Spark Alliance: vier grote snellaadnetwerken koppelen hun systemen

Fastned, Ionity, Electra en Atlante koppelen hun snellaadnetwerken via de nieuwe Spark Alliance.

Fastned, Ionity, Electra en Atlante koppelen hun snellaadnetwerken via de nieuwe Spark Alliance. EV-rijders kunnen straks met hun vertrouwde app én abonnementsvoordeel ook laden bij de andere drie aanbieders. Hoewel ze hiermee in feite vooroplopen op de komende AFIR-wetgeving, bieden ze ook wat extra. Ze maken snelladen onderweg namelijk ook voordeliger.

Interoperabiliteit zonder extra stappen

De Spark Alliance gaat verder dan traditionele roaming. Waar gebruikers nu vaak moeten wisselen van app of laadpas per aanbieder, worden de laadsessies binnen de alliantie rechtstreeks afgehandeld. De prijs die je in je app ziet, is de prijs die je betaalt – ongeacht of je bij Fastned, Ionity, Electra of Atlante staat.

Volgens de initiatiefnemers telt de alliantie bij de start al 1.700 stations met meer dan 11.000 laadpunten, verspreid over 25 Europese landen. Alle aangesloten laders leveren 100% hernieuwbare stroom.

Voordeligere routeplanning en tarieven

De samenwerking geldt niet alleen voor het starten en betalen van laadsessies. In de apps van de vier aanbieders zullen voortaan ook de laadstations van de andere leden zichtbaar worden, inclusief actuele bezetting en laadsnelheid. Daarmee ontstaat één overzichtelijk netwerk, met een nog betere dekking voor langere ritten.

Belangrijk voor veelrijders: wie gebruikmaakt van een voordelig laadabonnement – bijvoorbeeld bij Ionity of Fastned – kan dat tarief straks ook gebruiken bij de andere drie netwerken. Dat maakt routeplanning niet alleen makkelijker, maar ook qua prijs veel interessanter. Vooral bij snelladen kan het verschil flink oplopen.

Fastned, Ionity, Electra en Atlante koppelen hun snellaadnetwerken via de nieuwe Spark Alliance.

Vooruitlopen op de AFIR-wetgeving, mét een extra voordeel

De aankondiging valt op doordat ze vooruitloopt op de Europese AFIR-wetgeving, die vanaf eind 2025 uniforme betaaltoegang bij nieuwe publieke laadpunten verplicht stelt. Nieuw te realiseren laadpunten moeten dan voor iedereen toegankelijk zijn, zonder abonnementsverplichting, en met directe betaalmogelijkheden zoals bankpas of QR-code. Ook moeten tarieven vooraf duidelijk worden gecommuniceerd.

Abonnementsvoordeel blijft behouden

Wat AFIR níet regelt, is een uniforme betaalmogelijkheid bij bestaande laadpunten. En ook dat je het voordeel van je abonnement bij de ene aanbieder ook bij andere netwerken krijgt. Dat doet de Spark Alliance wél: wie een voordeliger abonnementstarief heeft bij bijvoorbeeld Fastned of Ionity, kan dat straks ook gebruiken bij de andere aanbieders van Spark Alliance. Daarmee zet de alliantie dus een extra stap op het gebied van prijsvoordeel.

Op die manier is de Spark Alliance ook een Europees antwoord op de buitenlandse netwerken zoals Tesla Superchargers en NIO Power. Door interoperabiliteit, dekking en tariefvoordeel te combineren, positioneert Spark zich als een merkneutrale en toegankelijke laadinfrastructuur voor alle EV-rijders in Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in