Sono Motors blijkt nog springlevend

De Sion van Sono Motors

Wij kregen het idee dat de corona-crisis het einde voor Sono Motors zou betekenen. De startup moest rond de jaarwisseling met een crowdfunding-actie aan de benodigde financiën komen. De daaropvolgende corona-crisis leek ons de doodsteek te zijn. Sono Motors is echter nog springlevend.

Het verhaal van de Sion en Sono Motors

Voor wie het verhaal even kwijt is: Sono Motors is een ‘groen’ georiënteerde Duitse start-up die de Sion op de markt wil brengen. Deze innovatieve mini-MPV is rondom voorzien van zonnecellen, die naadloos in de kunststof carrosserie zijn verwerkt. Ook krijgt de Sion een bi-directionele lader zodat je ook elektriciteit terug kunt leveren. De Sion moet medio volgend jaar worden gelanceerd en aansluitend bij NEFS (de voormalige SAAB-fabriek, nu eigendom van Geely) worden geproduceerd. Er zijn ongeveer 260.000 eenheden gepland over een periode van acht jaar.

Zoektocht naar passende investeerders

Helaas blijken de ‘groene’ doelstellingen van Sono Motors niet goed te matchen met de belangen van (durf)investeerders. Toen de ‘social’ startup geen financiering kon vinden om de ontwikkeling voort te zetten, deed men een oproep onder de ‘fans’ om een pre-order (met aanbetaling) te plaatsen. Dit leverde in de eerste maand niet voldoende op maar de response was veelbelovend. De periode werd dus verlengd. Dat leverde voldoende resultaat (53 miljoen) op. Dat bedrag is nodig om de ontwikkeling van het uiteindelijke voertuig veilig te stellen.

Om de Sion daadwerkelijk in productie te krijgen, heeft Sono Motors nog eens 200 miljoen nodig. Inmiddels is duidelijk dat het door de Corona-crisis het absoluut niet makkelijker is geworden om aan dat bedrag te komen, maar dat Sono Motors nog volop bezig is met de ontwikkeling van de Sion. Het werken op afstand vormde volgens de mensen van Sono Motors zelfs geen enkele beletsel.

Infotainment Sono Sion

Infotainmentsysteem

Bij Sono Motors ligt de focus niet alleen op het aandrijfsysteem van de Sion, maar vooral op de in de carrosserie geïntegreerde zonnepanelen. Daarnaast maakt het in München gevestigde bedrijf maakt ook reclame met functies voor het gemakkelijk delen en huren van de auto. Sono Motors werkt samen met partners ook aan de ontwikkeling van een speciaal infotainmentsysteem voor gemakkelijke toegang tot de verschillende functies.

Bijna geen fysieke knoppen

Zoals we vaker zien bij moderne auto’s, heeft de Sion nagenoeg geen fysieke knoppen meer. De meeste functies bedien je via de displays. Naast de gebruikelijke voertuiginformatie geeft het infotainmentsysteem van de Sion de functies voor delen/verhuur, de opwekking van zonne-energie en de bi-directionele laadfunctie weer.

Digitaal instrumentenpaneel

De bestuurder beschikt over een digitaal instrumentcluster direct achter het stuurwiel. Het geeft informatie weer zoals lichtinstellingen, bereik, snelheid en afgelegde afstand, evenals veiligheids- en waarschuwingsinformatie.

Centrale display

Het grotere scherm in het midden van het dashboard van de Sion – het Center Information Display (CID) – geeft andere functies weer. Het toont het HVAC-systeem (verwarming, ventilatie & airconditioning), de verlichting van het luchtfiltersysteem van IJslandse mos (!) en onder anderen de ontgrendeling van de achterklep.

Smartphone integratie

Maar bovenal staat het voor entertainment in de Sion en de integratie van smartphones via Android Auto of Apple CarPlay. Je kunt ook naar muziek luisteren, gesprekken voeren en allerlei voertuiginformatie bekijken via Bluetooth of een van de USB-poorten.

Alles in maximaal drie stappen

Sono Motors legt de focus op een eenvoudige bediening van het infotainmentsysteem van de Sion. De gebruiker is op elk moment maximaal drie stappen verwijderd van de volgende bestemming. De gebruikersinterface is minimalistisch en zo intuïtief mogelijk gemaakt. Het huidige testsysteem toont de gebruikersinterface in “Dark Mode”. In het productievoertuig kan ook een lichtere versie van de interface worden gekozen.

Powersharing

Voor het laden en ontladen van energie kunnen in het infotainmentsysteem van de Sion tijds- of stroomlimieten worden ingesteld. Dit is praktisch in het dagelijks leven, maar je kunt ook energie overbrengen naar andere elektrische voertuigen en apparaten via de daarvoor ontworpen “powersharing”-toepassing.

“In het infotainment van de Sion willen we zoveel mogelijk voertuiggegevens visualiseren. Het dashboard voor de integratie van zonne-energie laat bijvoorbeeld in real time zien hoeveel energie de zonnecellen produceren of hoeveel energie er in de afgelopen week (7 dagen) en een maand (30 dagen) is opgewekt. Statistieken over het energieverbruik kunnen ook worden opgevraagd in verschillende weergaveformaten,” zeggen de ontwikkelaars.

 

Eenvoudig, minimalistisch en snel

Aangezien de Sion slechts in één uitvoering wordt geproduceerd, is infotainment bij de voertuigprijs inbegrepen. De uitdaging is om het systeem betaalbaar maar toch volledig bruikbaar te maken, benadrukt Sono Motors.

“Onze focus is dus: eenvoudig, minimalistisch en snel. En dankzij de ‘Over The Air’ functie zal de Sion in staat zijn om software updates te installeren voor het infotainment en vele ECU’s zonder een bezoek aan de werkplaats. “

Men werkt momenteel aan nieuwe pre-productieversies. Tegen het einde van het jaar demonstreert de startup enkele kenmerken in nieuwe prototypes van de Sion.

Vorig artikelAl 7.000 reserveringen voor de Fisker Ocean, maar krijgt hij inderdaad het MEB-platform?
Volgend artikelAC Wires bouwt volledig elektrische Cobra roadster

2 REACTIES

  1. Beste allemaal,
    Ik volg Sono al een poosje en hoewel ik geen donateur ben, hebben ze mijn sympathie.
    Ze zijn bijvoorbeeld. voornemens om ook de productie van de auto klimaat neutraal te doen. Verder maken ze hun werkplaats handboeken vrij toegankelijk, zodat onderhoud door elke vakbekwame garage uitvoerbaar is. Door het gebruik van bestaande componenten en slechts één uitvoering, proberen ze de ontwikkelingskosten binnen de perken te houden. Door duidelijk te sturen op het delen van de auto, laten ze volgens mij zien dat ze anders tegen automobiliteit aankijken dan de gevestigde merken.
    Ik vind het knap dat ze het aandurven om in de wereld van mega bedrijven als VW, Toyota en Saic met relatief weinig middelen in het strijdperk te treden.
    Ik wens hun van harte succes toe en ik vrees dat ze dat hard nodig zullen hebben.

  2. Leuke auto voor kort woon werk- verkeer en de boodschappen. en waarom zou je het niet nemen? De dure bakken die we nu hebben staan ook 95% toch maar stil op straat. denk er aan milieuvriendelijk,geen benzine tanken. Als je gaat emigreren naar je thuisland kan je deze auto nog goedkoper van stroom voorzien. Gewoon bij je eigen huis stekker in stopcontact. Ik ga kijken of het financieel haalbaar is voor mij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in