Subaru Trailseeker: tweede EV, maar misschien wel de eerste serieuze poging

Subaru Trailseeker EV teaser

De Subaru Solterra kwam laat, laadde aanvankelijk ook traag en bleef steken in de marge. Dat was de harde realiteit voor Subaru’s eerste volledig elektrische model, dat in samenwerking met Toyota op de markt werd gebracht. De ontvangst in Europa was lauw, zeker bij fleetowners en zakelijke leasemaatschappijen. Maar ook particulieren lieten ‘m links liggen.

Ergens verdient de Subaru Solterra meer, maar zo gaat het nu eenmaal. Ook zijn zustermodel, de Toyota bZ4x is geen bijster succes. Nu staat de Subaru Trailseeker klaar als tweede EV van het Japanse merk. En hoewel ook dit model leunt op techniek van Toyota, zijn de uitgangspunten duidelijk anders. De Trailseeker lijkt kleiner, lichter, en vooral praktischer. Niet bedoeld als emissievrije variant van een bestaande Subaru, maar een cross-over die vanaf het begin als elektrisch model is gepositioneerd – met de Europese markt in het vizier.

Wat krijgt de gebruiker terug voor het gedeelde platform?

Hoewel Subaru zelf nog weinig details heeft gedeeld, zijn de contouren van de Trailseeker goed af te leiden uit het verwantschap met de nieuwe elektrische Toyota C-HR+. Beide modellen worden waarschijnlijk gebouwd op een aangepaste versie van Toyota’s e-TNGA-platform. Verwacht wordt:

  • Een accupakket van circa 66–72 kWh
  • Een actieradius tot 480 km (WLTP)
  • DC-laadvermogen tot 150 kW
  • Beschikbaarheid van dual-motor AWD

Met een auto in dit formaat richt Subaru zich nu op het bijzonder snel groeiende segment van compacte elektrische SUV’s. Een logische keuze, zowel qua kosten als qua vraag.

Wat is er nog ‘typisch Subaru’ aan deze auto?

Dat roept nog wel de vraag op: wat is er nog ‘typisch Subaru’ aan de Trailseeker? De boxermotor is verdwenen, uiteraard. De daaraan gekoppelde symmetrische vierwielaandrijving is vervangen door een standaard e-AWD-systeem en het onderstel is ook Toyota-werk.

Wie Subaru kent van z’n avontuurlijke modellen, ruige terreinwagens en eigenzinnige keuzes, zal zich hier even achter het oor krabben. Al moeten we niet vergeten dat Subaru ook bij de auto’s met verbrandingsmotor leentjebuur bij Toyota speelde. Zo is de basis van de Legacy gelijk aan die van de Avensis.

Dit is dus een strategie die het Japanse merk al langer hanteert. Subaru is maar klein en kan zich geen zelfstandig EV-platform veroorloven. Samenwerking is noodzakelijk, schaalvoordeel essentieel. De Trailseeker laat zien dat Subaru bereid is om concessies te doen aan z’n technische identiteit, zolang de productkwaliteit en het gebruiksgemak gewaarborgd blijven.

Of dat werkt, zal afhangen van hoe goed deze auto daadwerkelijk presteert in de praktijk – en of de Europese koper zich kan vinden in een Subaru die vooral functioneel is, en minder uitgesproken.

De juiste auto op het juiste moment?

In Europa groeit de vraag naar compacte elektrische SUV’s razendsnel. Modellen als de Volvo EX30, Skoda Elroq en Kia EV3 zetten de toon in dit segment. Binnen die context hoeft Subaru de concurrentie niet per se te overstemmen. De Trailseeker moet vooral degelijk zijn, concurrerend qua prijs, en snel kunnen laden.

Met de juiste positionering – particulier en misschien ook wel zakelijk – zou Subaru zomaar weer voet aan de grond kunnen krijgen. Zeker als de Trailseeker niet dezelfde missers heeft als de Solterra, en wél inspeelt op wat Europese EV-rijders nodig hebben. Laten we ook niet vergeten dat er buiten Nederland nog een markt is waar Subaru dankzij zijn stoere 4×4-modellen een grotere klantengroep heeft.

Een bescheiden, maar realistische tweede kans

De Trailseeker belooft zeker geen revolutie, maar biedt wél perspectief voor het Japanse merk. Subaru zet in op bewezen techniek, bekende samenwerking en een breed toepasbaar segment. Daarmee lijkt het merk vooral één ding te willen: geen fouten meer maken.

En dat is verstandig. Want in een markt die steeds volwassener wordt, is betrouwbaarheid belangrijker dan bravoure. Als de Trailseeker doet wat hij belooft – zonder fratsen, maar met duidelijke meerwaarde – dan is dit geen stoere belofte, maar een realistisch plan voor een tweede kans.

Maar we spreken tot nu toe wel aardig voor onze beurt. We hebben niets meer dan een teaser en wat redelijk vage verklaringen van Subaru. Gezien de eerdere samenwerking tussen Subaru en Toyota valt een en ander echter al heel goed in te schatten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in