Seat 600 omgebouwd elektrisch

Spaanse scholieren bouwen Seat 600 om tot EV

Dat is weer eens wat anders dan de gebruikelijke lessen volgen en huiswerk maken. Manuel Amor, docent aan de San Patricio School in Madrid, had namelijk een heel andere taak bedacht voor zijn leerlingen. Zij mochten een Seat 600 ombouwen naar een puur elektrisch voertuig.

De elf leerlingen hadden voor deze ombouw een kleine, lichte auto nodig. De keus viel al snel op een Seat 600. “De Seat 600 was een uitstekende keuze – hij weegt niet veel en heeft daarom een compactere accu en een kleinere motor nodig”, legt de docent uit. Hij wilde het de studenten niet onnodig moeilijk maken. “Het was echt interessant om te zien hoe de leerlingen zich de auto van de toekomst voorstellen en vervolgens hun idee in praktijk brengen”, vervolgt hij.

Seat 600

Sinds de marktintroductie in 1957 was de Seat 600, de Spaanse tegenhanger van de Fiat 600, al snel een van de meest populaire voertuigen in Spanje. Voor veel mensen was de auto een symbool van vrijheid. De 18-jarige studenten in de klas waren grotendeels onbekend met de geschiedenis van dit voertuig. Ze waren verbaasd dat er een hele familie in de auto kon passen.

Seat 600 omgebouwd elektrisch

Nog geen enkele elektronica

Bij een elektrische auto ontkom je niet aan een heleboel elektronica. Dat had de Seat 600 uiteraard nog helemaal niet.  De studenten hadden er geen enkel probleem in om daar verandering in te brengen en gaven de klassieker met een centraal element van de huidige elektrische voertuigen – het aanraakscherm. Ook kreeg de auto een zonnepaneel op het dak. In de loop van de transformatie hebben de studenten veel nieuwe dingen geleerd. Zo moesten ze bij de bouw van de elektromotor bijvoorbeeld alle onderdelen waarmee het voertuig aan de motor gekoppeld wordt, zelf produceren. “Omdat we onderdelen en materialen van voertuigen moesten hergebruiken, repareren en recyclen, was dit project ook een mooi voorbeeld van de kringloopeconomie.” Ook op deze manier werd rekening gehouden met het thema duurzaamheid.

Presentatie met grootouders

Toen het project bijna voltooid was, waren niet alleen de studenten maar ook alle medestudenten benieuwd of het voertuig zou werken. Ook voor Amor was het spannend: “Je kon de spanning letterlijk voelen.” De grootste verbazing tijdens de presentatie was bij de grootouders die ook aanwezig waren. Ze zagen dat hun kleinkinderen een voertuig van hun generatie hadden getransformeerd tot een stil, emissievrij voertuig.

Seat 600 omgebouwd elektrisch

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven