 euro. In het laatste jaar dat de aankoopsubsidie van kracht is, bedraagt de subsidie € 2.550. Opvallend is dat de subsidie voor gebruikte elektrische auto’s gedurende de looptijd van de regeling wel op € 2.000 gehandhaafd wordt. De datum waarop de koop- of leaseovereenkomst is ondertekend, is bepalend voor de hoogte van de subsidie.

Bijtijds aanvragen

De subsidie wordt verstrekt op volgorde van aanvraag. De regeling is per 1 juli van kracht, vanaf dat moment kun je de subsidie aanvragen. Maar dat kan ook voor auto’s die tussen nu en 1 juli worden gekocht of geleased. Dat aanvragen doe je op de website van RVO, via deze link. Doe dat bijtijds want de overheid kan er 13 weken over doen om te beslissen of de subsidie wordt toegekend. Je kunt ook ná aankoop subsidie aanvragen, maar je aanvraag moet dan wel binnen 60 dagen na de datum waarop de koop/leaseovereenkomst is ondertekend, zjn ingediend.

Subsidiepotje is niet onbeperkt

De overheid heeft voor de komende jaren al de grootte van het subsidiepotje bepaald. Voor dit jaar is er 10 miljoen beschikbaar voor de aanschaf of lease van nieuwe elektrische personenauto’s en € 7,2 miljoen euro voor gebruikte elektrische personenauto’s. Volgend jaar is er € 14,4 miljoen respectievelijk 13,5 miljoen euro beschikbaar. De subsidieplafonds voor de jaren erna wordt later vastgesteld.

Voorwaarden

De voorwaarden zijn niet verrassend en liggen in lijn met wat eerder is gepubliceerd. Kort samengevat:

  • Het gaat om een volledig elektrische personenauto (BEV) met een actieradius van minimaal 120 km.
  • De koop/leaseovereenkomst is niet eerder gesloten dan op de datum van publicatie van deze regeling. Je kunt dus géén subsidie aanvragen voor een elektrische auto die je vóór 4 juni 2020 09.00 uur hebt gekocht of geleased.
  • De catalogusprijs van de elektrische personenauto is minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000 op de datum van ondertekening van de koopovereenkomst.
  • Een gebruikte elektrische auto dient te zijn gekocht of geleased bij een erkend autobedrijf.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven