Toyota maakt voor de Europese markt al een aantal jaren gebruik van de bestelwagens van het Stellantis concern. Deze worden door Toyota onder de eigen merknaam verkocht. Beide autofabrikanten kondigen nu ook een grotere bestelwagen van Toyota aan, die ook in een elektrische versie zal worden aangeboden.
Stellantis bestelwagens met Toyota-label
Toyota past de lichte bedrijfswagens die het van Stellantis betrekt enigszins aan, voorziet ze tevens van een Toyota label en biedt ze als een Toyota-bestelwagen aan. Tot nu toe waren het vooral de wat kleinere bestelwagens van Stellantis, die Toyota onder eigen merknaam aanbiedt, namelijk de Proace en Proace Verso. Maar Stellantis en Toyota kondigen aan dat ze hun partnerschap op het gebied van lichte bedrijfswagens gaan uitbreiden. Ze gaan samen een nieuwe grote bestelwagen voor de Europese markt ontwikkelen. Deze bestelwagen zou medio 2024 op de markt moeten komen, zowel met verbrandingsmotoren als in een volledig elektrische versie.
Overeenkomst moet leiderschap versterken
“We zijn verheugd dit succesvolle partnerschap uit te breiden met de lancering van een nieuwe grote bestelwagen,” zegt Carlos Tavares, CEO van Stellantis: “Met deze derde succesvolle overeenkomst bewijst Stellantis verder zijn expertise in het bedrijfswagensegment en in het ontwikkelen van batterij-elektrische technologie die gebouwd is om een volledig gamma van behoeften te ondersteunen. Deze overeenkomst versterkt ons leiderschap in de EU30 voor lichte bedrijfsvoertuigen en voertuigen met lage emissies en brengt ons een stap dichter bij het realiseren van onze Dare Forward 2030-doelstelling om de onbetwiste wereldwijde leider te worden op het gebied van lichte bedrijfsvoertuigen, in termen van technologie, productie, marktaandeel en winstgevendheid.”
Mobiliteitsoplossing voor alle segmenten
Matt Harrison, President en CEO van Toyota Motor Europe. “Het is een belangrijke aanvulling en vervolledigt ons aanbod van lichte bedrijfsvoertuigen voor de Europese klanten van Toyota. De nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen zullen, samen met de Hilux pick-up, Proace en Proace City, een belangrijke bijdrage leveren aan Toyota’s groeidoelstellingen voor het hele gamma lichte bedrijfsvoertuigen, waardoor Toyota een mobiliteitsoplossing kan bieden voor alle segmenten van de lichte bedrijfsvoertuigenmarkt.”
Nieuwe generatie Ducato?
Het wordt niet alleen de eerste grotere bestelwagen die Toyota in Europa aan zal bieden. Stellantis heeft al een bestelwagen in dit formaat, namelijk de bekende Fiat Ducato (en zustermodellen van Peugeot, Citroën en Opel). Dat zou er dus op duiden dat Stellantis plannen heeft om een nieuwe versie van de Fiat Ducato te gaan ontwikkelen. Dat wordt ook hoog tijd. De huidige Ducato dateert – ondanks een update in 2014 – in feite nog steeds uit 2006.
Hoewel men niet officieel verklaart dat dit de opvolger van de Ducato wordt, bevestigt men wel dat Stellantis de ontwikkeling van de nieuwe bestelwagen op zich zal nemen. Deze moet in 2024 op de markt komen en is dan afkomstig uit de Stellantis-fabrieken in Gliwice (Polen) en Atessa (Italië).
Ook niet officieel bevestigd maar het kan bijna niet anders dan dat Stellantis voor de nieuwe bestelwagen het nieuwe STLA Frame-platform zal gebruiken. Dit elektrische platform met ladderframe is volgens Stellantis immers speciaal voor grote SUV’s, pick-ups en bedrijfsvoertuigen ontwikkeld.
Ook met brandstofcellen
Op een VOY-evenement bevestigde Stellantis bovendien dat het tegen 2024 brandstofceltechnologie in zijn grote bestelwagens in wil voeren. Ook Toyota maakt melding van een soortgelijk project. Stellantis wil eerst de ‘medium’ bestelwagens zoals de Opel Vivaro en soortgelijken met brandstofcellen aan gaan bieden. Maar later zal men ook de grotere bestelwagens – de Ducato en zustervoertuigen dus – met brandstofcellen aan gaan bieden.
De Vivaro-e HYDROGEN moet een actieradius van meer dan 400 kilometer (WLTP) bieden. Daardoor is de brandstofceltechnologie interessant voor koeriers voor de lange afstanden en voor campers. Bij de campers heeft Stellantis-dochter Fiat met de Ducato een enorm groot aandeel. Dat is overigens tanende omdat de Ducato slechts mondjesmaat leverbaar lijkt te zijn, wat verre van handig is in een markt die explosief groeit.
Toyota heeft op zijn beurt onlangs een principe-overeenkomst getekend met het detailhandelsconcern Aeon Tohoku alsmede de Japanse steden Futaba en Namie. De overeenkomst betreft het ontwikkelen van ’s werelds eerste brandstofcelvoertuig voor mobiel winkelen. Op die manier wil men de wederopbouw bevorderen in regio’s die getroffen zijn door de gevolgen van de tsunami en de kernramp van 2011. Ook moet het project bijdragen tot regionale duurzaamheid en de ontwikkeling van een CO2-neutrale samenleving.
In hoeverre Stellantis en Toyota samenwerken aan die brandstofceltechnologie, is niet helemaal duidelijk. Toyota heeft de technologie getuige de Mirai en diverse grotere bedrijfswagens al in huis, terwijl Stellantis in Rüsselsheim een eigen ‘Competence Centre for Hydrogen and Fuel Cells’ heeft. Witgoedfabrikant Miele heeft overigens al aangegeven dat men voor de servicedienst gebruik wil gaan maken van de Vivaro-e HYDROGEN.