Spanning in de auto-industrie. Column Werner Budding

En weer viel daar gister een welluidend persbericht met als onderwerp een naderende elektrische auto door de digitale brievenbus (redactie@e-drivers.com) van dit e-mobility platform. Ditmaal was het Volkswagen dat aankondigde ‘meters te maken met de ID’. Uiteraard werd het bericht bewust geheimzinnig gelardeerd met beelden van een stevig gecamoufleerde auto, klaarblijkelijk een ID Neo. Het enige nieuwsfeit overigens dat ik in het persbericht kon vinden, was de bekendmaking dat de ID, als ‘ie in 2020 in Nederland op straat komt, een draaicirkel heeft van tien meter. Goed, dat weten we dan.

Dit weinig zeggende persbericht van Volkswagen staat natuurlijk niet op zichzelf. De één na de andere autofabrikant roeptoetert grootse plannen met elektrische auto’s. En dan zijn het juist de merken die nog weinig naam hebben met een dergelijke vorm van mobiliteit, die om het hardst de toekomstplannen op dit gebied wereldkundig maken. Als je tenslotte iets niet hebt, kun je maar beter hard schreeuwen dat je het wel krijgt. Zo maakte Mercedes afgelopen zomer bekend dat het komende zomer de EQC gaat leveren. Waarna BMW, werkelijk enkele uren later, een persbericht naar buiten slingerde met als onderwerp de komst van de iX3. Wanneer deze auto op de markt verschijnt? Ergens in 2020.

Het ‘lawaai maken’ inzake naderende EV’s heeft veel meer te maken met de aangescherpte Europese normen

Als je de marketing-buitelingen van deze autofabrikanten vanuit Nederlands perspectief beschouwd, zou je wellicht denken dat BMW, Audi, Volkswagen en Mercedes vooral hard reageren op het succes dat Tesla heeft en het nieuwe succes dat Jaguar daaraan toevoegt. Dat is echter geen pan-Europees succes, want zoveel verkopen Tesla en Jaguar (met de i-Pace) niet buiten Nederland, behalve dan in Noorwegen. Het ‘lawaai maken’ inzake naderende EV’s heeft veel meer te maken met de aangescherpte Europese normen; vanaf 2021 mogen nieuwe auto’s gemiddeld niet meer dan 95 gram C02 uitstoten. En dus hebben fabrikanten vanaf dat moment keihard elektrische auto’s nodig om de gemiddelde C02-uitstoot van het gamma omlaag te krijgen. De boetes die ‘Europa’ aan automerken gaat opleggen bij het niet behalen van de eisen, doen meer financiële pijn dan het verlies dat de fabrikanten in beginsel zullen lijden aan de productie van de EV’s. En om dat verlies toch enigszins te beperken, sorteren de producenten nu voor, door veel aankondigingen te doen. De markt opwarmen dus. Om vervolgens het vuurtje de komende tijd verder aan te wakkeren. Binnen nu en twee weken volgt er ongetwijfeld een nieuw persbericht van Volkswagen, met de ID als onderwerp. Zou wel aardig zijn als er dan een bevestiging bij zit dat de ID daadwerkelijk met drie formaat batterijen beschikbaar komt en een DC-snellaad mogelijkheid, zoals het gerucht gaat.

Werner Budding

Heb je een vraag aan Werner Budding? Stel ‘m HIER.

2 Comments

 • Jeff| 05/01/2019 bij 11:09

  Jullie lopen wel wat last met het nieuws jongens. Zijn geen geruchten meer.
  Zijn al test drives geweest in SA. Wordt een achterwiel aangedreven Wagen.

 • To| 30/12/2018 bij 11:11

  Er is al bevestigd door een VW engineer dat de ID neo met 125kw kan opladen in de video met fully charged.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven