donderdag, 18 juli, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsSpaanse startup Lupa komt met betaalbare elektrische hatchback

  Spaanse startup Lupa komt met betaalbare elektrische hatchback

  De transitie naar elektrische mobiliteit brengt gelukkig ook de komst van een aantal startups met zich mee. En dat gaat soms bijzonder succesvol, zoals bij Tesla. De Spaanse startup Lupa wil de markt op een andere manier veroveren, namelijk met een compacte en heel betaalbare elektrische auto.

  Het in Barcelona gevestigde bedrijf wil elektrische voertuigen toegankelijker maken voor het grote publiek. Daarom wil Lupa in 2023 zijn eerste model tegen een zeer concurrerende prijs lanceren. De E26, een elektrische hatchback in het B-segment, zal te koop zijn voor iets meer dan 11 mille (zonder accu) of 20 mille (met accu). Daarmee is de Lupa E26 aanzienlijk goedkoper dan andere auto’s in dit segment, zoals de Renault Zoe en de Peugeot e-208. In hoeverre we van ‘disruptive’ te kunnen spreken moet de toekomst, waarin de prijzen van accu’s snel dalen en bijvoorbeeld Dacia een heel betaalbare EV lanceert, uitwijzen.

  Lupa E26

  De Lupa E26 wordt 4,07 m lang, 1,78 m breed en 1.52 m hoog. Hij wordt gebouwd op een skateboardchassis met een zeer compacte aandrijflijn. De elektromotor, transmissie en de vermogenselektronica zijn in een enkele eenheid geïntegreerd.

  Accu’s verwisselbaar

  De accu’s van de Lupa E26 zijn verwisselbaar. Niet om die zoals bij NIO te wisselen voor een volle maar wel om ze na verloop van tijd voor een nieuwe set accu’s om te wisselen. Zo kan iemand een tweedehands Lupa zonder accu kopen en er een nieuwe accu bij bestellen. De oude accu, waarop Lupa overigens een garantie van acht jaar of 160.000 km geeft, kan daarna thuis als ‘powerhouse‘ worden gebruikt.

  Design

  Er zijn nog geen echte foto’s van de Lupa E26 maar de beelden tonen een hatchback met een vrij hoekige styling met een lage taillelijn en een achterkant die wel wat doet denken aan eerdere modellen van de Renault Megane van het begin van deze eeuw. Maar de Lupa E26 oogt ook heel modern, met onder anderen boemerang-vormige verlichting, opvallend slanke koplampen, verzonken deurkrukken en een prominente grille en diffusor.

  Lupa E26 betaalbare EV

  Bescheiden prestaties

  De lage prijs moet ergens vandaan komen. Bijvoorbeeld uit de aandrijflijn die qua vermogen toch de mindere is van bijvoorbeeld de Peugeot e-208. De elektromotor van de E26 levert in sportmodus 87 kW. In de normale en city-modus is het vermogen beperkt tot respectievelijk 66 kW en 48 kW. Met die vermogens bereikt de Lupa E26 een topsnelheid van respectievelijk 150 km/u, 130 km/u en 80 km/u.

  Accu en laden

  Het accupakket van de Lupa E26 heeft een capaciteit van 42 kWh. Daarmee zou de auto een bereik van 320 à 400 kilometer volgens de WLTP-norm moeten halen. Aan de snellader kan de auto met 100 kW worden geladen, waarmee de accu na een half uur weer voor 80% gevuld is. AC-laden is uiteraard ook mogelijk. Lupa’s eerste model kan aan een 1-fase en (optioneel) 3-fase lader worden aangesloten.

  Nog meer modellen

  Lupa wil in 2023 ook zijn tweede model lanceren. Dat wordt een elektrische bestelwagen voor “de laatste mijl”. Een jaar later moet er een elektrische B-SUV volgen. Die draagt de codenaam SUV42. In 2026 wil Lupa de Powerhome op de markt brengen. Dit is een accu voor thuis die in staat is om energie, die wordt opgewekt door zonnepanelen, op te slaan.

  Geen dealernetwerk

  Lupa is niet van plan om een dealernetwerk op te zetten. De verkoop gaat uitsluitend online. Er komt wel een servicenetwerk voor de aflevering en het onderhoud van de auto’s.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos