Sono Motor Sion EV

Sono Motors noteert 10.000e preorder voor Sion

Sono Motors lijkt een van de weinige startups te zijn die het daadwerkelijk gaat lukken om een compacte, betaalbare EV te ontwikkelen die daadwerkelijk in productie gaat én in een groot aantal verkocht wordt. Het is Sono Motors gelukt om het prototype van de Sion in drie jaar door te ontwikkelen tot een productiemodel en tegelijkertijd ook een flink aantal reserveringen te noteren.

Sono Motors kondigde gisteren namelijk aan er voor de Sion inmiddels al 10.000 preorders binnen zijn gekomen. Het aantal reserveringen voor de Sion is sinds juni vorig jaar verdubbeld en vertegenwoordigt een omzet van 214 miljoen euro. De startup meldt verder dat de reserveringen niet alleen afkomstig zijn uit Duitsland maar van over de gehele wereld. Het merendeel (87%) komt echter uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Made in Sweden

De Sion zal worden gebouwd door National Electric Vehicle Sweden (NEVS), zoals de voormalige Saab-fabriek nu heet. Hoewel de productie eigenlijk al dit jaar zou moeten beginnen heeft men deze uitgesteld tot de tweede helft van volgend jaar. Daar zouden jaarlijks maar liefst 43.000 Sion EV’s worden gebouwd. In totaal zouden er 260.000 exemplaren moeten worden gebouwd.

Duurzaam

NEVS zal de Sion op duurzame vervaardigen. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. Ook de Sion zelf wordt zoveel mogelijk uit hernieuwbare materialen gebouwd. De auto, die aan de buitenzijde is voorzien van een groot aantal zonnecellen, heeft bijvoorbeeld een buitenzijde van polymeer. Dat is zwart ingekleurd en hoeft dus niet gespoten te worden. Sono Motors is verder ook een groot voorstander van deelgebruik. De Sion bevat software waarmee je hem ook als deelauto in kunt zetten. Hierdoor kan de Sion volgens Sono Motors vijftien conventionele auto’s vervangen.

Sion

De Sion is een compacte gezinsauto voor stadsverkeer. Hij heeft een bagageruimte van 650 liter, met neergeklapte achterbank 1250 liter. Het laadvermogen bedraagt 500 tot 550 kilo. Je kunt er eventueel ook een aanhanger mee trekken, er wordt voor de 4,29 m lange EV namelijk een maximaal aanhangergewicht van 750 kilo opgegeven. De Sion is dus alleen in het zwart verkrijgbaar. De zonnepanelen die in deze polymeer schil zijn verwerkt, vallen op die manier ook het minst op.

Actieradius

De geïntegreerde zonnepanelen zorgen volgens Sono Motors voor een vergroting van het rijbereik met ongeveer 34 kilometer. De actieradius bedraagt 255 kilometer (volgens WLTP-norm), meer dan voeldoende voor het rijden in stedelijke omgeving waar deze auto dan ook voor is bedoeld. De aandrijflijn bestaat uit een 163 pk elektromotor. Deze drijft de voorwielen aan en heeft een koppel van 290 Newtonmeter. De auto sprint hiermee in amper negen seconden naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 140 kilometer/uur. Afhankelijk van de beschikbare laadcapaciteit is er voor het 35 kWh accupakket een laadtijd van een half uur tot 3,5 uur benodigd. Sono Motors gaat de Sion leveren met een CCS-snellaadmogelijkheid tot 50 kW. Als alternatief is er ook een 11 kW AC-lader aanwezig. De laadaansluiting is bidirectioneel. Daardoor kun je de Sion ook als ‘powerbank’ gebruiken. Via een standaard contactdoos kun je er huishoudelijke apparaten tot 3,7 kW op aansluiten. Via de Type 2-aansluiting kan de Sion zelfs nog meer vermogen leveren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven